Šta je novo?

Jagodina dočekala žirafu Jovanču

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Jagodina dočekala žirafu Jovanču


Ministar Mlađan Dinkić, gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma i direktor beogradskog Zoo vrta Vuk Bojović danas su promovisali novog stanovnika jagodinskog Zoološkog vrta - žirafu.

v164554p0.jpg


Žirafa stara šest meseci, muško, visoka tri metra u Zoološki vrt je dopremljena iz Čikaga avionom preko Luksemburga. Donator je "MB Gas" iz Beograda, a cena joj je 45.000 evra, izjavio je Marković pred nekoliko stotina građana, uglavnom đaka osnovnih i srednjih škola,.

On je posetio da je za razvoj turizma u Jagodini još vlada Vojislava Koštunice odobrila 25 miliona dinara, a da je vlada Mirka Cvetkovića dala blizu 20 miliona, ili precizno 19.239.644 dinara.

"Ta sredstva su bila namenjena izgradnji skijališta Crni vrh, od koga se odustalo", objasnio je Marković i dodao da je deo sredstava utrošen za izgradnju objekta za žirafu.

"Deo je utrošen za izgradnju novog objekta, u kome je smeštena žirafa, a deo će biti utrošen za ostale turističke sadržaje", naveo je Marković i dodao da je Jagodina sopstvenim sredstvima izgradila Akva park, Zoo vrt, Muzej voštanih figura, "najlepši fudbalski stadion i da je red da dobije bar dva odsto od države za razvoj sporta i turizma".

Prema rečima Markovića, prošle godine je, od 1. maja do 1. septembra, u Jagodinu došlo 220.000 turista, a ove godine, zbog žirafe, očekuje 400.000 turista.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić je rekao da je Vlada odlučila da pomogne jagodinskom zoološkom vrtu, kako bi deca i u centralnoj Srbiji mogla da uživaju u životinjskim vrstama.

"Odlučili smo da pomognemo jagodinskom Zoo vrtu zbog dece. Ako mogu deca u Beogradu da imaju Zoo vrt, deca u Vojvodini u Subotici, onda treba da deca i u centralnoj Srbiji imaju priliku da imaju tako nešto", kazao je Dinkić.

On je istakao da odluku da se u jagodinskom Zoo vrtu radi prostor za žirafu nije donela ni Vlada, ni gradonačelnik Jagodine, već deca, koja su u knjizi utisaka napisala, da je upravo žirafa životinja za koju smatraju da nedostaje. "To sam video kada sam prošli put bio u Jagodini", izjavio je Dinkić.

Direktor beogradskog Zoološkog vrta Vuk Bojović je kazao da će Beo zoo vrt pokloniti jagodinskom još životinja i da ožekuje da Zoo vrt u Jagodini bude nastavna baza za izučavanje egzotičnih životinja.

Objekat za žirafu je izgrađen po najstrožijim standardima Evropske unije. Visok je 12 metara sa slobodnim ograđenim prostorom od 10 ari.

Žirafa će se zvati Jovanča, a to su joj ime dali novinari tajnim glasanjem po junaku Branislava Nušića iz dela "Put oko sveta".


Izvor: Tanjug
 
Član
Učlanjen(a)
31.03.2010
Poruka
2
treba nam jos zirafa, ali samo moraju odvesti ove aligatore
 
Top