Šta je novo?

Kako je Šerlok Holms promenio svet?

  • Začetnik teme vragolancica
  • Datum pokretanja
vragolancica

vragolancica

UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
2.386

"Moje ime je Šerlok Holms. Moj posao je da znam ono što drugi ljudi ne znaju. Nijedan od slučajeva koji dospeju kod mene nije običan. Ja sam poslednja nada." - tako o svojim avanturama koje predstavljaju svojevrsno "mentalno razgibavanje" svedoči Šerlok Holms u istoimenom romanu čuvenog britanskog autora Artura Konana Dojla.

Kulturno-umetnički program RTS-a prikazuje dokumentarno-igranu seriju "Kako je Šerlok Holms promenio svet" britanskog javnog servisa BBC. U prvoj epizodi otkriva se kako je nastao mit o Šerloku Holmsu, detektivu koji je zauvek promenio način istrage i od lika stvorenog u mašti pisca postao stvarna ličnost.

O tome u dokumentarnom delu emisije govore: dr Majk Riders, sudski istražitelji Karen Smit, Henri Li i Kimberli Sju Morgan, detektivski savetnik Vilijam Flajšer i pisac Entoni Horovic, a u igranom delu likove Šerloka Holmsa, Džona Votsona i inspektora policije Lejstrada igraju glumci: Edvard Kartvrajt, Gereint Hil i Mark Drejk.

Narator je Endrju Linkoln.​Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
vragolancica

vragolancica

UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
2.386
U drugoj epizodi serije koju prikazuje Kulturno-umetnički program RTS-a "Kako je Šerlok Holms promenio svet" koja stiže iz BBC-a, prikazan je osavremenjeni način rada čuvenog britanskog detektiva.

Od priča koje je ispisivao britanski pisac Konan Dojl već 1906. godine napravljen je prvi film o Šerloku Holmsu, koji se predstavio jednostavno: "Ja sam Šerlok Holms i živim u ulici Bejker 221 b." Posle tog filma usledili su mnogi drugi, a zatim i TV serije, što je učinilo da Šerlok postane najčešće ekranizovan književni lik.

U ovoj epizodi opisuje se Šerlokova analiza dodira ljudskih tela, hemijski reagensi na nevidljive čestice sa mesta zločina, analiza otisaka prstiju, a kasnije i DNK analiza.

U emisiji učestvuju Brent Turvej, kriminolog-psiholog; dr Henri Li, istražitelj, sudija Hans Gros i glumci: Benedikt Kamberbač i Martin Frimen, a narator je, kao i u prvoj epizodi - Endrju Linkoln. Reditelj i producent je Pol Bernejs.Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
Top