Šta je novo?

Kada je najbolje uzimati suplemente?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.694
Kada je najbolje uzimati suplemente?

Lako je pretpostaviti da nema čoveka koji ne koristi barem jedan dodatak ishrani. Ali, da li to čine u pravo vreme i kada je najbolje uzeti supelement?

21-suplementi3_620x0a4b3786db6f5821e.jpg


AKO imamo u vidu podatak da Amerikanci godišnje na suplemente potroše gotovo 37 milijardi dolara, lako je pretpostaviti da nema čoveka koji ne koristi barem jedan dodatak ishrani. Ali, da li to čine u pravo vreme i kada je najbolje uzeti supelement? "Najvažnija stvar kada je reč o suplementima nije kada ih pijete, već zašto to činite", ističe nutricionista Ketlin Zelman. Važno je, naravno, da to činite posle konsultacija sa lekarom i da ih pijete redovno. Kako ne biste zaboravili da to učinite u toku dana, najbolje je da oni postanu deo vaše jutarnje rutine, odnosno da ih popijete odmah posle doručka. A evo kako ćete imati najveću korist od pet najčešće korišćenih suplemenata:

VITAMIN D

Vitamin D je rastvorljiv u mastima (kao i vitamini A, E i K), što znači da treba da ih uzimate uz hranu. Naročito se preporučuju obroci bogati zdravim mastima kao što su maslinovo ulje, maslac ili avokado, jer oni ubrzavaju apsorpciju vitamina. Pošto mnogi od nas ne mogu da dostignu neophodan nivo vitamina D u organizmu isključivo izlaganjem suncu, u redu je uzeti megadozu vitamina D jednom nedeljno ukoliko ste zaboravili da ga pijete svakoga dana. Važno je jedino da ne preterate i ne pređete gornju granicu.

KALCIJUM

Ovaj mineral bi trebalo podeliti u dve doze. Najpre, kalcijum je fizički veliki pa ga je teško progutati. Prepolovite ga i jednu polovinu pijte ujutru, a drugu u poslepodnevnim časovima, savetuje Zelman. Drugo, telo bolje apsorbuje manje doze kalcijuma nego veliike. Dakle, ako mislite da ćete sa tabletom od 1000 mg postići bolji rezultat, znajte da na taj način mnoge prednosti ovog minerala neće doći do izražaja. Istraživanja obavljena na Harvardu pokazala su da ćete više koristi imati ako popijete dve doze od 500 mg.

Kada birate ovaj suplement, izbegavajte onaj označen kao "kalcijum karbonat". Jeste jeftiniji, ali zbog toga što ima najveću količinu kalcijuma po dozi, telu nije lako da ga svari, što u krajnjoj liniji može da prouzrokuje nadutost i konstipaciju.

Uzimanje kalcijuma istovremeno sa gvožđem, cinkom i magnezijumom može da uspori sposobnost tela da ih apsorbuje, pa izbegavajte da ove suplemente pijete odjednom.

GVOŽĐE

Evo izuzetka od pravila da suplemente treba uzimati uz obroke. Preporuka je da gvožđe pijete na prazan želudac, jer na taj način sprečavate eventualne smetnje u probavi. Ako vam je već potreban neki napitak uz pomoć koga ćete gvožđe lakše popiti, onda neka to bude sok od ceđene pomorandže. Neki nutrijenti se, naime, bolje apsorbuju kada se uzimaju zajedno, a upravo gvožđe i vitamin C čine jednu od tih čarobnih kombinacija.

VITAMIN B

Kako su vitamini B rastvorljivi u vodi, postoji ograničenje koliko naše telo može da ih apsorbuje. Uz vitamine rastvorljive u masti, telo čuva višak, ali kada je reč o vitaminima rastvorljivim u vodi, izbacujemo ih čim odemo u kupatilo. Da biste od njih imali što više koristi, možete da podelite dozu, kaže Zelman. B vitamini su odlični za podizanje nivoa energije, pa razmislite o tome da jednu dozu uzimete ujutru kada započinjete radni dan, a onda drugu uz ručak, kako biste imali dovoljno energije u popodnevnim časovima.

RIBLjE ULjE

Suplemente na bazi ribljeg ulja trebalo bi uzimati uz hranu, ali ne zbog bolje apsorpcije, već neprijatnog ukusa. Možete, recimo, da ga pijete uz proteinski šejk kako biste neutralisali ukus ribe. A ako i pored toga budete imali probleme sa varenjem ili ne baš prijatnim osećajem u ustima, pokušajte sa verzijom ribljeg ulja u vidu emulzije. Prema studiji objavljenoj u časopisu „Američko dijetetsko udruženje“, riblje ulje tako ima bolji ukus a i telo ga efikasnije apsorbuje.

(Novosti)
 
Top