Šta je novo?

Kafići do ponoći, a muzika do 22 h

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Kafići do ponoći, a muzika do 22 h

17. januar 2011. | 11:06 | Izvor: Blic

Beograd -- Ugostiteljski objekti u stambenim zgradama od februara će raditi do 24 sata, a vikendom do jedan sat iza ponoći.

2qbgewp.jpg


Prema novoj odluci grada čije se usvajanje očekuje početkom februara, radno vreme biće određeno i za trgovinske objekte koji će imati mogućnost da rade dvokratne smene.

Kada su u pitanju objekti u kojima se kupuju hrana i piće, suština novog propisa je da se utvrđuje maksimalno radno vreme svih onih koji se nalaze u stambenim zgradama.

Oni radnim danima i nedeljom mogu početi da rade najranije od šest sati ujutro i mogu da rade najduže do 24 časa. Petkom i subotom njihovo radno vreme može biti do jedan sat iza ponoći. Takođe, oni mogu da puštaju muziku najduže do 22, a petkom i subotom do 24 sata.

U kategoriju koja će ubuduće morati da se pridržava ovih propisa spadaju restorani, kafane, barovi, objekti brze hrane i oni u kojima se spremaju topla i hladan jela i napici, toči i služi piće, kao i oni u kojima se organizuju zabave, umetnički, muzički i drugi programi.

Njihove bašte i terase takođe se moraju pridržavati ovog radnog vremena.

Smernice kojih će morati da se pridržavaju dobiće i trgovinski objekti (prodavnice, diskonti, samousluge, robne kuće, specijalizovane prodavnice za štampu i duvan, kiosci, tržni centri i benzinske pumpe).

Najvećem broju njih radno vreme može da počne u sedam ujutru, imaju mogućnost da rade dvokratno i da objekte zatvore u 20, odnosno u 22 sata. Trgovinskim objektima koji se nalaze u centralnoj gradskoj zoni, odnosno u Knez Mihailovoj ulici, na potezu od Trga Republike do Kalemegdana i u Ulici kralja Milana od Terazija do Slavije radno vreme je svakog dana od 9 do 21, a subotom od 9 do 16 sati.

Inače, svi trgovinski objekti mogu raditi i duže od vremena propisanog odlukom pod uslovom da ne uznemiravaju građane koji stanuju ili rade u susedstvu.

Zanatske radnje (obućarske, krojačke, sajdžijske, kovačke, servisi, frizeri, kozmetičari, umetnički i stari zanati, pekare, poslastičarnice) otvorene su najmanje sedam sati (subotom najmanje pet), a sa radom najkasnije počinju u 10 sati.

Jedino pekare rade svakog dana od 5.30 sati.
Sve ove radnje imaju mogućnost da rade i duže od predviđenog vremena, takođe pod uslovom da ne uznemiravaju građane koji rade ili stanuju u komšiluku.

Objekti keteringa (u kojima se pripremaju hrana i piće), kao i ugostiteljski objekti za smeštaj (hotel, motel, turističko naselje, kamp, pansion, hostel, kuća, apartman) rade svakog dana od 00 do 24 sata. Ova odluka predviđa i već najavljenu zabranu prodaje alkoholnih pića od 22 do 6 sati ujutru. Prema važećem predlogu, svi će imati rok od 90 dana da usklade radno vreme sa novim propisom.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas smatra da najavljene promene radnog vremena ugostiteljskih objekata u Beogradu nisu toliko drastične.


Komunalna inspekcija i policija biće zadužene da kontrolišu u kojoj meri se poštuju propisi koje bi odbornici Skupštine grada trebalo da usvoje na sednici koja bi trebalo da se održi do početka februara. Isti organi imaće mogućnost i da zabrane rad duži od predviđenog radnog vremena i na 30, ali i na 60 dana ukoliko se time uznemiravaju građani koji stanuju ili rade u okolini tih objekata. Kazne za nepoštovanje odluke o radnom vremenu kreću se od 2.500 do 250.000 dinara. Za prodaju alkoholnih pića u vremenu od 22 do 6 sati ujutro novčana kazna iznosi 20.000 dinara.

Ugostiteljski, zanatski i trgovinski objekti mogu biti zatvoreni nedeljom i u dane državnih i drugih praznika. Na dan praznika kada se ne radi jedan dan, prodavnice mogu biti zatvorene. U danu koji prethodi prazniku tokom koga se ne radi dva dana prehrambene prodavnice i samousluge rade od 8 do 18, a ostali od 9 do 18 sati. Pekare tada rade od 6 do 12, benzinske pumpe van grada od 00 do 24, a one u gradu od 6 do 20 sati. Na dan praznika kada se ne radi dva dana prvog dana prodavnice i samousluge mogu biti zatvorene, a drugog dana rade od 8 do 12 sati.

B92

 
Top