Šta je novo?

Kada će vakcina sa Kube moći da se primi u Srbiji?

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Kada će vakcina sa Kube moći da se primi u Srbiji?http://www.tanjug.rs/novosti/36727/kada-ce-vakcina-sa-kube-moci-da-se-primi-u-srbiji.htm#
Izvor:
Tanjug.rs

Oboleli od raka pluća u Srbiji moći će da prime vakcinu "cimavaks EFG" koja se na Kubi koristi za lečenje tog karcinoma tek kada bude završen postupak njene registracije u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) koji bi mogao da traje i do 210 dana, kako je predviđeno zakonom.

Iako je prethodnih dana najavljeno da će prvih tridesetak pacijenata u poodmaklom stadijumu te bolesti vakcinu moći da primi za dva do tri meseca, i pre završetka registracije, to ipak, kako ističu stručnjaci, neće biti moguće.39104.jpg
Sa druge strane, iz Ministarstva zdravlja stigla je najava da će vakcina, ukoliko prođe testiranje biti besplatna.

Direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević ukazuje da se bez međunarodne verifikacije ne može govoriti o definitivnoj vrednosti vakcine.

On je rekao da je u zemljama EU u toku postupak registracije tog medikamenta, te da ne veruje da taj lek može biti deo prakse u Srbiji pre nego što bude verifikovan u EU.

Direktor firme "Vama", koja je zastupnik kubanskog Centra za molekularnu imunologiju (Cimab) iz Havane gde je obavljeno ispitivanje vakcine Zoran Vujović rekao je Tanjugu da je ona u toj zemlji klinički ispitana i da su u toku ispitivanja i u 17 zemalja EU.

On je najavio da će uskoro biti podneta dokumentacija za njenu registraciju u ALIMS, a da će za dva do tri meseca moći da je primi tridesetak pacijenata kod kojih bi njena primena bila delotvorna.

"Svaki pacijent koji ispunjava uslove da primi ovu vakcinu i koji ima finansijska sredstva da ih plati moći će to da učini", kazao je Vujović, precizirajući da je za jednu dozu potrebno 250 evra.

Na pitanje kako će se vakcina davati pacijentima u Srbiji, on je objasnio da su za saradnju sa kubanskim stručnjacima jedino bili zainteresovani lekari Opšte bolnice Medicinski sistem Beograd, u čijem je timu, inače, i poznati grudni hirurg Dragan Mandarić.

Tanjugu je u toj zdravstvnoj ustanovi rečeno da sa ovlašćenim zastupnikom kubanske vakcine za nemikrocelularni karcinom pluća za Srbiju imaju ugovor da nakon dobijanja svih zakonom predviđenih saglasnosti primeni tu vakcinu.

U Medicinskom sistemu Beogad ističu da do okončanja postupka i dobijanja neophodnih odobrenja za uvoz i korišćenje vakcine od Agencije i Ministarstva zdravlja, vakcina neće biti niti uvezena, niti će se primienjivati u Srbiji.

Prema njihovim navodima, primena će se obavljati po strogim kriterijumima, odnosno indikacijama, a pacijenti će biti pravovremeno obavešteni o proceduri za upotrebu vakcine, kao i o načinu prijavljivanja.

Kako navode, uvoznik vakcine biće Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Vujović je potvrdio da je rukovodstvo tog Instituta zainteresovano da se uključi u projekat tako što će vakcinu nakon registracije puniti i pakovati.

"Torlak" se, međutim, još uvek tim povodom nije oglasio, a Tanjugu je u toj ustanovi samo potvrđeno da je Vujović razgovarao sa njima.

Procedura nalaže da po prijemu dokumentacije postupak registracije može trajati i do 210 dana, a Tanjugu je u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ranije rečeno da bi postupak registracije bio identican kao i za sve druge lekove.
 
Top