Šta je novo?

John Wick (2014 - 2019) + prevod

katamaniak

katamaniak

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
4.780
John Wick (2014)
Džon Vik (engl. John Wick) je američki neonoar akcioni triler film iz 2014. godine reditelja Čada Stahelskija a po scenariju Dereka Kolstada. Producenti filma su Bazil Ivanik, Dejvid Lajtč, Eva Longorija i Majkl Vajteril. Muziku su komponovali Tajler Bejts i Džoel Ričard.

Glumačku ekipu čine Kijanu Rivs, Majkl Nikvist, Alfi Alen, Adrian Palicki, Bridžet Mojnahan, Din Vinters, Ijan Makšejn, Džon Legvizamo i Vilem Dafo. Svetska premijera je bila održana 24. oktobara 2014. u Sjedinjenim Američkim Državama.

Budžet filma je iznosio 30 000 000 dolara, a zarada od filma je 88 800 000 $.

Nakon iznenadne smrti voljene žene, Džon Vik (Kijanu Rivs) dobija poslednji poklon od nje – štene bigla Dejsi i poruku u kojoj ga moli da ne zaboravi kako je to voleti. Džonova žalost biva prekinuta kada njegov [mustang iz 1969. godine privuče pažnju sadističkog kriminalca Josifa Tarasova (Alfi Alen). Kad Džon odbije da mu proda auto, Josif i njegovi pomoćnici mu provaljuju u kuću, kradu auto, prebijaju ga do nesvesti, i ubijaju Dejsi, ali nisu svesni da su upravo probudili jednog od najbrutalnijih ubica ikad viđenog u svetu podzemlja.

Džonova potraga za ukradenim autom odvlači ga u delove Njujorka koje turisti nikada neće videti, podzemi svet kriminala kojim je Džon Vik jednom vladao. Džon uskoro saznaje da traži sina Viga Tarasova (Majkl Nikvist), okrutnog šefa ruske mafije i svog bivšeg partnera koji mu ucenjuje glavu u nadi da spasi svoje dete. Kako bi preživeo Džon opet postaje nemilosrdni ubica i upušta se u borbu s Vigom i njegovim vojnicima u kojoj možda niko neće preživeti.


 

Prilozi

katamaniak

katamaniak

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
4.780
John Wick Chapter 2 (2017)


Džon Vik 2 (engl. John Wick: Chapter 2) je američki neonoar akcioni triler film iz 2017. godine reditelja Čada Stahelskija a po scenariju Dereka Kolstada. Producenti filma su Bazil Ivanik i Erika Li. Muziku su komponovali Tajler Bejts i Džoel Ričard. Nastavak je filma Džon Vik iz 2014. godine.

Glumačku ekipu čine Kijanu Rivs, Komon, Lorens Fišbern, Rikardo Skamarsio, Rubi Rouz, Džon Legvizamo i Ijan Makšejn. Svetska premijera je bila održana 10. februara 2017. u Sjedinjenim Američkim Državama.

Budžet filma je iznosio 40 000 000 dolara, a zarada od filma je 171 500 000 $.

Četiri dana nakon događaja iz prvog dela, bivši plaćeni ubica Džon Vik pronalazi svog ukradenog Forda Mustanga iz 1969. u radionici za prepravku brojeva na šasijama čiji je vlasnik Abram Tarasov, Vigov rođeni brat i Josifov stric. Džon pobije Tarasovljeve ljude u nasilnoj odmazdi, kom prilikom Mustang pretrpi teška oštećenja, ali odluči da poštedi život Tarasovu "u ime mira" i vrati se kući, kasnije ponovo zakopavši svoje oružje pod zemlju.

Nakon što da Mustanga na popravku svom prijatelju Aureliju, vlasniku radionice za prepravku i demontažu ukradenih vozila, Džona posećuje šef italijanske mafije Santino D'Antonio. Otkriva se da je, radi izvršenja svog "nemogućeg zadatka", koji mu je omogućio da se povuče i oženi Helen, Džon zamolio Santina za pomoć. Kao oblik ugovora, Santino je zakleo Džona na "marker", neprekršivo obećanje simbolizovano medaljonom "krvne zakletve". Santino predstavi medaljon da bi zahtevao usluge od Džona, koji odbija, rekavši da se povukao. U znak odmazde, Santino uništi Džonovu kuću.

Džon ode pešice do njujorškog hotela Kontinental. Vinston, vlasnik hotela, podseti Džona da će, ukoliko ne ispoštuje marker, prekršiti jedno od dva neprekršiva pravila podzemlja: bez krvi u prostorijama Kontinentala i da svaki marker mora da se ispoštuje. Džon nevoljno prihvati svoju obavezu i ode na sastanak sa Santinom, koji mu dodeli zadatak da ubije njegovu sestru Đanu, kako bi preuzeo njeno mesto u "Visokom stolu", dvanaestočlanom savetu koji čine visokoprofilni mafijaški bosovi. Santino pošalje Ares, svoju nemu telohraniteljku, da nadzire Džona.

U Rimu, Džon se infiltrira na Đaninu žurku, priređenu povodom njenog "krunisanja", i nađe je u njenoj garderobnoj sobi. Suočena sa sigurnom smrću, Đana odluči da oduzme sebi život presecanjem vena. Stavivši joj prst na puls, Džon je dodatno upuca u glavu. Prilikom izlaska, Kasijan, Đanih telohranitelj, prepozna Džona i, shvativši da je Džon poslat da ubije Đanu, napadne ga. Džon pobegne u katakombe, gde upadne u zasedu Ares i Santinovim ljudima. Nakon što pobije većinu njegovih ljudi, Kasijan i dalje pokušava da ubije Džona. Njihova napeta bitka biva prekinuta kada upadnu u predvorje rimskog hotela Kontinental, koji - poput njujorškog Kontinentala - zabranjuje "poslove" (ubistva) u svojim prostorijama. Nakon što dvojac popije po piće, Džon objasni zašto je morao da ubije Đanu. Svejedno, Kasijan se zaklinje na osvetu zbog Đaninog ubistva, obećavši Džonu brzu smrt, kao znak profesionalne učtivosti.

Nakon što se Džon vrati u Njujork, Santino otvori ugovor na sedam miliona dolara za Džonovu glavu, pod izgovorom krvne osvete za sestrinu smrt, poslavši na njega veliki broj plaćenih ubica, koji ne uspevaju da ga ubiju. Konačno, Džon i Kasijan stupaju u bitku prsa u prsa, kom prilikom Džon savlada i smrtno rani Kasijana, ali ga ostavi u životu iz profesionalne učtivosti. Povređen i očajan, Džon zatraži pomoć od šefa uličnih dilera, zvanog "Kralj Bauerija", čiji podređeni zaleče rane Džonu i odvedu ga do Santinove lokacije. Džon pobije Santinove telohranitelje, a potom i Ares u borbi noževima, ali Santino uspeva da pobegne u Kontinental. Santino samozadovoljno stavi do znanja Vinstonu da namerava da zauvek ostane u njegovom skrovištu. Uprkos Vinstonovim upozorenjima, Džon upuca Santina u salonu Kontinentala.

Sledećeg dana, Vinston pošalje svog recepcionara Šarona po Džona i objasni mu da je, što se tiče "Visokog stola", ugovor za njegovu smrt udvostručen i ponuđen širom sveta. Kao posledica ubistva Santina u prostorijama Kontinentala, Vinston proglasi Džona "izopštenim" iz Kontinentala, izgubivši pristup i privilegije na Kontinentalove kriminalne resurse. Međutim, Vinston odloži objavu Džonovog izopštenja na sat vremena da bi mu obezbedio prednost i pruži mu marker za buduću upotrebu. Pre odlaska, Džon savetuje Vinstona da stavi svakome do znanja da će svako ko pokuša da krene na njega biti ubijen. Dok Džon i njegov pas trče kroz park, desetine mobilnih telefona oko njega zazvone, signalizirajući da globalni ugovor samo što nije stupio na snagu. 

Prilozi

katamaniak

katamaniak

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
4.780
John Wick Chapter 3 - Parabellum (2019)Director: Chad Stahelski
Stars: Keanu Reeves, Halle Berry, Ian McShane
Genres: Action, Crime, Thriller
Language: English

Runtime: 2 h 1 min

RADNJA FILMA:
John Wick (Keanu Reeves) je u bijegu iz dva razloga: love ga zbog nagrade od 14 miliona dolara, kao i zbog kršenja pravila oduzimanja života u Continental Hotelu. Johnu je menadžer Continentala, Winston, dao sat vremena fore prije nego krene lov na njega, i prije nego mu budu oduzete sve povlastice i odbačen od svih ostalih članova. John se bori da ostane živ, dok se bori i ubija tražeći svoj izlaz iz New Yorka …


 

Prilozi

Top