John Maxwell Coetzee

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Allessandro Baricco

Kutzi.JPG

Džon Maksvel Kuci (енгл. John Maxwell Coetzee) (Kejptaun, 9. februar 1940. ), južnoafrički književnik.

Predavao je od 1972. godine u svom rodnom gradu kao profesor književnosti. Od 1996. godine on je član "Commitee of Social Thought" univerziteta u Čikagu. Jedan je od najodlikovanijih autora današnjice. Godine 1983. i 1999. dobio je Booker Prize, a 2003. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Danas živi u Australiji.

Važnija dela

* "Sramota"
* "Čekajući varvare"
* "Gospodin Fo"
* "Doba gvožđa"
* "Gospodin Petersburga"
* "Život i doba Michaela K."
* "Život životinja"
* " Elizabet Costelo"

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Čitala sam " Gospodina Fo-a " i ne znam, i nije mi se baš toliko svidjelo, koliko sam očekivala, s obzirom da se pisac favorizuje. Poslije sam čitala " Elizabet Costelo " i ta knjiga mi se više svidjela.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
44
Još neka njegova dela :
* "U srcu zemlje"
* "Dnevnik loše godine"
* "Spor čovek"
* "Zemlje sumraka"
* "Dečaštvo"
* "Mladost"
* "Leto"

Pročitao sam "Sramotu", "Život i vremena Majkla K.", "Doba gvožđa", "Elizabet Kostelo", "Foa" i "Dnevnik loše godine". Definitivno je jedan od najboljih psihologa u savremenoj književnosti (Dostojevski današnjice) i u njegovim romanima uvek ima mnogo više toga rečeno nego što se da na prvo čitanje "nahvatati". Što se "Foa" tiče, unekoliko se slažem. Roman je započet fantastično (volim demistifikovanje arhetipova-a Robinson Kruso se svakako može smatrati takvim) i dobro se držao do zadnje četvrtine, a onda se negde pogubio (ili ja nisam uspeo da ga pratim). Od ovog što sam pročitao ipak bih "Sramotu" stavio pod broj 1.

P.S. "Životi životinja" su praktično novela koja je izdvojena iz romana "Elizabet Kostelo" u kojem čini dva poglavlja.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Natrag