Šta je novo?

Izbor šteneta

  • Začetnik teme nikouro
  • Datum pokretanja
nikouro

nikouro

Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
IZBOR ŠTENETA
Zašto uzeti kuče?Štene u kući je novi član porodice.Ono postaje centar pažnje,ali za sobom povlači veliki broj obaveza i odgovornosti u budućem nizu godina.Prema tome,izaberite rasu koja se uklpa u vaš životni stil,kako sada tako i u budućnosti.Količinu hrane koju unosi,koliko mu je kretanja potrebno,kao uostalom i kompletna nega zavisi od veličine psa,kao i od njegovog temperamenta.
Veličina psa doduše, moze i da prevari.Manjim rasama moze biti potrebno vise kretanja nego sto je potrebno većim rasama.
Izbor ćemo,ipak,prepustiti vama.

Mužjak ili ženka

Izbor zavisi iskljucivo od vas,ali zapamnite sledeće!
Mužjak koji nije kastriran vam može zadavati neprilike kada je seksualno uzbudjen.Ženke je u većini slučajeva mnogo lakše dresirati.Ženke imaju “teranja” dva puta godišnje.U tom periodu treba obraditi pažnju i voditi računa da ne bi došlo do neželjene trudnoće.Mešanac ili rasan pas


Rasno štene, tj. štene sa pedigreom dobija prateću dokumentaciju kao npr. kada kupujete automobil.Na ovaj način unapred znate kakvu vrstu šteneta kupujete kao i kakvo ponašanje i temperament od njega možete očekivati.
Kod mešanca se teško može utvrditi kako če se ponašati,čak i koliko ćče da poraste.

Štene ili odrastao pas

Kada kupujete psa,kupujte ga za ceo(njegov) život.Narednih 10,15 ili više godina provešćete u društvu svog psa.Štene će vam oduzeti više sati dnevno za dresiranje,vežbanje,ili jednostavno,u vremenu provedenim s njim.Ako nemate dovoljno vremena ili strpljenja za rad sa mladim psom koji je poprilično živahan,onda uzmite odraslog psa.Odrastao pas je već naučen kućnom vaspitanju pa oduzima manje vremena jer se ne mora učiti osnovama.

KUPOVINA ŠTENETA

GDE KUPITI ŠTENE?


Štene je najbolje kupiti kod odgajivača sa dobrom reputacijom.Svi štenci u principu izgledaju lepo i simpatično_Obuzdajte svoju želju da kupite prvo štene koje vam se svidi.Mozda je ono stvarno najbolje,ali to ćete zasigurno znati kada budete proverili i uporedili sa drugim štencima.

Kada kupiti štene?

Najbolje vreme da štene napusti majku je kada napuni oko osam nedelja života.Štenci koji su mladji od osam nedelja se još nisu sasvim odvikli od dojenja,a sigurnost i podršku,još uvek,traže od majke.Moguće je da jesu kod štenca koji su stariji od tri meseca već formirane loše navike i da im bude teško da se prilagode novom gazdi i novom domu.Štene staro osam nedelja je nezavisno,ali jos uvek dovoljno mlado da bi ste mogli da ga ispravno dresirate.

ISHRANA ŠTENADI

Uredna ishrana

Svako štene ima svoje individualne potrebe što se tiče hrane,koje se menjaju u odredjenim fazama njegovog zivota.Psi ne mogu da žive samo na mesu,jer nisu iskljucivo mesožderi.Meso, koje obezbeđuje kako proteine tako i masnoću,ne sme da prelazi polovinu dnevnog obroka šteneta.Ostatak dnevnih kalorija treba da budu u obliku ugljenih hidrata,koji se nalaze u hrani za pse.Dodatni vitamini nisu neophodni ako je ishrana dobro izbalansirana.Temperatura hrane


Kada hranite psa,vodite računa na temperaturu hrane.Nemojte davati hladnu hranu kao na primer iz frižidera.Ako niste sigurni da li je temperatura hrane dobra,ostavite je da odstoji,ali na sobnoj temperaturi.

Dnevna doza vode

Pas gubi vodu vršenjem nužde,kroz dahtanje,a malim delom kroz znojenje.Svakim danom mu napunite posudu sa svežom vodom.Pazite da temperatura vode bude priblizna sobnoj.Ako primetite da pije više vode od uobičajne doze,kontaktirajte se sa veterinarom.


Granule

Dodajte granule pri svakoj dnevnoj hrani.Granule su odličan izvor masnoće,ugljenih hidrata i kalorija,a psi će ih grickati i jačati vilicu.U prvo vreme pomešajte malu količinu granula sa dnevnom hranom,a kasnije je povećajte.


izvor; djurajaksic.edu
 
Top