Još jedna istraga protiv Sanadera

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Bura u Hrvatskoj


Još jedna istraga protiv Sanadera

Tanjug | 18. 01. 2011. - 08:42h | Foto: AFP

Bivši premijer Hrvatkse Ivo Sanader mogao bi biti optužen za još jedan slučaj u vezi sa zloupotrebama u Hrvatskoj elektroprivredi /HEP/ i to uz već postojeću istragu o prodaji jeftine struje "Diokiju", zbog čega je već pritvoren vlasnik te firme Robert Ježić, piše "Slobodna Dalmacija".
100862_0605-sanader-foto-afp_hf.jpg


U istoj poziciji je i bivši potpredsednik Nadzornog odbora HEP-a, bivši saborski poslanik HDZ-a i penzionisani general Krešimir Ćosić, čije hapšenje je, prema saznanjima "Jutarnjeg lista", ipak, odloženo zbog nekih drugih istraga.

Ćosić više nije poslanik u Saboru, pa hrvatski državni tužilac Mladen Bajić više ne treba tražiti ukidanje imuniteta i ne postoji opasnost da informacije o istrazi procure u javnost.

Damir Polančec je zbog afere HEP-TLM mjesec dana proveo u pritvoru, a tereti da se da je obmanjivao Vladu i Fond za privatizaciju. U svom iskazu svu odgovornost za prodaju jeftine struje prebacio je na Ivana Mravka, predsednika Uprave HEP-a, a ovaj na Sanadera i Ćosića.

Mravak je odlučio da tužiocima otkrije niz novih pojedinosti, a u postupku bi trebala da svedoči i predsednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor, navodi hrvatska štampa.

Početkom maja prošle godine uhapšeni su Mravak i Koštan zbog sumnje da su sklopili ugovor, prema kojem je HEP imao obvezu da firmi TLM iz Šibenika prodaje struju po povlašćenoj ceni.

Samo deset posto te struje TLM je mogao iskoristiti, a ostatak je odlazio u mostarski "Aluminij". Zbog dokaza o tim transafcijama u BiH je početkom maja prošle godine bio i Mladen Bajić.

Vlada Hrvatske nedavno je izmenila Zakon o tršištu električne energije, prema kojem HEP i u inostranstvu može industrijskim firmama prodavati struju po povlašćenim uslovima, tako da je" Aluminij" obezbedio jeftine sirovine da bi se spasio TLM.
 
Natrag
Top