Šta je novo?

Izlila se J. Morava, evakuacija

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.321
Izlila se J. Morava, evakuacija
IZVOR: B92, TANJUG, JUŽNE VESTI
Vranje -- Kiša koja je padala celog dana izazvala je poplave u Surdulici, Vladičinom Hanu i Vranjskoj Banji. Zbog izlivanja Južne Morave obustavljen saobraćaj.


35063350554c275db0a105723790892_orig.jpg

Foto: Freeimages.com (Ilustracija)
Vanredna situacija proglašena je na delu teritorije grada Vranja i u opštini Vladičin Han. Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 22 osobe na teritoriji opštine Vladičin Han.

Iako je poplavljeno nekoliko naselja i pogona fabrika, prema prvim informacijama, za sada nema životno ugroženih.

Trenutno je najozbiljnija poplava uVranjskoj Banji, gde je proglašena vanredna situacija. Poplavljeno je naselje Ogošte, javljaju Južne vesti.

Nabujala Kordevačka reka odnela je most, što je dovelo do prekida saobraćaja na putu Kordevac – Kriva Feja.

Na sednici Štaba za vanredne situacije Vranja ocenjeno je da su najugroženiji putni pravac Tibužde-Lukovo i Tibužde-Leva reka, dok je put Gornje Trebešinje-Nestavce neprohodan jer je voda oborila stubove za niskonaponsku mrežu, pa su stanovnici sela Trebešinje i Nestavce bez struje

Prema nezvaničnim informacijama, najgora situacija sa poplavama u Pčinjskom okrugu je trenutno uVladičinom Hanu gde su poplavljena gotovo sva ravničarska sela Žitorađe, Prekodolce, Stubal, Lepenica, Suva Morava i Repince.


Usled izlivanja reke Vrle na području Surdulice poplavljeno je oko tridesetak dvorišta i kuća u četiri sela ka Vladičinom Hanu, rekao je večeras Tanjugu predsednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev.

On je kazao da situacija nije alarmantna ali da su sve gradske službe u pripravnosti zbog otapanja snega na Vlasinskom jezeru što može dovesti do dodatnih poplava u nižim predelima.

Tokom dana je pala velika količina vlažnog snega koji se brzo otapao zbog čega je došlo do izlivanja na nekoliko mesta reke Vrle, koja inače prolazi kroz Surdulicu i Vladičin Han.

Usled velike količine vode koju nije mogla da primi kanalizacija došlo je i do plavljenja nekoliko ulica u samoj Surdulici. Kako sam saznao, najteže je na teritoriji Crne Trave gde je sneg pokidao dalekovode a i telefonske linije su u prekidu", rekao je Tončev.

Štab za vanredne situacije Surdulice je već zasedao i procenjeno je da nema potrebe za uvođenjem vanredne situacije, već se primenjuje plan odbrane od poplava. Tončev je ranije danas da je angažovana kompletna mehanizacija opštine, da su ekipe na terenu i da se situacija rešava.

"Od 23. januara na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga palo je oko 25 litara kiše po metru kvadratnom. U toku prethodnih dana usled topljenja snega, zemlja je bila natopljena te nije mogla biti prihvaćena atmosferska voda. Kanalizacija i ispusti nisu mogli prihvatiti nastalu količinu padavina te se voda slivala kroz seoske ulice", navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

"S obzirom da je kiša prestala da pada i situacija se normalizuje, a ako ne bude daljih padavina, pristupiće se ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija ugroženih domaćinstava", stoji u saopštenju.


[raw]<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/8hPoHU4pC5U?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/raw]
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.321
Poplavljeni putevi, sela bez struje
IZVOR: TANJUG
Vranje/Niš -- Situacija u Pčinjskom okrugu koji je juče bio pogođen obilnom kišom se normalizuje s obzirom na prestanak padavina.


143234182754c353d68450a838695265_orig.jpg

foto: Tanjug

“Ako tako ostane, pristupiće se ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija ugroženih domaćinstava, a na svim pogođenim područijima nema ugroženog stanovništva”, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga od 23. januara palo je oko 25 litara kiše po kvadratnom metru, a u toku prethodnih dana usled topljenja snega zemlja je bila natopljena te nije mogla biti prihvaćena atmosferska voda, navodi se u saoštenju.

Kanalizacija i ispusti nisu mogli prihvatiti nastalu količinu padavina pa se voda slivala kroz seoske ulice, navodi se u saopštenju.

Na predlog štaba za vanredne situacije grada Vranja, gradonačelnik je doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije grada Vranja (desna strana toka Južne Morave), usled velikih padavina i izlivanja vodotokova drugog reda i bujičnih potoka.

Najviše je pogođena Vranjska Banja i to naselja Savince, Bujkovac i Korbelac.

Sektor za vanredne situacije je primao dojave i koordinirao angažovanje mehanizacije lokalne samouprave za saniranje infrastrukture, saopšteno je iz MUP-a.

U Vladičinom Hanu, pripadnici Sektora su evakuisali 22 ljudi koji su smešteni u prihvatni centar u Osnovnoj školi. Na predlog štaba za vanredne situacije opštine Vladičin Han, predsednik opštine doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji te opštine.

U selima Korbevac, Kupinince, Zlatokop, Tibužde, Bujkovac i Gornje Trebešinje pričinjena je velika materijalna šteta, ali nije bilo ljudskih žrtava, konstatovao je večeras na sednici gradskog Štaba za vanredne situacije u Vranju gradonačelnik i komandant Štaba Zoran Antića.

Dragan Tasić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije, rekao je da je u Vranju od četiri ujutru palo 25 litara kiše po metru kvadratnom, ali je uzork naglog rasta bujičnih potoka ipak bila natopljena zemlja usled otapanja velikih količina snega, koje nije bila u stanju da prihvati nagle i obilne padavine, prenosi sajt grada Vranje.

Sela bez struje
95551871954c353d8deb28238664804_v4_big.jpg

foto: Tanjug


Predsednica gradske opštine Vranjska Banja Slavica Sotirović je rekla da će drugi most u Korbevcu prema selu Prevalac izdržati nalete vode i navela da su odsečene pojedine kuće u selu Stari Glog.

Iz Elektrodistribucije su saopštili da je 300 domaćinstava u selima oko Krive Feje bez struje, a desetak stubova je palo i u selu Gornje Trebešinje.

Predstavnici PZP saopštili su da nije prohodan put drugog reda kod Vladičinog Hana.

Gradski Štab za vanredne situacije naložio je dežurstva svih poverenika u mesnim zajednicama i praćenje vodotokova, navodi se u saoštenju sa sednice.

Takođe, nakon povlačenja vode biće sprovedena akcija čišćenja kuća i dvorišta, a preduzeće "Visan" ponudilo je uslugu dezinfekcije ugroženih područja bez naknade.

Gradski Zavod za javno zdravlje ispitaće higijensku i epidemiološku situaciju u poplavljenim kućama, a biće i organizovana dostava vode u selima koja to zatraže. Naloženo je i uklanjanje ostataka srušenog mosta u Korbevcu i praćenje stanja u naselju Savinci u Vranjskoj Banji.

Na predlog gradonačelnika, biće formirani timovi koji će danas obići sva sela na teritoriji Grada Vranja.

Putni pravac od Niša ka Makedoniji neprohodan
100363256554c353da6d0bf552785359_v4_big.jpg

foto: Tanjug


Putni pravac od Niša ka makedonskoj granici neprohodan, pošto je zbog većeg vodostaja reke Južna Morava došlo do preplavljivanja tog putnog poravca.

Putni pravac II A-158 Niš - Vranje - Brestovac - Leskovac - Vladičin Han - Vranje - Bujanovac- državna granica sa Makedonijom je neprohodan, saopštilo je JP “Putevi Srbije”.

Zbog obilnih padavina i većeg vodostaja reke Južna Morava došlo je do preplavljivanja putnog pravca II A 158, deonica Predejane-Vladičin Han od km 256+094 do km 257+094, a na km 249+760 došlo je do odnošenja nasipa puta, i do potpune obustave saobraćaja od 18.00 časova. Alternativni putni pravac je državni put I B 44.

U Zaječaru je moguća mestimična pojava izmaglece i magle, kolovozi su vlažni do mokri na svim putnim pravcima, a na 3. prioritetu ponegde u višim predelima ima zaostalog snega na kolovozu.

Vidljivost je mestimično i povremeno smanjena zbog magle, naročito u kotlinama, i na prevojima - u okolini Zaječara, Bora , Knjaževca i Negotina, na oko 50-100m.

"Putevi Srbije" savetuju vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, da voze zaista oprezno i pažljivo.

Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice pa "Putevi Srbije" apeluju na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetuju maksimalan oprez u vožnji.

Najopterećeniji putni pravci su putni pravci I prioriteta - autoputevi, gde se preporučuje oprezna vožnja, zatim državni putevi I prioriteta, gde se, takođe, preporučuje oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja i Novog Pazara, pa se preporučuje oprezna.

Na državnim putevima II prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja i Novog Pazara, pa se, takođe, preporučuje oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima III prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Novog Pazara, Zaječara i tu se preporučuje oprezna vožnja.

Ekipe putarskih preduzeća 24 sata intervenišu na terenu i posipaju krizne deonice.

Prilazi planinskim turističkim centrima, Kopaoniku, Zlatiboru, Goču, Staroj planini i Divčibarama su prohodni, ali se proporučuje oprezna vožnja.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.321
Južna Morava poplavila put ka Makedoniji
Autor: Tanjug

JP Putevi Srbije saopštilo je da je putni pravac od Niša ka makedonskoj granici neprohodan, pošto je zbog većeg vodostaja reke Južne Morave.

Zbog obilnih padavina i većeg vodostaja reke Južna Morava došlo je do preplavljivanja putnog pravca II A 158, deonica Predejane-Vladičin Han od km 256+094 do km 257+094, a na km 249+760 došlo je do odnošenja nasipa puta, i do potpune obustave saobraćaja od 18.00 časova. Alternativni putni pravac je državni put I B 44.

U Zaječaru je moguća mestimična pojava izmaglece i magle, kolovozi su vlažni do mokri na svim putnim pravcima, a na 3. prioritetu ponegde u višim predelima ima zaostalog snega na kolovozu.

Vidljivost je mestimično i povremeno smanjena zbog magle, naročito u kotlinama, i na prevojima - u okolini Zaječara, Bora , Knjaževca i Negotina, na oko 50-100m.

Putevi Srbije savetuju vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, da voze zaista oprezno i pažljivo

Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice pa "Putevi Srbije" apeluju na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetuju maksimalan oprez u vožnji.

Najopterećeniji putni pravci su putni pravci I prioriteta - autoputevi, gde se preporučuje oprezna vožnja, zatim državni putevi I prioriteta, gde se, takođe, preporučuje oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja i Novog Pazara, pa se preporučuje oprezna.

Na državnim putevima II prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja i Novog Pazara, pa se, takođe, preporučuje oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima III prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Novog Pazara, Zaječara i tu se preporučuje oprezna vožnja.

Ekipe putarskih preduzeća 24 sata intervenišu na terenu i posipaju krizne deonice.

Prilazi planinskim turističkim centrima, Kopaoniku, Zlatiboru, Goču, Staroj planini i Divčibarama su prohodni, ali se proporučuje oprezna vožnja.
 
Top