Šta je novo?

Jutjub može biti opasan

Učlanjen(a)
19.07.2017
Poruka
3
Svaki od nas se bar jednom susreo sa Jutjubom. Mnogi ljudi ulaze u nju bar jednom dnevno da bi gledali zabavne video o životinjama, "live streaming" video ali priručnike o tome kako nešto koristiti. Sadrži informacije za zabavu, novosti, pa čak i savete o kupovini novih jela. Ali niko ne voli da razmišlja o jednoj strani ovog sajta, naime o njenoj potencijalnoj opasnosti.

Razlozi za to su vrlo jednostavni. Glavni centri ovog sajta se nalaze u SAD. Oni se ne nalaze u Francuskoj ili Nemačkoj naime u SAD. Pošto upravo Vašington pokušava da odredi celokupnu međunarodnu politiku, onda će sadržaj sajta biti regulisan u skladu sa njegovim interesima. I zbog toga, ništa neće sprečiti administraciju Jutjuba da izbriše ili blokira bilo koji nalog na osnovu "sadržaja suprotnog politici sajta" kao što se nedavno desilo sa vodeosima igrača u Pokemon GO, koji su bili blokirani zbog grešaka veštačke inteligencije. Ili, naprotiv, na svaki mogući način podržati druge kanale, čak i ako su materijali objavljeni na njima u suprotnosti sa politikama pojedinih zemalja. Shodno tome, mi ćemo biti primorani da pogledamo šta američka vlada želi.

Štaviše, administracija lokacije ima veoma interesantnu politiku pristupa informacije. Pristup kontroverznom sadržaju može biti blokiran na zahtev suda ili drugog posebnog organa jedne od zemalja. Međutim, zabrana važi samo na teritoriji ove zemlje. To jest, ako je video koji otpužuje Srba u genocidu u Srebrenici zabranjeno u Srbiji, onda u Crnoj Gori ovaj video se može videti bez ikakvih problema, osim možda uzrasta. Jutjub, poput televizije, poput radija, može biti element propagande, samo na mnogo globalnom nivou. Ako nam RTS reći šta želi predsjednik Srbije, onda će Jutjub reći šta predsjednik SAD želi. Niko ne zabranjuje sprovođenje kontra-propagande, ali treba imati na umu da administracija sajta ima sve mogućnosti da ukloni vaš kanal i blokira video, što ga čini alatom za globalnu kontrolu informacija.

Propaganda radi veoma vešto. Svaki od nas može odabrati video za svaki ukus. Oni su predstavljeni na takav način da utiču na najširu moguću publiku. Za svakoga od nas - mladog ili starog, liberalnog ili konzervativnog - postoje posebni video koji će objasniti šta je pogrešno u rukovodstvu Srbije i kako to popraviti.

Međutim, u ovoj situaciji postoji jedan veliki plus. Svaki bira za sebe koje video da gleda. Sveto je pravo svake osobe da bira između videa sa mačkama i videa sa politikom. Ali kada gledate video sa politikom, treba shvatiti da ste vi sami napravili taj izbor. I dozvolite sebi da budete uvučeni u propagandnu orbitu. Umesto da sedi sa voljenom osobom i smeje se još jednom dokazu da mačke su tečne.
 
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.267
Iskljucivo slusam muziku sa You Tube-a i zabole me sto ce amer da me prisluskuje.Ili bilo ko.
 
Učlanjen(a)
23.10.2015
Poruka
249
Nisam bas najbolje shvatio poentu. Ameri/Rusi/DB/Policija i ostale sluzbe ciji je posao da sakupljaju svakakve informacije o nama rade ozbiljno posao za koji su placeni.
Spustanjem mobilnih telefona u siroke narodne mase, uvodenjem sirokopojasnih antena, IP kamera na svakoj banderi koje imaju mogucnosti tagovanje vise osoba u realnom vremenu,
svaka privatnost je otisla u nekom drugom smeru.
Ako neko zeli da pogleda materijal koji ga interesuje, naci ce nacina ( VPN, ip switcher...) i u toj nameri ga niko ne moze spreciti.
Drustvo je zivi organizam koji prolazi kroz decije bolesti, takav je proces. Da li je zivot na planeti Zemlji pravedan ili ne, pitanje je.
 
Učlanjen(a)
01.04.2019
Poruka
17
Nisam bas skapirao sta si hteo da kazes ali koliko toliko sam skapirao,bice dosta velikih promena na jutjubu sto se tice svega,razlog tome je sto Srbija tezi da udje u evrpsku uniju a da bi usli mi primenjujemo njihove zakone.A to su article11 i article13 koliko mislim ti neki njihovi zakoni gde ce pozabranjivati sve i svasta sto nije realno,generalno jutjub kao jutjub je sad postao buducnost,a i sad balkanski jutjuberi vladaju jutjubom jer milione dece/tinejdzera u kojima sam i ja gledam te jutjubere..
 
Top