Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.162

Jerry-Goldsmith.jpg


Džerald King Goldsmit (Los Anđeles, 10. februar 1929 - Beverli Hils, 21. jul 2004) bio je slavni američki kompozitor filmske muzike iz Los Anđelesa. On je bio nominovan za osamnaest Oscara i dobio je pet nagrada Emi.

Goldsmit je rođen 10. februara 1929, u Los Anđelesu, Kalifornija u porodici rumunskih Jevreja. Njegovi roditelji su bili Tesa (devojačko ime Rapaport), učitelj, i Moris Goldsmit, građevinski inženjer.On je počeo da svira klavir u svojoj šestoj godini, ali se počeo „ozbiljano” baviti sviranjem u svojoj jedanaestoj godini. U trinaestoj godini, on je privatno studirao klavir sa koncertnim pijanistom i prosvetnim radnikom Džejkobom Gimpelom[3] (koga je Goldsmit kasnije zaposlio da izvodi klavirski solo u njegovom radu The Mephisto Waltz) i u svojoj šesnaestoj godini je studirao teoriju i kontrapunkt pod italijanskim kompozitorom Mariom Kastenuovom-Tedeskom, koji je podučavao i niz drugih zapaženih kompozitora i muzičara.

U svojoj šesnaestoj godini, Goldsmit je video filim iz 1945. godine Spellbound u bioskopu i bio je inspirisan muzikom iskusnog kompozitora Miloža Rože, tako da je odlučio da se posveti muzici.Goldsmit se kasnije upisao i pohađao Univerzitet u Južnoj Kaliforniji gde je imao priliku da prisustvuje Rožinim predavanjima, ali je napustio te studije pohađao „praktičniji muzički program” u Koledžu grada Los Anđelesa.[6] Tamo je bio u prilici da podučava pevače, radi kao asistent horskog reditelja, svira klavrsku pratnju, i radi kao asistent dirigent


Stvaralaštvo Dzerija Godsmita


 
Top