Šta je novo?

Kafići bez muzike jedan sat u znak protesta

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Kafići bez muzike jedan sat u znak protesta
Izvor: Blic S.Vasić | 16. 12. 2010. - 15:56h

Na prvi dan zime, 22. decembra , kao protest protiv „reketiranja“ ugostitelja, trgovaca, preduzetnika i drugih privrednih subjekata koje sprovode SOKOJ i OFPS na terenu, na desetine hiljada kafića će isključiti muziku na jedan sat.
Kampanja “Zamrzavanje muzike” obuhvata i 22. januar 2011. kada će biti ponovljena akcija „zamrzavanja“ i produžena na čitav dan, a 22. februara 2011. godine muzika će biti trajno „zamrznuta“ uz izbacivanje zvučnika iz lokala i ostalih poslovnih prostorija.

Razlog za ovakvu akciju je u tome što, kako kažu u Uniji poslodavaca Srbije, i posle godinu dana od kad je usvojen Zakon o autorskim i srodnim pravima, ugostitelji, trgovci, preduzetnici, kabl-operateri i televizije u Srbiji plaćaju naknadu za autorska i srodna prava u prosečno istim iznosima kao u Velikoj Britaniji koja ima sedam puta veći BDP po glavi stanovnika od Srbije.

Ti iznosi su, zavisno od veličine i mesta na kojima se lokal nalazi, od 3.000 do 90.000 dinara.

Zakon je, međutim, predvideo da se visina naknada za autorska i srodna prava koje naplaćuju SOKOJ i OFPS odredi u skladu sa visinom tih naknada u zemljama koje imaju sličan bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika.

Na sve ovo od države nisu dobili odgovor, a korisnici su se više puta obraćali ministru za nauku i tehnologiju Božidaru Đeliću koji je direktno nadležan za kontrolu rada Zavoda za intelektualnu svojinu.

Ugostitelji i poslodavci Srbije žele uspostavljanje Komisije za autorska i srodna prava, saopšteno je između ostalog.
 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.069
Pa kad naplacuju tu vrstu poreza, neka naplate porez i narikacama, kompozitorima i ostaloj boraniji. Zasto su oni zasticeni kao beli medvedi. Placaju pausal a ovamo se frljaju sa nekim ciframa basnoslovnim i koje kakvim super tezgama.
 
Top