Кад гост пијан вози, и домаћин плаћа казну

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Кад гост пијан вози, и домаћин плаћа казну

Предлог за измене Кривичног закона, Закона о безбедности саобраћаја и Закона о прекршају биће упућен следеће недеље Министарству правде, Министарству саобраћаја и Министарству унутрашњих послова

257doj5.jpg

„Једна ко ниједна, две ко једна! Дошао си на две ноге, а не на једној! Трећа срећа! Ајде бре, јеси л’ мушко или стрина!”... Тако типичан српски домаћин подстрекује госте да чашицом или целом гајбом подигну расположење. Можда ће домаћини мало припазити колико досипају јер, ако буду усвојени предлози измена Закона о безбедности саобраћаја, и они ће одговарати за прекршаје које њихови пијани гости направе на друмовима, а биће на удару истих казни као и алкохолисани возачи.
Предлог за измене Кривичног законика, Закона о безбедности саобраћаја и Закона о прекршају биће упућен следеће недеље Министарству правде, Министарству саобраћаја и Министарству унутрашњих послова.
– Ако одем код некога на славу или весеље, а домаћин зна да сам возач и ипак ме нутка алкохолним пићем, он је подстрекач на забрањену радњу. Ако ме домаћин види како пијан седам за волан, а не пријави ме полицији, он је такође саучесник – каже Дамир Окановић, директор Српског комитета за безбедност саобраћаја.
На пример, ако је казна за саобраћајну несрећу у коме је неко погинуо од две до 12 година, та иста казна могла би да буде запрећена ономе ко је подстрекавао ту особу да конзумира алкохол или је није пријавио полицији, иако је знао да је пијана.
Како је многима кафана друга кућа, одредба би наравно важила и за кафеџије и конобаре који „зажмуре” на госте који „под гасом” тетурају ка свом ауту.
– Конобари знају ко је колико попио и дужни су пријаве онога ко алкохолисан седне у аутомобил – објашњава Окановић.
На питање како ће се доказивати у чијој кући или кафани је превише потегао неко ко је потом направио прекршај, Окановић објашњава: – Када неко погине и те како ће се у кривичном поступку утврђивати где је био, где се напио и ко га није спречио да пијан седне за волан. Домаћин или кафеџија могу рећи: „Нисам знао да је возач”, „Мислио сам да ће отићи таксијем” или слично, али законска претња и свест да ће и сами сносити последице може утицати на људе да не подстичу друге на препуштање алкохолу.
Овакви предлози мотивисани су недавном несрећом на путу Краљево–Рашка, када је пијани отац сео у кола и скривио удес у коме је погинуо и он и његова десетогодишња ћерка, а син је тешко повређен.
– Осим овога, предложићемо да се повећа казна онима који не укажу помоћ повређенима у саобраћајној несрећи коју су изазвали, да се пооштри кривична одговорност путара, односно одговорних за одржавање путева, да се повисе казне за оне који краду саобраћајне знаке и опрему пута – напомиње Окановић.

Б. Васиљевић

Politika

Natrag