Šta je novo?

Jedinstven Muzej jezika i pisma uskoro u Tršiću

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Jedinstven Muzej jezika i pisma uskoro u Tršiću

Ministarstvo kulture i Centar za kulturu „Vuk Karadžić” iz Loznice, kao svojevrsno znamenje posvećeno velikanu srpske kulture Vuku Stefanoviću Karadžiću, u Tršiću će uskoro otvoriti prvi, po mnogo cemu jedinstven, Muzej jezika i pisma.
Direktorka Centra Dajana Đedović rekla je Tanjugu da će Tršić na kulturnoj mapi Srbije postati središte kada je jezik u pitanju, što je i najprirodnije.
Ona je objasnila da se, zajedno sa Ministarstvom kulture, u okviru Godine knjige i jezika, ostvaruje zamisao o otvaranju jedinstvenog Muzeja jezika i piisma, koji će, za početak, da bude smešten u tri objekta, sa idejom da ceo Tršić bude prepoznatljiv upravo po jeziku i pismu.
„U svakom slucaju to jeste sasvim nova prica i o samim muzejima. Mi zapravo želimo da svi posetioci koji dođu u Tršić dobiju interaktivnu pricu kada su jezik i pismo u pitanju, da se jezik shvati kao glavni prenosilac nematerijalne kulturne baštine objasnila je Đedović.
Prema njenim recima, ujedno će to biti i 'prica od pera do kompjutera.
„Želimo deci da predocimo i priču o tome kako se nakada pisalo, što će onima koji dolaze u Tršić biti dostupno u kaligrafskoj radionici, a muzej će biti opremljen i savremneim pomagalima. Biće ponudeno ono što je blisko današnjoj deci kako bi kroz različite, možda i tri de, priče i crteže shvatili put jezika i šta je to nastanak jezika i pisma”, rekla je direktorka.
Te zamisli neće biti odmah ostvarene, ali je namera da s vremenom, Tršić dobije živ, interaktivan, muzej, da svaki posetilac to vidi i oseti, rekla je Đedović.
Otvaranje Muzeja jezika i pisma je planirano za 21. april, na kraju Godine knjige i jezika.Tanjug
 
Top