Šta je novo?

Japanci donirali gradu više od 30 miliona evra

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Nesebična pomoć sa Dalekog istoka
Japanci donirali gradu više od 30 miliona evraIzvor: Blic Goran Svilar | 15. 09. 2011. - 08:20h | Foto: Beoinfo

Japan nastavlja sa donacijama Beogradu. Ambasador te zemlje u Srbiji Tošio Cunozaki uručio je juče u Domu zdravlja „Rakovica” mamografe i prateću opremu direktorima domova zdravlja u osam beogradskih opština, kao i rukovodiocima kliničko-bolničkih centara „Zvezdara”, „Zemun” i „Dr Dragiša Mišović”. Narod Japana je od 2000. godine Beogradu poklonio više od 30 miliona evra.
175952_bgjapanci-foto-beoinfo_ff.jpg
Ambasador Tošio Cunozaki predaje mamografe u Rakovici

U domovima zdravlja u Grockoj, Zemunu, Lazarevcu, Novom Beogradu, Obrenovcu, Rakovici, na Paliluli i Starom gradu adaptiran je prostor za smeštaj aparata i završena edukacija radiologa i radioloških tehničara.

Mamografske aparate obezbedila je Agencija za međunarodnu saradnju Japana (JICA), u okviru projekta Vlade Japana pod nazivom „Unapređenje skrininga i prevencija raka dojke u Srbiji“.

Svečanom uručenju opreme prisustvovali su gradski sekretar za zdravstvo dr Zoran Blagojević, predstavnik JICA za Balkan Satoru Kurosava i direktor Instituta za onkologiju i radiologiju dr Zoran Rakočević.

- Ova donacija ima materijalnu, ali i daleko veću ljudsku vrednost, jer su u pitanju prevencija i rano otkrivanje izuzetno teških bolesti kod osetljive populacije. Verujem da ćemo zahvaljujući ovim aparatima omogućiti bolju preventivu, brže otkrivanje i kvalitetnije lečenje sugrađanki. Beograd je do sada imao četiri mamografa - rekao je Blagojević.


Ambasador Tošio Cunozaki najavio je da će uprkos teškoj situaciji u kojoj se Japan našao posle katastrofalnog zemljotresa, ta zemlja nastaviti ekonomski da sarađuje sa Srbijom i izrazio uverenje da će donacija doprineti unapređenju već dobrih odnosa dve zemlje.


Donacije Japana Beogradu već su premašile 30 miliona evra. Pomoćnica gradonačelnika Beograda Tatjana Pašić kaže da su saradnja i pomoć obostrani.


- Više od 30.000 Beograđana odazvalo se pozivu za pomoć narodu Japana u akciji nakon razornog zemljotresa u martu, uplativši više od 15 miliona dinara. Grad je donirao 25 miliona dinara, a gradska preduzeća, opštine, zdravstvene ustanove i ustanove kulture sakupile su više od 28 miliona dinara pomoći. Ovo je bio samo jedan od načina na koji su se Beograđani i građani Srbije odužili narodu Japana koji je za 10 godina Srbiji donirao oko 200 miliona evra. Od toga je u glavni grad kroz obrazovanje, zdravstvo, kulturu i javni prevoz uloženo 30 miliona evra. Više od 2,2 miliona američkih dolara ušla su preko Crvenog krsta Srbije, i to je šesta najveća donacija na nivou Svetske organizacije Crvenog krsta - kaže Tatjana Pašić.


Donacije Vlade Japana

  • 30,3 miliona evra ukupno je poklonjeno Beogradu
  • 15 miliona evra za nabavku 93 gradska autobusa
  • 1,3 miliona evra ukupno donirano zdravstvu
  • 1,2 miliona evra donacija u oblasti obrazovanja
  • 1 milion evra za kulturu
  • 660.000 evra za socijalnu zaštitu
* napomena: od 2000. godine do danas
 
Top