Šta je novo?

Izbor direktora crnogorske policije ponovo pred sudom

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Izbor direktora crnogorske policije ponovo pred sudomIzvor:
Novosti.rs
PODGORICA - Poslanici SNP Vasilije Lalošević, Predrag Bulatović i Velizar Kaluđerović ponovo su podneli tužbu Upravnom sudu protiv Vlade Crne Gore, zbog postavljanja Božidara Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

Reč je, zapravo, o “reprizi” procesa - na istu temu. Upravni sud je već jednom, 3. aprila, poništio i proglasilo ništavnim rešenje Vlade o postavljanju Vuksanovića, jer imenovanje v.d. starešine organa uprave nema uporište u zakonu.


reg-bozidar-vuksanovic_310x186.jpgNa telefonskoj sednici 9. aprila, međutim, Vlada je donela istovetnu odluku, pozivajući se ovog puta na posebnu uredbu.
Podnosioci tužbe tvrde da je samo ponovljena greška, jer opet nije poštovan Zakon o policiji, koji predviđa da predlog za imenovanje starešine policije mora biti dostavljen parlamentu koji daje mišljenje o kandidatu.

Sada je sporna i uredba kojom Vlada “pravda” odluku, pošto se ona odnosi na mogućnost da se vršilac dužnosti odredi u organima uprave koji su osnovani tom uredbom.

- Kako Uprava policije nije osnovana kao organ uprave u sastavu MUP, nije postojao pravni osnov za donošenje osporenog rešenja - stoji u tužbi koja je u petak upućena na adresu Upravnog suda.

Iza ove pravne zavrzlame, inače, stoji i dosta politike.

Božidar Vuksanović, do tada visoki funkcioner DPS, imenovan je na dužnost šefa policije pošto u parlamentu nije prošao novi zakon o policiji. Protiv predloga DPS bili su i poslanici koalicione partije, SDP.

Nesporazumi partnera pojavili su se baš u vreme kada je tadašnji direktor policije Veselin Veljović, pod pritiskom afere “Listing”, otišao na drugu dužnost. U DPS su rešili da problem premoste postavljanjem Vuksanovića, ali već duže od tri meseca nije pokrenuta najavljena procedura redovnog izbora prvog čoveka policije, već traje - v.d. stanje...

 
Top