Šta je novo?

Japanski novinari posetili crnogorski Japan

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Japanski novinari posetili crnogorski Japan


Izvor:
Blic.rs


Novinari japanske novinske agencije Kjodo stigli su danas u selo Japan, u crnogorskoj opštini Andrijevica, gde će napraviti reportažu o malom mestu koje nosi isti naziv kao i njihova velika država.


256028_selo-japan-crna-gora-mapa_ff.jpgJapanske novinare su dočekali predstavnici sela, gde su im, pored ručka, priredili i program obilaska sela i planine Komovi, ispod koje se nalazi crnogorski Japan.

Predstavnik nevladine organizacije "Japan-Japan" Čedo Babović rekao je da japanski novinari nameravaju da javnosti u svojoj zemlji opširno predstave malo crnogorsko selo, njegove ljude, prirodu i razvojne potencijale.


Japanski novinari su posebno bili prijatno iznenađeni kada su na samom ulazu u selo videli tablu na kojoj je, pored domaćeg naziva, ime sela napisano i na japanskom jeziku.


Selo Japan u Crnoj Gori postalo je široj javnosti poznato u martu 2011. godine, kada su mediji javili da su njegovi stanovnici ponudili pomoć Japanu, nakon razornog zemljotresa i cunamija koji su zadesili tu zemlju.


Tada je, u ime sela, Vlada Crne Gore Japanu uputila 10.000 evra, simbolizujući na taj način vezu između dva Japana - azijskog i evropskog.


Ima više verzija o tome kako je selo Japan dobilo ime. Najvjerovatnija je da u tom kraju Sunce prvo obasja upravo to selo, na jugoistočnim padinama planine Komovi.


Zanimljivo je da i u crnogorskom Japanu, kao i u onom velikom, ima dosta trešanja, od čijeg se cveta, u proleće zabele ovdašnji brežuljci.
 
Top