Šta je novo?

Izumrla istočna puma!

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
[h=2]Izumrla istočna puma!
[/h]Američko služba za ribe i divlje životinje proglasila je juče istočnog kuguara izumrlom vrstom.

73cfa97422fce7916e3facf08ef108b3_S.jpg

Ova prelepa životinja, poznata i pod imenima mačka duh, planinska mačka, planinski lav, panter ili puma razlikuje se od svog zapadnog rođaka po tamnijoj boji dlake i dužem repu.

Divlja mačka teška oko 30 kilograma surovo je lovljena u XVIII i XIX veku, ali je uvek bivala viđena sve do tridesetih godina prošlog veka. Od tada je u 21 američkoj državi, u kojima je živela istočna puma živela, ova divlja mačka retko kada viđana.Do danas je prošlo više od sedam decenija od poslednjeg potvrđenog susreta sa istočnom pumom. Razlog zbog kojeg je odlagano proglašenje ove vrste izumrlom leži u činjenici da je nadležnim službama prijavljeno 108 susreta sa pumom, ali ni jedan od njih nije bio potvrđen tj. niko sa sigurnošću nije mogao da tvrdi da se zaista radi o ovoj vrsti divlje mačke.

Štaviše, za većinu sureta se osnovano sumnja da su zapravo u pitanju bili njihovi zapadni rođaci ili crni panteri, ljubimci pušteni na slobodu.Ako uopšte može postojati dobra stvar u ovoj vesti, onda ona leži u činjenici da nestanak jedna vrste olakšava drugoj život u gusto naseljenim prostranstvima Severne Amerike.

Tako se zapadna puma sve više pomera ka obalama Atlantika i povećava svoje šanse za opstanak.Kako priča ne bi ostala zatvorena, nadležne službe su ostavile prostor stanovnicima krajeva koje je nekada naseljavala istočna puma da se jave i donesu neki dokaz koji će opovrgnuti ovu lošu vest.

životinje.rs

 
Top