Kako da mačku naučite na transporter?

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.559
Kako da mačku naučite na transporter?
Transporter je najbezbedniji način da prenesemo mačku do veterinara ili da je smestimo u auto tokom vožnje, ali većinja njih ga se jednostavno plaši. Kako je transporter važan za bezbednost, želimo da se naši ljubimci osećaju prijatno, bez dodatnog stresa prilikom transporta. Pročitajte kako da naučite mačku na transporter...Naravno, nije prijatno a ni zabavno u transporteru nositi uplašenu mačku. Ali, uz malo strpljenja možemo pomoći ljubimcu da prevaziđe stres.

Prvo, važno je izabrati odgovarajući transporter. Za odlaske kod veterinara najbolje je odabrati onaj sa više otvora i sa poklopcem koji može da se otvori. Naime, veterinar može otvoriti poklopac transportera i da pregeleda mačku dok je ona unutra.

Važno je da mačku počnete što ranije da navikavate na transporter, bar nekoliko nedelja pre nego što treba da da putujete. Tako to za mačku neće biti stresno iskustvo...

Postavite na dno transportera macino omiljeno ćebence ili neki udobni materijal. Postavite nekoliko granula ispred vrata i unutar transportera, kao na slici ispod. Mačka je radoznala i želeće da istraži šta se nalazi unutra. Tokom ove faze važno je da vrata uvek budu otvorena, kako ona ne bi imala osećaj da će svaki put biti u "zamci".

Drugi način da naviknete mačku na transporter jeste da joj obroke poslužite unutra. Tako će povezati transporter sa nečim dobrim i lepim. Takođe, možete kombinovati ove dve metode.

Naravno, neke mačke su više nepoverljive od drugih. Ako je to slučaj sa vašom mačkom, počnite tako što ćete joj činiju sa hranom stavljati ispred otvorenog transportera, a sa svakim obrokom je sve više približavajte, u zavisnosti od toga koliko je mačka plašljiva. Kada se mačka bude navikla na prisustvo transportera, činiju možete staviti unutra.

Takođe, ne zaboravite da u transporter ubacite zabavne stvarčice - igračke, mačju metvicu ili poslastice.

Ipak, neke mačke pružaju težak otpor prema transporteru, jer su možda nekada imale traumatična iskustava ili se jednostavno nikada nisu navikle. Ukoliko je to slučaj sa vašom mačkom, najbolje je da navikavanje započnete tako što ćete ostaviti otvoreno dno transportera, bez poklopca, kako mačka ne bi imala osećaj da je zatvorena. Kako se bude navikavala uz pomoć poslastica i igračaka, nakon izvesnog vremena, vratite poklopac nazad.

Kada budete naučili mačku na korišćenje transportera, svako putovanje biće prava avantura, bez dodatnog stresa i za vas i za ljubimca,

Izvor: B92
 
Top