Učlanjen(a)
11.06.2010
Poruka
15
jaguarrr.gif
Jaguar je treći po veličini u svetu mačaka, iza tigra i lava. Ima širu glavu od leoparda, kraće i snažnije noge, kraći rep, i masivnije je građe od leoparda.

Boja i šare su promenljive, čak i sa jednom određenom populacijom, ali postoje regionalne razlike, u vidu svetlije i tamnije žutih i žutosmeđih šara na jaguarovoj koži.

Populacije jaguara koje žive na otvorenijim mestima, kao što su šumoviti travnjaci, imaju manje melanističnih (potpuno crnih) primeraka u odnosu na populacije u zatvorenim šumskim oblastima. Ovakvi crni jaguari poznati su kao crni panteri. Veličina ove mačke zavisi od populacije do populacije, i u vezi je sa staništem koje mačke naseljavaju. Najmanji jaguari žive u centralnoj Americi, odnosno na prostorima od Meksika do Kolumbije, a najveći jaguari su nastanjeni u južnom Brazilu, i na prostorima Paragvaja i severne Argentine.

jaguarrgdfg.jpgJaguar ima odlično čulo vida, kao i sluha koji mu omogućava da prati plen. Vidi dobro po danu, a takođe ima osetljiv vid i noću, što mu omogućava da lovi na mesečini, ili svetlosti zvezda. Jaguar je zver legendarne snage. Snažna vilica je jedno od njegovih najjačih oružja. Moćni vilični mišići koje jaguar ima, omogućuju mu najsmrtonosniji ugriz od svih velikih mačaka i drugi po snazi među svim sisarima, prema svojoj veličini. Rep jaguara daje životinji ravnotežu pri penjanju na grane, dok mu kamuflaža omogućava da utone u šumsku vegetaciju, i iznenadi plen pri lovu. U pogledu selekcije plena, jaguar je oportunista, odnosno, napašće sve što može da stigne i savlada, od životinja veličine miša ili žabe, do tapira ili bika. Ipak glavni plen predstavljaju životinje srednje veličine koje su najčešće u ekosistemu koje naseljava jaguar, mada je ova snažna mačka poznata po tome što deo njenog jelovnika povremeno postanu čak i anakonda ili kajman.

Pored za velike mačke standardnog načina ubijanja plena, ugriza za grlo i davljenja, jaguar je kroz evoluciju razvio i jedan za njega specifičan način: ubijanje ugrizom kroz lobanju. Zahvaljujući snažnim čeljustima, životinja jednim ugrizom kroz potiljačnu kost, iza ušiju, lomi lobanju i oštećuje mozak plena, ubijajući ga trenutno. Ovaj način je naročito primenjivan na snažnim sisarima, dok kajman biva ubijen tako što jaguar, skočivši na leđa reptila, ugrizom ošteti kičmenu moždinu i učini opasni plen nepokretnim. Za plen kao što je domaći pas, udarac šapom može biti dovoljan da slomi lobanju.


Izvor: Srecica.com
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
966
Od svih divljih mačaka jedino je leopard najbliži čoveku za pripitomljavanje i ponaša se kao domaća mačka.
 
Top