Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Hvala svima na 1 900 000+ postova & 500 000+ tema!

Jane Johnson

slobadidi

slobadidi

MODERATOR
#1
Jane Johnson - [Moroccan 1.] Deseti dar
IMAG2006.jpg

Uz raskalašne gusare, zanosne mlade robinje, mirisne arapske vrtove, egzotične misterije i marokanske bazare, Deseti dar je očaravajuća pustolovina na talasima uzburkanih mora, zasnovana na stvarnim poharama i pljačkanjima beskrupuloznih gusara na obalama Kornvola u XVII veku. Jula 1625. godine, gusari su uplovili u kornvolski zaliv i opljačkali crkvu.
Njihov plen činilo je šezdesetoro muškaraca, žena i dece koje su poveli za severni Maroko, kako bi ih tamo prodali u roblje. Među njima je i Ketrin En Tregena, talentovana mlada vezilja, koja je daleko od pokorne i poslušne robinje. I dok obale Engleske nestaju sa vidika, oni plove ka Istoku, gde ih očekuje nesvakidašnja avantura. U jednom ekskluzivnom londonskom restoranu, Džulija Lavat dobija poklon koji će joj promeniti život. Oduševljena je starom knjigom vezenih korica i, dok je bude čitala, otkriće na izbledelim i pohabanim stranicama izvanredan dnevnik mlade devojke iz Kornvola. Sudbine ove dve žene iz potpuno različitih epoha, neizbežno će se stopiti, na neverovatan način.
jezik: sr
format: pdf, latinica

You need to like this in order to view this content.
 
Poslednja izmena:
slobadidi

slobadidi

MODERATOR
#2
Jane Johnson - [Moroccan 2.] Duhovi divljine
Jane%252520Johnson%25252CD%2525C5%2525BEejn%252520D%2525C5%2525BEonson%252520-%252520Duhovi%252520divljine%252520%25252B.jpg

Autorka knjige Deseti dar pripoveda još jednu egzotičnu priču o potrazi za izgubljenom ljubavi, dalekim predelima i avanturama koje traju generacijama.„Draga Izabela, na tavanu ćeš pronaći kutiju na kojoj piše tvoje ime…“Kada Izabelin otac, čuveni arheolog, umre, za sobom ostavlja zagonetku. Ona u jednoj kutiji pronalazi tajanstveni afrički medaljon zbog kojeg je prinuđena da pođe u daleki Maroko. Kada na putu umalo nastrada, počinje da sumnja da se upustila u previše opasnu avanturu. Međutim, Taib, čovek koji ju je spasao, poznaje peščane sprudove i narode koji žive u pustinji i ponudiće joj pomoć u otkrivanju neverovatne istorije medaljona.
Putem koji vodi preko užarenog pustinjskog peska, Putem soli, Izabelina priča prepliće se sa pričom o nomadskoj princezi Marijarti i njenom ljubavniku. Medaljon koji Izabela nosi skriva povest o ranjenim dušama i ljubavi koja je uspela da procveta ni iz čega.
jezik: sr
format: pdf, latinica

You need to like this in order to view this content.
 
Poslednja izmena:
slobadidi

slobadidi

MODERATOR
#3
Jane Johnson - Sultanova miljenica
sultanova-miljenica-279x430.jpg

sultanova_miljenica.jpg

Maroko, XVII. st. Iza veličanstvenih zidina palače u Meknèsu, sin zarobljenog plemenskog poglavice a sada tek običan rob, Nus-Nus, osumnjičen je za ubojstvo koje nije počinio. Dok pokušava izbjeći smrtnu kaznu, rastrgan je između troje najmoćnijih ljudi u carstvu: sultana Moulaya Ismaila, carice Zidane, poznate po crnoj magiji, te prepredenog velikog vezira U međuvremenu, marokanski gusari dovode u harem mladu Engleskinju magičnih očiju Alys Swann. Pred njom je težak izbor: odreći se svoje vjere i postati sultanova ljubavnica, ili biti smaknuta. Borba za opstanak zbližava Alys i Nus-Nusa i među njima se rađa duboko i dirljivo prijateljstvo koje prerasta u nešto puno više… Prekrasno napisana priča utemeljena na povijesnim činjenicama.
jezik: sr
format: pdf, latinica

You need to like this in order to view this content.
 
Poslednja izmena:
slobadidi

slobadidi

MODERATOR
#4
Jane Johnson - Stupovi od svjetla
stupovi_od_svjetla_vv.jpg

U svom najnovijem povijesnom romanu Stupovi od svjetla (Pillars of Light, 2016.) autorica se ponovno vraća na Bliski istok, ovaj put u srednji vijek, u doba križarskih ratova. Glavni junak John Savage, siroče koje su odgojili redovnici u Cornwallu, kreće na put s tajanstvenim Maurom. Oni zajedno s kazališnom družinom obilaze Englesku novačeći ljude za križarske pohode u Svetu zemlju, a potom u Londonu sreću kralja Rikarda Lavljeg Srca i predaju mu lažni Excalibur.
Istovremeno u Aki, obalnom gradu koji je ključna točka na putu križara do Jeruzalema pratimo Zohru, mladu muslimanku koja se zaljubljuje u židovskog liječničkog pripravnika Natanaela. No Aki prijeti rat i dok s jedne strane u okolicu grada pristižu flote kršćanskih kraljeva, s druge se strane muslimanski vojskovođa Saladin priprema za obranu grada. S kršćanskom vojskom pristižu i John i njegova šarolikom družina gubitnika te ih zapada krajnje opasan zadatak da se uvuku u grad i ukradu relikviju Svetog Križa, dok u Aki tisuću nevolja prijeti mladim ljubavnicima… Brojni i raznovrsni likovi upleteni su u egzotičnu radnju s bezbroj obrata, a sve se to odvija na raskošnoj pozadini srednjovjekovnog sukoba civilizacija.
Jane Johnson vješto je spojila žestoku priču o zaraćenim nacijama sa senzualnim pripovijestima o zabranjenoj ljubavi. Genijalno dočaravajući svu složenost ljudske naravi bez obzira na rasu, religiju i kulturu, njezin talent da potakne osjetila omogućava nam da doživimo divote egzotičnih svjetova, moć alkemije i svu slatkoću ljubavničkih osjećaja.
Stupovi od svjetla su remek-djelo povijesnog žanra. Kroz jedinstveni stil i nenadmašno znanje, Jane Johnson opet je udahnula život u jedan ključni i zaboravljeni trenutak povijesti. Povijesni likovi i mjesta oživljavaju u svoj svojoj slavi i ružnoći, pa postajemo stanovnici svijeta koji je presječen popola zbog predrasuda i neznanja – svijeta koji se mora prihvatiti kao cjelina kako bi zacijelio. Stupovima od svjetla suđeno je da postanu klasik.
pdf
abeceda

You need to like this in order to view this content.
 
Poslednja izmena:
slobadidi

slobadidi

MODERATOR
#5
Jane Johnson - Put soli
6021.jpg

"Put soli" (The Salt Road, 2010.) autorice Jane Johnson drugi je po redu njezin roman inspiriran Marokom, nakon prve knjige "Deseti dar" kojom se predstavila hrvatskoj publici prije nekoliko godina. Ljubitelji povijesnih romana (povijesne romanse) kojima su se svidjeli npr. romani spisateljice Philippe Gregory ("Bijela kraljica", "Druga sestra Boleyn"), vrlo vjerojatno će se jednako relaksirati i i uz "Put soli", otkrivajući pri tome jedan drugačiji ambijent - svijet pustinje.

Donoseći priču o sudbonosnim ispreplitanjima života europskoga i afričkoga kontinenta, inspiraciju za roman "Put soli" autorica je pronašla u dvjema pričama iz stvarnoga života. Prva od njih vezana je osobno uz samu spisateljicu kojoj je ljubav prema suprugu Marokancu otvorila put prema istraživanju mauretanskih nomadskih plemena koja su karavanama kroz pustinju pronosila srebro, začine i sol iz subsaharskog dijela Afrike da bi ih prodavala na tržnicama Maroka.

Druga inspiracija istkana je iz sudbonosne priče mlade Francuskinje koja je u potrazi za svojim nikad upoznatim ocem krenula u potragu za vlastitim identitetom nakon majčine smrti i otkrića da u samom središte pustinje u zabačenom berberskom selu dišu njezini korijeni.
pdf
abeceda

You need to like this in order to view this content.
 

Top