Šta je novo?

Kako da napišete kvalitetan pismeni sastav

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.211
U redu, treba svima biti jasno da nemaju svi afiniteta prema pisanju! Nekome od ruke ide matematike, drugome geografija a nekome pisanje sastava iz domaćeg jezika. Ja pišem romane, i premda se to donekle razlikuje od pisanja sastava na svega dva lista, pokušaću da vam u nekoliko kratki stavki pojednostavim proces pisanja sastava za one koji tome baš i nisu vični.

Kao što znate, svaki roman koji ste pročitali se uglavnom sastoji od tri dijela:

1) uvod

2) radnja ( fabula )

3) Kraj ( zaključak )


Sad ćemo da prođemo fazu po fazu pisanja dobrog sastava.

Uvod je dio u mojem čitaoce uputite u ono o čemu pišete. Dakle, spomenete: mjesto, imena glavnih likova, vrijeme.... Naravno, nije neophodno da se ide baš tim redom i sve zavisi od zadane teme. Evo primjera kako bi uvod trebao da izgleda. Nisam se trudio da konkretno obradim neku temu.


Iako je bio sunčan i topao junski dan, ja sam odlučio da ostanem u kući. Znao sam da će moji prijatelji da se sastanu na fudbalskome poligonu, koje se nalazi odmah iza ogradom ograđenog voćnjaka, ali ja nisam bio raspoložen za trčanje za loptom, i drže mi je bilo da se samo izležavam u krevetu ili pročitam neku knjigu.


Ono što želim da napomenem je to da kada pišete sastav iz maternjeg jezika, ne mora sve da bude sjajno i bajno. Razlog je jednostavan - u životu nije sve super i cool.Nakon uvod, logično, slijedi kreiranje fabule. To bi trebalo biti ono što će pažnju osoba koja čita vaš rad ( roman ) držati fokusiranim na ono što ste napisali. Slobodno unesiti svoje emocije ( radost, tugu ali i odbojnost, mržnju ) Kada kreirate fizički izgled vaš glavnog lika ( znači, ako ne pišete u prvom licu ) poslužite se opisom nekog vašeg prijatelja ili poznanika. Samo pazite da ne pišete o nekome iz razreda, jer bi se mogli uvaliti u probleme ako se dotični prepoznaju ;)


Završetak romana obično se oblikuje nekim zaključkom. Ne kažem da je to sveto pravilo, ali je u većini slučajeva tako. Neka kraj bude zažet, jezgrovit i svakako mora imati smisao i oslanjati se na ono što je napisano u sastavu. Kada sam ja pisao sastave is srpskog ( ranije srpsko-hrvatskog) jezika, uvijek bih napisao još jednu dodatnu rečenicu, u posebnom pasusu ispod kraja. To bi bila kratka rečenica, ali koja bi ostavila snažan utisak na onoga koji čita.


Pokušao sam u nekoliko koraka da vam približim kako da sebi olakšate pisanje sastava iz maternjeg jezika, a ako vam nešto nije jasno, slobodno pitajte.
Za kraj bih još dodao nekoliko " caka " uz koje će vaš sastav biti lakši za čitanje i razumljiviji;
- Uvijek novi pasus odvajajte za neka 2cm od ivice papira. To su nas učili u školi, i stojim iza toga da taj savjet treba slušati

- Jedan pasus ne treba da bude čitav list, već određeni dio vašega teksta.

- Nakon tačke kojom završavate rečenicu, slobodno ostavite jedno prazno mjesto, pa tek onda započnite novi rečenicu velikim slovom. Ako pogledate moj post, biće vam jasno o čemu govorim.

Podrazumjeva se da morate koliko-toliko upućeni u temu o kojoj pišete. Znam da je najbolja " slobodna tema " , ali bilo bi preporučljivo da prije nego što počnete da pišete o nečemu, pročitate neku knjigu o tome, kako bi ste lakše razumjeli šta se od vas traži.

- Što više se koristite pridjevima i zamjenicama.

- Pokušajte da izbjegnete ponavljanje jedne te iste riječi iz rečenice u rečenicu ( repeticija ) Nema smisla da stalno pišete Marija Marinković, kada možete napisati: ona, moja prijateljica...... Potrebno je samo da u prvoj rečenici u kojoj govorite o nekoj osobi napišete njeno ime i prezime, a možete dodati i nadimak.


Eto, nadam se da sam vam bio o koristi. Nemojte tražiti od mene da vam pišem radove, ali vam svojim sugestijama i primjedbama mogu pomoći u sastavljanju pismenog rada :)

[INFORMACIJA] Svoje molbe za pismene sastave možete ostavljati na http://serbianforum.org/osnovna-skola/92990-zahtevi-za-osnovnu-skolu.html Svaki post sa zahtjevom za sastav, koji bude postavljen ovdje, biće obrisan. Hvala na razumijevanju![/INFORMACIJA]
 
Poslednja izmena od urednika:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top