Šta je novo?

Iznenadna smrt bebe i u Subotici

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Iznenadna smrt bebe i u Subotici


Izvor:
B92.net
Posle sumnjivih smrti nerođenih beba pod nadzorom lekara u novosadskom porodilištu "Betanija", slični slučajevi izlaze u javnost i u drugim porodilištima.


849278246504ee9feea7c8408000995_368x245.jpgKako saznaju Večernje novosti, 18. avgusta u porodilištu Opšte bolnice u Subotici, beba je umrla dok je trudnica - prvorotka (31), kojoj je termin za porođaj prošao za pet dana, ležala na odeljenju patologije u ovoj bolnici.

Pošto je ustanovljeno da je detetu srce prestalo da kuca, ženi čak nisu ni uradili carski rez, već su je sa mrtvim detetom u stomaku pustili da se muči 17 sati na indukciji, da bi na kraju mrtvu bebu vadili vakuumom.

Da se ovakav slučaj dogodio u subotičkom porodilištu, za Novosti je potvrdio i upravnik Ginekologije subotičke opšte bolnice, dr Luka Anđelić.

"Trudnica je primljena u bolnicu i zadržana zbog prekomerne telesne težine i hipertenzije. Iako je uobičajeno da se CTG radi na osam sati, u njenom slučaju radio se češće, ali su svi nalazi bili uredni. Ništa nije ukazivalo na patnju ploda ili bilo šta što bi moglo da bude medicinska indikacija za carski rez. Ipak, u ranim jutarnjim satima, trećeg dana njenog boravka u bolnici, konstatovano je da detetu srce ne kuca, odnosno da se dogodila takozvana zadesna smrt", kaže Anđelić.

Na pitanje, zašto je trudnica sa mrtvim plodom puštena da se pati na indukciji, da bi posle lekari vakuumom morali da vade bebu, on kaže da mrtav plod u materici nije razlog da se žena porađa carskim rezom.

"Procedura je takva da se uvek daje prioritet vaginalnom porođaju, prvo se pokuša indukcijom, a onda se, ako se kontrakcije ne pojavljuju, trudnica upućuje na carski rez", objašnjava dr Anđelić.

"U slučaju ove žene, kontrakcije su krenule, porođaj je počeo, ali je beba ipak pri izlasku 'zapela', pa se morao upotrebiti vakuum", dodao je on.

Upitan, zašto se, ukoliko je trudnica primljena sa visokim krvnim pritiskom i prenetim terminom za porođaj, ona nije odmah uputila na indukciju ili carski rez, dr Anđelić je, uz primedbu: "Zar stvarno mislite da se ovakve stvari mogu predvideti", odgovorio: "Jednostavno, ništa nije ukazivalo na to da će nešto poći naopako. Da jeste, ona bi bila porođena odmah po dolasku u bolnicu. Ovako, zdravije rešenje je uvek pustiti da se žena prirodno porodi. Carski rez je operacija koja nije bezazlena i opasna je i po majku i po bebu."

Dr Anđelić kaže da se po svetskoj statistici zadesne smrti dešavaju u šest slučajeva na 1.000, kada su u pitanju trudnoće između 38. i 42. nedelje.

Subotička bolnica, kaže on, ne odstupa od te statistike i dodaje da je poslednji slučaj smrti bebe pod nadzorom lekara zabeležen prošle godine.
 
Top