Kako da provedem dan, hriscanski?

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
настој да устајеш рано, и без нарочите потребе немој да спаваш више од седам часова. чим се пробудиш, одмах уздигни своју мисао ка богу, прексти се побожно, сећајући се распетог господа исуса христа који је на крсту умро ради нашег спасења.
не оклевајући устани из кревета, и кад се облачиш, знај, да се налазиш у присуству господа бога и анђела чувара. потом се умиј и одмах отпочни јутарње молитве; моли се тихо, пажљиво, са најдубљим смирењем, јер на тебе гледа свемогући. моли да ти да веру, наду, љубав и благослов за твоје дневне послове, моли да ти да снагу, како би благодушно примио и поднео све то, што ће ти он послати тога дана; све тегобе, тешкоће,невоље, муке и болести душе и тела, да их поднесеш са мирноћом, уздањем и љубављу према исусу христу. чврто буди решен да све радиш за господа бога, да све примаш из очинске руке његове. принеси свега себе као живу жртву богу. размишљај овако: мождајеовај дан последњи данмога живота, - и ради све тако,као да ћеш још данас стати на суд божји, благодари господу богу што те је сачувао протекле ноћи, штојош живиш да ниси умро у гресима. колико је људи поставила смрт истеклу ноћ пред страшно судилиште господње.

захвали се богу да још имаш времена и сретстава да се покајеш. свако јутро мисли о себи датек сад почиње и хоћеш да будеш хришћанин а да је прошло време узалуд пропало.барем четвр часа посвећуј свако јутрократком размишљањуо верски истинама, нарочито пак о непостижној тајни оваплоћења сина божијег, о другом његовом доласку (пришествији), страшном суду, муци и рају. после молитвеи размишљања, ако допушта време, прочитај днево зачало из апостола и евангелија и читај какву књигу духовну, читај све дотле, док не дођеш до умиленија. за тим можеш да се забавиш са својим пословима, и сва твоја занимања и дела нека буду у славу божију.
памти да те бог свуда види, види чим се бавиш, шта радиш, осећаш, помиљаш и желиш и он ће ти штедроузвратити за твоја добра дела. не почињи ниједан посао не помоливши се господу богу. оно што ми радимо без молитве, показује се после или као поглешно или штетно. сам господ је рекао: без мене не можете ништа чинити (без мене неможете творити ничесоже). у своме раду буди увек весео и миран,успех истог препоручи благослову божијем, и буди задовољан тиме,што си учинио своје (дело). све што је тешко за тебе обављај као казну (епитимију) затвоје грехове у духу послушности и смиренија. за време рада говори кратке молитве, нарочито молитву исусову (господе исусе христе, помилуј ме грешног) и замишљај себи исуса хриса, који је у зноју свога лица јео хлеб свој, радећи са јосифом. ако твоји послови иду успешно, по жељи срца твог, то благодари богу; ако неуспешно, онда знај да то бог допушта а бог чини све добро. ако имаш времена пре ручка, размисли, како си извршио оно, што си одлучио ујутро приликом благочестивог читања или созерцанија. за времеручка замишљај оца небеског, како пружа руку своју, да те нахрани. никад немој заборавити да се молиш пред обедом,и за време обеда претстављај себи да исус христос руча с тобом; подај сиромасима одтвог стола. после ручка сматрај себе као да си и ти један од оних пет хиљаде, које је чудесно нахранио христос, багодари му одсвег срца и моли га да те он нелиши небесне хране – речи своје божанске и светог тела и крви христове. ако желиш да мирно живиш, предај свега себе богу. све дотле нећеш наћи душевног мира, док се не смириш у јединоме богу,љубећи њега јединога. свагдаи у ссвему сећај се бога и свете љубави његове према нама грешнима. у свему настој да вршиш вољу божју и угађај само јединоме богу. ништа не чини против божјих заповести; не тражи ништа сем бога, ради и трпи све за бога. не брини се отоме да те поштују и воле људи, већ о томе, како да угодиш господу богу, да те твоја савест не изобличи у гресима. ако хоћеш да се непрестано сећаш бога, онда подноси незгоде и невоље као да су те праведно задесиле. брижљиво посматрај самог себе, своја осећања,мисли,покрете срца и страсти; ништа не сматрај као малозначајно, када се радио твом вечном спасењу. умножавај молитвесвоје, да те господ помене онда, кад будеш на њега заборавио. у свему наека ти буде учитељ господ исус христос; гледајући на њега очима ума твог, питај се чешће: шта би у овом случају помислио, рекао и учинио исус христос?

научи се да у свему налазиш нешто добро. буди кротак, тих смирен, ћути и трпи по примеру исуса христа. он не меће на те крст, који ти не би могао да понесеш; он ће ти сам помоћи да носиш твој крст. не мисли да ћеш стећи каву врлину (добродетељ) без муке и душевних патња! моли бога за благодат да што боље вршиш његове најсветије заповести. а кад извршиш какаву заповест божију, онда чекај искушеније, јер се љубав ка христу куша савлађивањем препрека. ма и за кратко време немој да останеш у беспеслици

за време душевних тегова или хладне равнодушности у молитви и у свим побожним занимањима не остављај дело благочестија; господ исус христос три пута се молио, када му душа беше „прискробна даже до смерти“. више слушај – мање говори; у многоглаголанију нећеш се спасти од греха. огради слух твој да не чујеш нешто противно господу богу. не распитуј о новостима, оне воде духовној расејаности;; са вољом расправљај о добрим делима. избегавај и најмањи грех; ко се не удаљује од малих грехова,тај ће сигурно пасти у велике и тешке. ако хоћеш да те зле мисли не узнемирују, примај са смирнијем понижења душе и телесне тегобе. сваку помисао, која те удаљујеј од господа, нарочитогадну плотску помисао, изгони из срца што пре, као што скидаш са одела жеравицу, кад случајно падне на њ. када дође таква помисао, моли се усрдно: господе помилуј! господе помози ми! господе, не остави мене ,избави од искушенија! или слично. али се не буну у искушењима. уздај се у бога, ако је бог за тебе, ко може против тебе? моли бога, да ти узме све, што подржава твоје самољубље, ма да би ти то било врло тешко.тежи да за њега јединог и живиш и умреш, да му сав потпуно припадаш. кад доживиш какву срамоту од људи, знај да је то послано од бога. буди задовољан по примеру исуса христа,који је због нас осиромашио, ако имаш храну и одећу. никада се не препири, не брани себе много и не извињавај се. немој ништа да говориш против претпостављених и ближњих, сем преке нужде или по дужности. буди искрен и чиста срца; са љубављу примај поуке, опомене и укоре од других,па ма био врло мудар. у разговору с другима буди смирен, пријазан, благоразуман; помишљај да се христос налази међу онима, са којима се ти разговараш. чврсто памти да је време кратко, да човек мора положити рачун о свакој празној речи. кад згрешиш, одмах моли бога да ти опрости са смерношћу, скрушеноћу и уздањем у његову милост; пожури да се покајеш пред духовним оцем. ако се не покајеш због учињеног греха, брзо ћеш опет запасти у исти. старај се да чиниш добро свакоме, какво и када можеш, не мислећи на то, да ли ће се теби захвалити или не. весели се не онда, кад учиниш коме добро, него кад без злопамћења поднесеш увреду од ближњег, особитоод оног, коме си ти учинио добро.

за време вечере сећај се последње вечере исуса христа и моли га да те удостоји небесне вечере. пре но што идеш спавати испитај своју савест, моли да ти се пошаље светлост спознања грехова твојих , кај се и обећај богу да ћеш се поправити. затим предај себе богу као да ћеш још ове ноћи претстати њему. препоручи себе божијој матери, анђелу хранитељу, и оном светоме, кога ти славиш. претстављај себи да је постеља гроб твој а да је ћебе мртвачки покров (саван). прексти се, целивај крст који носиш о врату и спавај под зађтитом господа бога, да не задремаш, и не заспиш у смрт. сети се оног: у сред поноћи би вапај; женик иде...помисли и на ону последњу ноћ, када се исус христос молио оцу своме. моли се за оне, који те ноћи тешко пате у самртним мукама, за умрле – да их не обузме вечна тама. за време болести пре свега се уздај у бога ,бави се чешће размишљањима о страддању и смрти исуса христа, да би се више укрепило твоје срце. непрестано чини молитве какве знаш и можеш; моли господа бога да ти опрости грехове и пода стрљење за време болести. на сваки начин уздржавај се од роптања и разджљивости,што је ттако обично у болести. господ исус христос је претрпео ради нашег спасења најтеже муке и патње, а шта смо учинили или поднели ми ради нашег спасења? што чешће иди у храм на божју службу, остобито настој да чешће будеш на литургији.недељу и празнике посвећуј добирм делима. увек, кад стојиш у цркви, замишљај даси ти у присуству бога, анђела и светитеља. твоје крсно име нарочито обележи добрим делима. што чешће исповедај своје грехе при свештенику своме и иди на исповест и причешће светих тајна. св. причешћу приступај скрушеног срца, смерно, са вером, уздањеми љубављу.што чешће размишљај о страдању и смрти исуса христа и умољавај га да милосрђем својим покрије грехе твоје и да те прими у царство своје.

име исуса нека ти стално буде у устима и у срцу. увек мисли на велику љубав господа према теби, да би гаи ти заволео свим срцем својим, свом душом и свом снагом својом. онда ћеш проводити иран живот на овој земљи и блажен ћеш бити на небу во веки веков.
благодат господа нашег исуса христа нека буде с тобом. амин.

(текст је из листа мисионар број 6. из месеца јуна 1938. године)
 
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Kalista, da li se ovo odnosi na monahe ili za ljude koji zive savremenim nacinom zivota?
 
Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
164
pa ovo je monaski dan, mislim da mogu tako slobodno da kazem... Malo je teze izvodljivo u "savremenom" zivotu zbog takve okoline ali mislim da moze da se izvede....
 
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Meni lici na monaski nacin zivota jer je apsurdno na ovaj nacin razmisljati kada tokom dana imas mali milion obaveza i jos recimo porodicu pored sebe. Od toga nema nista. A i u tekstu uglavnom nadjoh: uradi to jer je Isus ovo; uradi ono jer je Isus ono. Sve dogma do dogme. A sta mislite da se hriscanin ponasa preko dana bas onako kako on oseca da treba da se ponasa? Ne kako drugi misle da je hriscanski nego onako kako on oseca da je hriscanski? Bez molitve, bez razmisljanja o nekim verskim detaljima iz proslosti itd
 
Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Kalista, da li se ovo odnosi na monahe ili za ljude koji zive savremenim nacinom zivota?

vidis, to sam se i ja pitala...Medjutim, shvatila sam da izmedju mirjana i monaha i nema i ne treba da ima sustinske razlike.Mislim da nam je svima cilj isti, kao i tehnika, ali da se nasi rasporedi dana razlikuju.Ako uvek imamo na umu smisao i cilj svog zivota, onda treba, korak, po korak da mu se priblizavamo, koliko je to moguce i u skladu sa zdravim razumom!Jer ako npr.zena ima malu bebu, naravno da nece moci da postigne takvu molitvenost kao monah, to je jasno!Ali s druge strane, svojim sluzenjem porodici i detetu, ona zadobija mnogo od blagodati Svetog Duha.Verujem da ono sto pise u Svetom Pismu, da damo Bogu Bozije, a caru-carevo, predstavlja tu potrebu za ravnotezom izmedju stvarnosti i zelje...sta ti mislis?
 
Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
164
Ovo jeste na neki nacin monaski zivot...
a na ovaj nacin se pravi hriscanin i pravoslavac "cisti" od svih losih stvari koje mu se desavaju, naravno ako je u mogucnosti...
Meni licno nista ne fali ovakvom danu, naravno ako mogucnosti dozvoljavaju....
 
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
vidis, to sam se i ja pitala...Medjutim, shvatila sam da izmedju mirjana i monaha i nema i ne treba da ima sustinske razlike.Mislim da nam je svima cilj isti, kao i tehnika, ali da se nasi rasporedi dana razlikuju.Ako uvek imamo na umu smisao i cilj svog zivota, onda treba, korak, po korak da mu se priblizavamo, koliko je to moguce i u skladu sa zdravim razumom!Jer ako npr.zena ima malu bebu, naravno da nece moci da postigne takvu molitvenost kao monah, to je jasno!Ali s druge strane, svojim sluzenjem porodici i detetu, ona zadobija mnogo od blagodati Svetog Duha.Verujem da ono sto pise u Svetom Pismu, da damo Bogu Bozije, a caru-carevo, predstavlja tu potrebu za ravnotezom izmedju stvarnosti i zelje...sta ti mislis?

Mislim da je sada ovaj opis bolji od svega gore napisanog. Mnogo je kraci i prihvatljiviji. Monasi su monasi jer ceo svoj zivot posvecuju tom putu. Oni imaju mogucnost da koriste mnoge alate na svom putu jer su to sebi omogucili izdvajanjem iz svakodnevnog savremenog zivota. Savremeni covek, koji ima porodicu, ne moze da koristi maltene nista od tih alata. Recimo, celibat, celodnevni fokus na molitvu i na duhovnu stranu itd. Smatram da ne treba da postoji ni jedno jedino pravilo ponasanja nego da svako treba da spozna ono sto je ispravno i da se toga pridrzava. Neko ima potrebu da se moli 10 puta na dan a neko nema potrebu ni jednom mesecno. Ali to ne znaci da je on gori hriscanin od onog prvog.
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Ako hoćeš da provedeš ovo veče hrišćanski ,izloguj se sa foruma pa idi pomazi bakicama da pređu ulicu. yes3yes3yes3
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Apsolutno se slazem s tobom!Cak mislim da je ovo sto si rekao jedan od osnovnih razloga zbog koga ljudi otpadaju od vere, jer od silnih tehnika, pravila i obaveza propustaju da shvate ono sto je cilj svih tih napora, a to je zadobijanje Svetog Duha.
Dalje, to nikao ne sme da bude merilo "uspesnosti"hriscana, jer je u pitanju rast u veri.Neko, u nekoj svojoj fazi razvoja, ima odredjene potrebe, koje se vremenom menjaju.U svakom sl.vera je ziva stvar.
 
Natrag
Top