Šta je novo?

Kako je začet život na Zemlji?

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Ima asteroida gde je cak otkrivena i amino kiselina,ali to ne znaci da je zivot nastao bilo kakvom evolucijom.
nista ne moze nastati tek tako slucajno,samo po sebi...

Opet lupetanje i mesanje naucnih teorija, abiogeneza nema veze sa evolucijom, evolucija ne objasnjava nastanak zivota, nego njegovu raznovrsnost.
 
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
194
Истина је увек негде између.

Прича о Адаму и Еви се чини логична, али је нелогично да се на више места говори у МНОЖИНИ, нпр. „да СТВОРИМО човека по СВОЈЕМУ обличју“!
Чак и King James верзији стоји множина: "And God said, Let us make man in our image, after our likeness".

Такође, да ли је реч која се пре више од три миленијума користила за „ребро“ имала још неко значење?
Како бисте неком доморцу на његовом језику објаснили шта је ћелија и шта је ДНК?

Бог говори час у једнини, час у множини, што говори да је он само ПРВИ међу једнакима, тј. да није једини који има такав лик и да у процесу стварања човека учествује више њих који изгледају као ОН.


У том смислу, Бог који је створио Земљу и човека није Бог који је створио Свемир (или Бог који стоји иза принципа и закона по којима настају и нестају свемири, ако их има више).


Наравно, како човек технолошки и технички напредује, и како шири своја знања, тако прилагођава и своја веровања.
Али је нелогично да се једно те исто веровање, иако пуно контрадикторности, опире променама и све те контрадикторности објашњава небулозним измишљотинама.
Исто као што су пре само неколико векова чудне путање планета око Сунца, у жељи да се одбрани геоцентрични модел Сунчевог система, објашњавали тако што се планете наводно крећу кружно око тачака које се такође крећу кружно око других тачака, које се опет крећу кружно око... Зашто једноставно кад може компликовано, само да се не промени ВЕРОВАЊЕ и не призна да оно није тачно!


Са друге стране, замислите човека са модерном технологијом да се појави међу неким домороцима у Амазонији, који никада до тада нису видели човека. Како он њима да објасни радио таласе, мобилну телефонију, телевизију...? За њих је он Бог који је свемогућ, који управља целим светом...

Тако исто замислите нас, када би се појавила нека бића која су милионима година испред нас у технолошком и духовном смислу, која имају далеко већа знања о настанку Свемира и настанку живота у њему, како бисмо их посматрали?

За ове који не верују у ништа ван Библије знам да би одмах изјавили да су то демони...


Чудно је то како неки људи све ново покушавају да угурају у своје већ формиране стереотипе и ограничено знање, али је неприхватљиво да тако ограничена објашњења намећу другима.А што се тиче воде на Земљи, дошла са астероида... па како је доспела на астероиде?

Ми још не знамо како функционише Свемир и како је настала или још увек настаје материја у њему. Физичари не умеју чак са 100% сигурности да објасне ни како настају звезде и галаксије, само се нагађа да огромни (реда десетина светлосних година) облаци гаса под утицајем своје гравитације конднезују и у одређеним тачкама највеће густине полако настају звезде. А то одакле ти облаци гаса... е то НЕ ЗНАМО! Нити како то да облак гаса, колики год био, може да колапсира под својом гравитацијом надвладавши унутраши притисак и постигне густину потребну за почетак фузије.


Постоје старији списи од Библије, који објашњавају да у нашем Свемиру постоје и виши облици постојања (оно што многи називају духовни свет) и да сва материја који ми видимо настаје КОНДЕНЗАЦИЈОМ виших облика материје, слично као што од водене паре кондензацијом настаје вода, и касније лед. Тако исто ти виши облици материје, који су нама невидљиви, кондензују у ниже облике материје коју можемо да детектујемо.

Исто тако су наводно и физичка бића у свемиру настала деволуцијом (или де-еволуцијом, што је обрнуто од еволуције) настала из виших (духовних?) облика живота тако што су ти облици временом себи развили физичка тела у нама видљивом Свемиру.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.466
Истина је увек негде између.

Прича о Адаму и Еви се чини логична, али је нелогично да се на више места говори у МНОЖИНИ, нпр. „да СТВОРИМО човека по СВОЈЕМУ обличју“!
Чак и King James верзији стоји множина: "And God said, Let us make man in our image, after our likeness".
Mislim da se nepotrebno stvara misterija oko jenine i množine Boga, kada je u pitanju Biblija i njeni opisi Boga i Božijih postupaka. Naime, kada Biblija citira Božije riječi kao u gornjem primjeru:„да СТВОРИМО човека по СВОЈЕМУ обличју“!, ovdje se ne radi o množini Bogova u bukvalnim smislu, jer je u to vrijeme ( a i u mngo kasnijim vremenima) bilo uobičajeno da vladari, naročito autokratski sebe predstavljaju u množini. Koliko se sjećam i Dušanov zakonik počinje riječima: Ovaj zakon postavljamo (a ne postavljam)..., tako da su se i pisci biblijskih stihova rukovodili tom logikom, pa su Bogu stavljali riječi u usta onako kako bi to, po njihovom mišljenju, izrekao i sam vladar..., a Bog je smatran upravo tako - vladarom neba i Zemlje.
 
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
194
Који писци библијских текстова, зар Библија није Реч Божја, а ти „писци“ су само исписали шта им је диктирано???

Овим признајете да су текстове писали људи својим речима, и ако су по свом нахођењу прилагођавали једнину или множину у зависности од тадашњих обичаја, да ли су још нешто прилагођавали тадашњим приликама?


А небо... или Небо? Небо је тада било „горе“, а где је данас имајући у виду астрономска открића? Шта је у овом Свемиру горе, а шта је доле? Где је ту небо, јер кад прођемо ово наше физичко небо, можемо тако ићи милионима и милијардама година.


Једноставно, Библија има своју ПОРУКУ за ондашње људе, и та порука је валидна и данас ако се приче из ње схватају као метафоричне, али узимати те текстове у буквалном значењу од речи до речи је бесмислено, посебно у Старом завету који у ствари представља историју јеврејског народа, а не целог човечанства.


Прво неки тврде како је то изворна реч Божја, а кад им се покажу контрадикторности или нелогичности, онда кажу да су писци у то време тако писали јер је било уобичајно да тадашњи владари..... и тиме признају да су писање тих текстова или надгледали или одобравали тадашњи владари, или су писци тих текстова вршили практично аутоцензуру.
Тиме се искључује да је то изворна реч Божја. Визије тих писаца и догађаји можда јесу били стварни, али су их писци описали својим речима и према својим схватањима.

Неки са блажим ставом ће рећи да су писци били „надахнути“ Светим Духом, али бити надахнут и писати текст по диктату није исто, јер човек који је надахнут може у текст да унесе своја виђења и своје доживљаје, који не морају имати везе са Истином или могу представљати само делимично Истину што је веома опасно, јер је најгора лаж она која у себи има и мало истине.

Два човека који посматрају исту планину са различитих страна описаће ту планину потпуно различито, што не значи да су промашили Истину - само нису имали потпуни увид у њу, што и није проблем. Проблем настаје кад се свађају око тога чије виђење планине је тачно, а чије погрешно - а у ствари сви у праву, само делимично.


А све данашње религије проповедају делове Истине, док ниједна не сагледава у потпуности целу Истину јер њихови припадници немају увид у целу Истину (иначе бисмо знали порекло и смисао Свемира мало детаљније од описа да је само тек тако „створен“, јер тада је људима то било довољно да верују, а данас хоће мало више од тога), и зато и постоје сукоби (мислим на сукобе у схватањима). То је отприлике као да о неком призору расправљају три особе, једна не види црвену, друга зелену, а трећа плаву боју. Или да будемо реалнији, да дугине боје описују две особе, једна која види све боје и друга која је далтониста.
Наравно да ће онда свако имати своју причу о бојама, и могу се свађати цели дан до подне, али ако не прихвате да можда НЕ МОГУ да ВИДЕ нешто онако како заиста ЈЕСТЕ, онда ту нема лека.Од једног јапанца сам давно чуо мисао: Када неко каже да „мисли да зна...“, треба да имамо у виду да он то само МИСЛИ!

Исто важи и за религију. Много је оних који мисле да ЗНАЈУ, али они тако само мисле.


Једноставније је признати себи да се не што не зна, јер једино је меродавно лично искуство и оно што човек лично спозна и дозна.
Не може вам нико дочарати шта је са друге стране планине док се сами не успењете до врха и погледате шта је на другој страни.
А религије нам не дају да се ми сами пењемо уз планину, него верске вође желе да идемо уз њих и верујемо у оно што су они наводно видели са врха планине на другој страни - а питање је да ли су они уопште и били на врху, или нам само причају приче које је и њима неко причао, а у ствари појма немају ни како се попети на врх.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.466
Који писци библијских текстова, зар Библија није Реч Божја, а ти „писци“ су само исписали шта им је диктирано???

Овим признајете да су текстове писали људи својим речима, и ако су по свом нахођењу прилагођавали једнину или множину у зависности од тадашњих обичаја, да ли су још нешто прилагођавали тадашњим приликама?
Naravno da "priznajem", jer nikada nisam drugačije ni mislio. Biblijske tekstove su pisali obični ljudi, od kojih su neki bili polupismeni, s jedne, a s druge strane, mnogi biblijski događanji su napisani po sjećanju, odnosno, bilježene su priče i predanja drugih koje su biblijski pisci čuli da su se dogodili. Prvorazredna je fantazija da je biblijskim piscima lično Bog diktirao šta će pisati! Da je to istina, Bog bi se sigurno prikazao u "ljudskijem" svjetlu od onoga kako je prikazan, naročito u Starom Zavjetu.Прво неки тврде како је то изворна реч Божја, а кад им се покажу контрадикторности или нелогичности, онда кажу да су писци у то време тако писали јер је било уобичајно да тадашњи владари..... и тиме признају да су писање тих текстова или надгледали или одобравали тадашњи владари, или су писци тих текстова вршили практично аутоцензуру.
Тиме се искључује да је то изворна реч Божја. Визије тих писаца и догађаји можда јесу били стварни, али су их писци описали својим речима и према својим схватањима.
Apsolutno tačno. Bibliju su su pisali, odnosno kanonizovane spise koji čine Bibliju, različiti ljudi, različitih obrazovanja i različitih vizija i poimanja Boga i Božanskog opšte. Otuda i kontradiktornosti u tim spisaima i različiti opisi istih događanja.


Једноставније је признати себи да се не што не зна, јер једино је меродавно лично искуство и оно што човек лично спозна и дозна.
Не може вам нико дочарати шта је са друге стране планине док се сами не успењете до врха и погледате шта је на другој страни.
А религије нам не дају да се ми сами пењемо уз планину, него верске вође желе да идемо уз њих и верујемо у оно што су они наводно видели са врха планине на другој страни - а питање је да ли су они уопште и били на врху, или нам само причају приче које је и њима неко причао, а у ствари појма немају ни како се попети на врх.
Upravo zbog ovakvog razmišljanja, Biblija i jeste jedno vrijeme (do Martina Lutera), bila nedostupna širokom puku, a u nekim mračnim vremenima Srednjeg vijeka, mnogi su i spaljivani zbog posjedovanja Biblije! Ipak, jedna stvar se mora priznati, a to je ono što apologeti vjere, hrišćanstva posebno, tvrde - da Biblija tumači samu sebe... Naravno, ovo treba na pravi način shvatiti. Naime, u poslanici Jevrejima apostol Pavle daje jezgrovitu i tačnu definiciju vjere, kada kaže: "Vjera je tvrdo čekanje onoga čemu se nadamo i dokazivanje onoga što ne vidimo." Što će reći, svi dokazi onoga u što vjerujemo je sama vjera i ništa više.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
28.05.2009
Poruka
6.558
sve je domen teorije, a istina je u legendama...
stvoreni smo od gline i stvorila nas je Mater, materija, Otac Stvaraoc nam je dao Dušu, a Sin nas je ogrnuo Duhom,Astralom i tako je nastao život pre 17.866.920.260 godina...
tada je bilo tri sunca, pa je bio period sa dva sunca i sada završnica od pre 2.000.000 godina sa jednim suncem...
i ušli smo u samu završnicu...
biblija je falsifikovani falsifikat falsifikovanog falsifikata....
inače istina se krije u nekanonskim jevanđeljima, a ovo danas što se slavi nije hrišćanstvo već jakobinizam i jakobiti upravljaju svetom...
prva i najveća laž je da je Hristos bio jevrejin, jer jevreji su nastali kao nacija pre 300 godina, nakon pada mog Smedereva.
(Х)Ристо(С) је Србин и разапет је на брду Виник код Ниша, разапео га је отац Јакоб Бараба, кога црква назва праведним и натура га као млађег брата.
Ристо је имао брата близанца Радана, који је назван Тома Дидимус(Близанац), који је био продат и познатији је као Буда(н)... то је онај ћелави Исус који се налази на многим пећинским фрескама по Србији...
све што су нас учили је лаж...
лагала нас је и наука и црква...
то су две највеће догме које су уништиле човечанство.
Србима су све украли осим душе, а ти краду задње време, значи комплетну историју и духовност, јер Срби су бела Божија Раса и изабрана раса...
историја човечанства је србска историја.
 
Učlanjen(a)
10.12.2017
Poruka
20
Postoje koliko znam 3 teorije: 1.Svet je stvorio bog za 7 dana(malo mi se cini nemogucim),2.Zivot je nastao evolucijom,tj od prvobitnih mikroorganizama donetih na Zemlju udarom komete(moguce) i kao 3 i najmogucija je da smo nastali kao deo eksperimenta neke vanzemaljske rase(koja je ukrstala svoje gene sa nekim drugim da bi napravila otporniju rasu).Licno smatram ovu trecu stavku kao najverovatniju jer to bi onda objasnilo mnoge stvari koje se desavaju oko nas(pojave nlo-a, eksplzivan razvoj tehnologija o kojima smo mastali do pre par godina,itd).Sve to mora pticati odnekuda mislim da mi nismo bas toliko pametni za toliko cuda u jednom veku.
Treca teorija ne govori o tome kako je nastao zivot, jer ako su ta vanzemaljska rasa ziva bica kako su onda oni nastali, to je samo guranje problema pod tepih.
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
3.975
Opet lupetanje i mesanje naucnih teorija, abiogeneza nema veze sa evolucijom, evolucija ne objasnjava nastanak zivota, nego njegovu raznovrsnost.

Evolucija zivih stvorenja postoji samo u ljudskoj masti.Ljudi su ti koji crtaju i slikaju prelazne oblike sa dlakama,borama itd.sto ozbiljni naucnici nazivaju "ludost".
Postoje celi skeleti raznih dinosaurusa...,ali kolko ste "celih"kostura prelaznih oblika nasli,i to bilo ljudskih bilo zivotinjskih???
Zar ne bi prema evolucionistima da ima bezbroj tih prelaznih oblika????
Cudno to da su prvo bili ogromni dinosaurusi,a sad su malecki?
Sta kazu geneticari koji se bave pricavanjem DNK lanca,hromozomima itd...???.
A sta kaze osnovni zakon Biologije???
Jel osnovni zakon Biologije kaze da vrste prelaze iz jednu u drugu ili da se ukrstaju???
Biblija kaze sledece:
1.Moj 1:
11 Opet reče Bog: Neka pusti zemlja iz sebe travu, bilje, što nosi seme, i drvo rodno, koje rađa rod po svojim vrstama, u kome će biti seme njegovo na zemlji. I bi tako.
21 I stvori Bog kitove velike i sve žive duše što se miču, što provrveše po vodi po vrstama svojim, i sve ptice krilate po vrstama njihovim. I vide Bog da je dobro;
24 Potom reče Bog: Neka zemlja pusti iz sebe duše žive po vrstama njihovim, stoku i sitne životinje i zveri zemaljske po vrstama njihovim. I bi tako
25 I stvori Bog zveri zemaljske po vrstama njihovim, i stoku po vrstama njenim, i sve sitne životinje na zemlji po vrstama njihovim. I vide Bog da je dobro.
Dal je Biblija netacna,ili ne odgovara osnovnom zakonu Biologije jer pise jos pre nekih par hiljada godina da se svi razmnozavaju samo u okviru svojih VRSTA????
 
Top