Kako da prevaziđete svoje ljubavne fobije

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Kako da prevaziđete svoje ljubavne fobije

Koje god ljubavne brige da vas more, oslobodite ih se uz pomoć Cosmo vodiča za ljubav bez straha ...

thumbnail.php

cosmopolitan

Cak i kada smo u naizgled savršenoj vezi, većina nas i dalje oseća neku neobjašnjivu bojazan. Naravno, mislimo mi, naša sreća ne može da potraje. Malo ljubavne paranoje je normalno. Ubeđujući same sebe da će se desiti nešto strašno, pokušavamo da se zaštitimo od mogućnosti da budemo povređene. Ali, ovi strahovi mogu da počnu da upravljaju našim životima. Na primer, vaš dragi vas voli i pošalje vam cveće. Strah u vama vam govori da je nešto skrivio, taj dvolični skot (zašto bi vam inače slao cveće?) će vas sigurno ostaviti - jer dešavalo vam se to i ranije. A istina je u stvari to da je on radoholičar-romantičar - e, kad biste samo i vi to znale! Dobra vest je da je većina naših briga bez osnova. Evo sedam najčešćih strahova koji kvare ljubavnu sreću - i saveta kako da ih se zauvek oslobodite.

Zauvek-sama-fobija
Mislite: Nikad neće pristati da se veže.

Ovakvo ponašanje proističe iz niskog stepena samopoštovanja, što može da vuče korene iz detinjstva. Odrastanje uz roditelja koji ne iskazuje svoju ljubav ili maltretiranje od strane siledžija u školi može da ima za posledicu osećanje da niste vredne tuđe privrženosti, pa ste stoga ubeđene da niko nikad neće želeti da bude sa vama

Šta činiti: Prestanite da „motate film unapred“ i pustite da se stvari razvijaju svojim tokom. Umesto što se stalno nervirate oko toga kako bi trebalo da bude, svako jutro kad se probudite razmislite šta je trenutno dobro u vašoj vezi.

Recite sebi: Ja sam dobar ulov! Neću umreti kao usedelica.
Recite njemu: Nisam posesivni psihopata. Samo mi je potrebno da me s vremena na vreme iznova uveriš u svoju ljubav.

Biću-povređena-fobija
Mislite: Bez obzira kako stvari dobro izgledaju, sve će se završiti u suzama.

Umesto da se usredsredite na svoju vezu sada i ovde, vi obraćate pažnju na kraj priče, ubeđene da će to biti tužan završetak. A pošto očekujete negativan završetak, vi se i ponašate tako da u stvari navodite vodu na tu vodenicu. Zbog toga se može dogoditi da se ne predstavite u najboljem svetlu i pokažete samo svoju nesigurnost, što će na kraju najverovatnije i dovesti do raskida.

Šta činiti: Ne dopustite da vas opsedaju negativna iskustva iz prošlosti i pokušajte da ne mislite samo na to kako će se vaša trenutna veza završiti. Probajte da zapišete sebi nekoliko podsetnika, tipa „Nema svrhe brinuti - to neće promeniti budućnost.“ Pa, kad se osetite potišteno - čitajte to šta ste zapisale.

Recite sebi: Kraj nije na vidiku!
Recite njemu: Pozitivne stvari, recimo, kažite mu kada ste srećne i zašto ga volite.

Bezvredna-sam-fobija
Mislite: Razočaraće se kada otkrije kakva sam ja u stvari.

Većina nas se na početku veze oseća ranjivo. Mislimo da nismo dovoljno pametne/zabavne/seksi. Verujemo da će nas, ako ne uspemo da održimo iluziju apsolutnog savršenstva, partner odbaciti. Ili, ako nas ne odbaci kad-tad će nam prebaciti da imamo ovu ili onu manu. A ako nas ne odbaci, osećamo se zadovoljno sobom.

Šta činiti: Skoro svi pate od nekih kompleksa u životu; najgore što možete da učinite jeste da dopustite da vam oni upravljaju ljubavnim životom. Radite na jačanju svog samopouzdanja, tako što ćete činiti stvari zbog kojih ćete se osećati bolje u sopstvenoj koži, makar to bilo i samo ćaskanje sa prijateljicama. Vodite dnevnik i beležite najpozitivnije stvari koje su vam se tokom dana desile.

Recite sebi: Možda nemam fakultetsku diplomu ili telo kao Eva Mendes, pa šta onda? Niko nije savršen! I nesavršeni imaju partnere, dobar posao, puno prijatelja, cenjeni su i poštovani...
Recite njemu: Ništa na početku. Ne brzajte i ne izlećite se. On neće primetiti vašu pozamašnu pozadinu/slabo opšte obrazovanje. Da biste podelili sa nekim svoje nesigurnosti potrebna je bliskost - zato to učinite kada dođe vreme za to.

Fobija od poverenja
Mislite: Nikome ne mogu da verujem. Svi muškarci varaju!

Problemi sa poverenjem razvijaju se u ranom detinjstvu, kada učimo na koga možemo da se oslonimo. Ako je vaš otac stalno kršio data obećanja, moguće je da ćete vi zbog toga sve muškarce doživljavati kao nedostojne poverenja.

Šta činiti: Shvatite da je svako ličnost za sebe i da nije fer suditi o nekome na osnovu iskustava iz prošlosti. Obuzdajte svoj negativizam - umesto „Kasni, vara me“ pomislite „Kasni, uopšte nema osećaj za vreme.“

Recite sebi: Da li moje sumnje imaju neku realnu osnovu ili su krajnje nategnute?
Recite njemu: Ako mislite da zaista imate razloga za sumnju, razmislite šta bi vas razuverilo, pa tražite da vam pokaže da niste u pravu. Međutim, ako su te sumnje posledica vaše bujne mašte, zadržite ih za sebe.

Izgubiću-identitet-fobija
Mislite: Neću dopustiti da muškarac opet preuzme kontrolu nad mojim životom.

Ovakvo ponašanje proizilazi iz potrebe da udovoljite, uz istovremenu nesposobnost da postavite granice - pa pre nego što shvatite šta se dešava izgubite samu sebe.

Šta činiti: Prionite malo na potragu za samom sobom i razmislite šta očekujete od veze. Možda želite jednom nedeljno da se viđate sa prijateljicama ili nećete da svaki dan kuvate večeru. Porazgovarajte sa dečkom o tome šta očekujete u vezi, i držite se toga.

Recite sebi: Ja nisam gospođica Uvek-na-usluzi i ne želim to da budem!“
Recite njemu: Ja izlazim večeras. Šta ćeš ti da radiš?

Fobija od intimnosti
Mislite: Ako mu kažem da ga volim, ostaviće me.

Bilo zato što smo bile povređene ili što nam prijateljice govore da ne treba da delujemo previše „zagrejano“, završimo igrajući igrice. Rezultat? Šahmat.

Šta činiti: Prestanite da se izmotavate! Iskreno pokažite šta osećate - ne morate da mu izjavite ljubav do groba, ali mu makar dopustite da iz vašeg ponašanja nasluti šta osećate.

Recite sebi: Rizikuj - u suprotnom, nema svrhe da budemo zajedno.
Recite njemu: Da znaš da mi se prilično sviđaš.

Eks-fobija
Mislite: Ovo sa mnom je samo prolazan izlet, nikada mu neću značiti koliko i njegova bivša.

Ljubomora je jedna od onih kontraproduktivnih emocija, kojima u stvari možete da oterate voljenu osobu. U slučaju nedostatka samopouzdanja, možda ćete verovati da je njegova bivša bolja od vas.

Šta činiti: Morate da prihvatite da je vaš partner imao život i pre nego što vas je upoznao. Recite mu da brinete zbog njegove bivše. Možda je sačuvao njenu fotografiju samo zato što sedi u njegovom ljubljenom sportskom automobilu koji je prodao.

Recite sebi: On je sada sa mnom.
Recite njemu: Osećam se nelagodno zbog one njene fotke u bikiniju. Da li je čuvaš iz nekog posebnog razloga?

Natrag