Šta je novo?

Japan donirao opremu za skrining raka dojke

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Mamografi za 39 zdravstvenih ustanova


Japan donirao opremu za skrining raka dojke
Izvor: Blic Sonja Todorović | 11. 12. 2010. - 00:02h | Foto: D. Goll

Zdravstvene ustanove u Srbiji, njih 39, u prvoj polovini sledeće godine dobiće mamografe, najsavremeniju opremu za skrining raka dojke vrednu oko 5,8 miliona evra kao donaciju Vlade Japana. Nabavka dva digitalna i 30 analognih mamografa sa kompletnom pratećom opremom, kao i edukacija stručnjaka iz Srbije u Japanu obuhvaćeni su tom donacijom. .
98960_0818-borba-protiv-raka-konferencija-017-d-goll_f.jpg

Problem nedostatka aparata rešiće 113 zdravstvenih ustanova

Oprema će biti raspoređena u 16 domova zdravlja, 19 zdravstvenih centara, tri kliničko-bolnička centra i u jedan klinički centar. Tako će i zvanično u celoj zemlji otpočeti da se sprovodi nacionalni program skrininga raka dojke, najčešćeg tumora kod žena. Ova donacija japanske vlade i Evropske unije praktično će zaokružiti sve potrebe za početak skrining programa u Srbiji. U 113 zdravstvenih ustanova u Srbiji više neće postojati problem nedostatka aparata.

- Nema više opravdanja da se ne krene sa sprovođenjem skrininga. Do sredine sledeće godine izvršićemo obuku lekara i radiologa. Ogroman je pomak i to što imamo kancelariju koja će početi da radi od januara sledeće godine i koja će koordinisati rad svih skrining projekata - objašnjava dr Zoran Rakočević, rukovodilac skrining programa za rak dojke.


Kampanja za skrining raka dojke traje već dve godine kroz pilot studiju. U tom periodu je na dva mobilna mamografa pregledano oko 50.000 pacijentkinja. Ne samo da su pregledane mamografski već je i njih 65.000 prethodno klinički pregledano. Do sada je analizirano oko 37.000 do 40.000 mamografija i otkriveno je preko 600 malignih promena. Još 2.500 žena je na opservacijama, odnosno na pregledima ultrazvukom, magnetnom rezonancom, na biopsiji.


- Očekujemo da će se za još nekoliko stotina povećati broj žena koje su obolele od maligne bolesti. Više od dve trećine žena je operisano. Prosečna veličina tumora kod žene u Srbiji koja se javila lekaru sa tegobama je između dva i dva i po centimetra. Polovina tih žena već je imala bliže ili udaljene metastaze. Nasuprot tome, prosečna veličina tumora otkrivena nakon skriniga je ispod dva centimetra. Širenje bolesti u vidu metastaza bilo je samo kod 25 odsto žena - ističe dr Rakočević.


Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki rekao je na jučerašnjoj godišnjoj konferenciji “Srbija protiv raka” da je završen tenderski proces u Japanu i da se očekuje da će oprema na proleće 2011. biti dopremljena u 39 ustanova.


- Svim direktorima tih ustanova želim da ukažem na važnost njihove uloge u smanjenju smrtnosti od raka dojke - kazao je ambasador.


Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je rekao da se čini sve da se nabolje preokrene ukupno zdravstveno stanje građana Srbije.


- Zahvaljujem Vladi Japana u ime Vlade Srbije, zaposlenih u zdravstvu i u ime građana na ovoj donaciji. Od 27 zemalja u EU, 14 je uvelo populacioni skrining i svetla obraza mogu da kažem da smo uradili sve što smo mogli - istakao je ministar.


Ovom donacijom Japana ukupan iznos pomoći te zemlje Srbiji dostiže više od 200 miliona evra, od čega je za zdravstvo izdvojeno 22 miliona evra.


Ambasdaor Cunozaki je kazao da Japan kao jedna od vodećih ekonomskih sila u svetu ima obavezu da pomaže zemljama u tranziciji.


U Srbiji svake godine od raka oboli 32.000 ljudi, a 20.000 ljudi umre od te bolesti i to je posle bolesti srca i krvnih sudova drugi uzrok smrtnosti. Na više od 80 odsto malignih oboljenja moguće je uticati sprečavanjem ili modifikovanjem faktora rizika. Vlada Srbije je na predlog Ministarstva zdravlja usvojila Nacionalni program “Srbija protiv raka”, od čije primene se očekuje smanjenje broja obolelih i umrlih, kao i da se produži život i kvalitet života obolelih i njihovih porodica. Ministarstvo zdravlja je od 2006. do 2010. godine u okviru realizacije tog programa uložilo 6,1 milijardu dinara. U okviru IPA 2009. programa planirana je nabavka pet digitalnih mamografa sa pratećom opremom, 12 analognih mamografa i devet mamografskih jedinica ukupne vrednosti 6,6 miliona evra.
 
Top