Jako nevreme paralisalo saobraćaj

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Jako nevreme paralisalo saobraćaj
8. jul 2009. 16:58 -> 18:19

Beograd, Šabac, Loznica -- Jedan dečak povređen u poplavi u Beogradu, kiša izazvala poplave i otežan saobraćaj, kod Loznice grad veličine oraha

18456002784a54bd7326f70416961204_extreme.JPG

Potpopljeni parking u Bulevaru Zorana Đinđića (Veljko Popović, B92)

Jedan dečak je povređen u jakom nevremenu koji je poslepodne pogodilo Beograd. Nevreme je bilo praćeno gradom i skoro u potpunosti je blokiralo sve gradske saobraćajnice. Autoput je skoro pola sata bio blokiran, a u nekim delovima grada voda je ulazila u stanove i kuće.

U Žarkovu je jedan dečak za vreme oluje upao u baru i nagutao se vode, pa su ga pripadnici beogradske brigade, koji su slučajno tuda prolazili izvukli iz vode i prevezli u dečiju bolnicu u Tiršovoj. Prema poslednjim informacijama dečak je van životne opasnosti.

Jak pljusak i olujni vetar zahvatili su danas posle 16 časova Beograd, a u pojedinim delovima grada palo je i do 30 litara kiše po kvadratnom metru, rekao je prognostičar Hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović.

Mihajlović je izjavio Tanjugu da se nebo nad Beogradom smrklo u tom periodu zbog razvoja "prostrane oblačnosti", koja je došla sa jugozapada, iz pravca Loznice.

Olujni vetar je u Beogradu na momente bio jačine 20 metara u sekundi, rekao je Mihajlović.

Železnička stanica, auto put, Petlovo brdo, sportski centar Banjica i Ustanička ulica, su delovi glavnog grada koji su najviše poplavljeni posle polučasovnog nevremena.

19806425974a54bedc58668064339106_extreme.JPG

Potpopljeni parking u Bulevaru Zorana Đinđića (B92)

Većina beogradskih ulica bila je neprohodna, kako za pešake, tako i za vozila.

Gradski saobraćaj je jedva funkcionisao, a vozila su u najprometnijim ulicama stajala i pola sata.

Autobusi Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" otežano saobraćaju ulicama glavnog grada zbog nevremena i jake kiše, dok je tramvajski i trolejbuski saobraćaj obustavljen, kažu u GSP-u.

Dežurni dispečer Dejan Vuković rekao je da su i trolejbuska i tramvajska mreža isključene oko 16.35, neposredno pre početka jake kiše koja je poplavila veće saobraćajnice, kojima teško saobraćaju i putnička vozila.

U nekim delovima grada, vlasnici su mogli samo bespomoćno da gledaju poplavljene automobile. Nevreme je čupalo stabla i kidalo krošnje drveća.

Olujno nevreme, s gradom veličine oraha, pogodilo je oko 15 časova, loznički kraj i, prema prvim podacima, na mnogim mestima pokidalo niskonaponsku mrežu i dovelo do nestanka struje.

Nevreme praćeno gradom veličine teniske loptice pogodilo je i opštinu Koceljeva i oštetilo useve na preko 9.000 hektara, izjavio je zamenik predsednika te opštine Milutin Cvejić.

On je naveo da su izmereni komadi grada teški i do 90 grama.

"Ušće" evakuisano zbog poplave

Jaka kiša je izazvala i pucanje jedne cevi za kišnicu i izlivanje vode u butiku “Salsa”, koji se nalazi u prizemlju tržnog centra “Ušće”.

Kako je saopšteno iz tog tržnog centra, radi bezbednosti kupaca i osoblja nadležno osoblje momentalno je isključilo sve dovode struje i naredilo evakuaciju svih ljudi.

Kako se navodi, inspekcije će odmah utvrditi šta je uzrokovalo pucanje ove cevi za kišnicu, a potom će se pristupiti otklanjanju kvarova.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
 
Top