Šta je novo?

Jak podmorski zemljotres potresao Grčku, Tursku, Egipat

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Jak podmorski zemljotres potresao Grčku, Tursku, Egipat


ATINA - Jak zemljotres čiji je epicentar bio pod morem, potresao je danas popodne južno grčko ostrvo Krit, a zgrade su se tresle i u Egiptu i Turskoj.

Policija u Grčkoj kaže da nema prijave oštećenja ili povreda.

Po prvom proračunu, zemljotres je imao magnitudu od 6,2 stepena po Rihterovoj skali, a potresao je južne obale Krita u 16:29 po lokalnom vremenu (15:29 po srednje-evropskom vremenu), saopštili su odvojeno Geološki institut u Atini i Istraživački centar za nauke o Zemlji u Potsdamu, Nemačka.

Američko Geološko društvo (USGS) je preliminarnu magnitudu procenilo na nešto manju, od 5,9 stepeni.

Policija u Ierapetri, gradu na južnoj obali Krita, najbližem epicentru, rekao da je zemljoters snažno potresao zgrade, ali da nema izveštaja o oštećenjima ili povredama.

Zemljotres se osetio sve do Kaira - na suprotnoj obali Sredozemnog mora, a turska novinska agencija Anatolija je javila da je izazvao paniku u turskim letovalištima Bodrum, Fetije i Marmaris.

"To je bio jak zemljotres u regionu koji je u istočnom delu oblasti nazvane Egejski luk", rekao je Manolis Skordilis, vanredni profesor Seizmologije na Univerzitetu u Solunu.

"To je seizmički veoma aktivna oblast koja je doživela i mnogo jače potrese u prošlosti. Pratimo aktivnost posle udara, koja se za sada ne pojačava", rekao je on.

Grčka je među zemljama sveta najpodložnijim zemljotresima, ali hiljade zemljotresa koliko se tu dogodi svake godine, retko kada prouzrokuju ozbiljna oštećenja ili pogibije.

U junu 2008, zemljotres od 6,5 stepeni dogodio se u blizini lučkog grada Patra, oko 200 kilometara jugo-zapadno od Atine, gde su poginule dve osobe, povređeno je više od 200 i stotine zgrada su oštećene.

Godine 1999, od zemljotresa od 5,9 stepeni u Atini, poginula su 143 čoveka, i oštećene hiljade zgrada.

Blic
 
Top