Šta je novo?

Još se ne zna uzrok infekcije pacijenata u KCS

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.323
Još se ne zna uzrok infekcije pacijenata u KCS
Još nije poznat uzrok infekcije sedam operisanih pacijenata u Urgentnom centru u Beogradu, od kojih je dvoje umrlo.

IZVOR: B92

180442994255815dea97538037768712_v4%20big.jpg

Tanjug
Uzroci se ispituju, rečeno je B92 u Zavodu za javno zdravlje.

Kod sedam pacijenata koji su operisani u periodu od 7. do 11. juna, na hirurgiji Urgentnog centra, pojavile su se komplikacije, nastale usled infekcije koje uglavnom izazivaju pojedine bakterije.

Kako je izjavio za neke medije direktor Kliničkog centra Miljko Ristić,u pitanju su bakterije klebsijela i enterokoka, ali ovu izjavu nije želeo da potvrdi za B92.

Direktor Urgentnog centra Milika Ašanin rekao je da su preminuli bili dugogodišnji hronični bolesnici.

"Operisana su 103 bolesnika, među njima kod sedam bolesnika desile su se infekcije sa povišenom temperaturom i padom broja leukocita i trombocita u krvnoj slici, a neki su imali i zapaljinske promene po koži. Među tim bolesnicima dva pacijenta su nam umrla. Jedan je imao dijabetes melitus i metaboličke poremećaje, a drugi je bio srčani bolesnik sa miokradiopatijom i ozbiljnom srčanom aritmijom."

Prvo je obaveštena naša služba za bolničku epidemiologiju, a onda u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Beograda preduzete su sve mere za prevenciju i dalju kontrolu širenja ove infekcije, dodao je Ašanin.

Pokušali smo da dobijemo bilo kakvu informaciju od gradskog Zavoda za javno zdravlje o kojim je bakterijama reč, ali smo dobili odgovor da su analize u toku i da se niko iz Zavoda neće oglasiti dok ne stignu nalazi za nedelju dana.

Od nedelje nema novih slučajeva komplikacija nastalih usled infekcije, a sve nadležne institucije rade unutrašnju kontrolu u Urgentnom centru.

Operativni program je stopiran na hirurgiji Urgentnog centra, a operacije su preuzeli gradski kliničko-bolnički centri, izjavio je direktor Kliničkog centra Miljko Ristić
 
Top