Šta je novo?

Kafići gase muziku zbog "reketa"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Kafići gase muziku zbog "reketa"

18. decembar 2010. | 00:12 | Izvor: Blic

Beograd -- Na prvi dan zime na desetine hiljada kafića će isključiti muziku u znak protesta protiv „reketiranja“ koje sprovode SOKOJ i OFPS na terenu.

726tn5.jpg


Kampanja “Zamrzavanje muzike” obuhvata i 22. januar 2011. kada će biti ponovljena akcija „zamrzavanja“ i produžena na čitav dan.

Akcijom će 22. februara 2011. godine muzika biti trajno „zamrznuta“ uz izbacivanje zvučnika iz lokala i ostalih poslovnih prostorija.

Razlog za ovakvu akciju je u tome što, kako kažu u Uniji poslodavaca Srbije, i posle godinu dana od kad je usvojen Zakon o autorskim i srodnim pravima, ugostitelji, trgovci, preduzetnici, kabl-operateri i televizije u Srbiji plaćaju naknadu za autorska i srodna prava u prosečno istim iznosima kao u Velikoj Britaniji koja ima sedam puta veći BDP po glavi stanovnika od Srbije.

Ti iznosi su, zavisno od veličine i mesta na kojima se lokal nalazi, od 3.000 do 90.000 dinara.

Zakon je, međutim, predvideo da se visina naknada za autorska i srodna prava koje naplaćuju SOKOJ i OFPS odredi u skladu sa visinom tih naknada u zemljama koje imaju sličan bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika.

Na sve ovo od države nisu dobili odgovor, a korisnici su se više puta obraćali ministru za nauku i tehnologiju Božidaru Đeliću koji je direktno nadležan za kontrolu rada Zavoda za intelektualnu svojinu.

Ugostitelji i poslodavci Srbije žele uspostavljanje Komisije za autorska i srodna prava, saopšteno je između ostalog.

B92
 
Top