Šta je novo?

Izbeglički talas po podne i večeras stiže u Srbiju

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.324
Izbeglički talas po podne i večeras stiže u Srbiju
U izbegličkom centru u Preševu trenutno nema gužvi, ali se kasnije danas i večeras očekuje veliki priliv izbeglica, javlja reporterka B92 s mesta zbivanja.

Izvor: B92
86786769955e86a445d6ee140459613_v4_big.jpg

Foto: Tanjug
Trenutno se tamo nalazi nekoliko manjih grupa izbeglica i sve se brzo odvija. Oni čim dobiju papire idu dalje.

Iz centra navode da ima dovoljno hrane i vode, ali i apeluju na ljude da donesu još garderobe i to što toplije.

U isto vreme iz Makedonije ističu da je u poslednjih 24 časa u njihovu državu ušlo preko 6.000 izbeglica. Dve trećine su prevezene vanrednim vozovima, a ostatak sam putuje ka Srbiji.

Reporterka B92 sa mesta zbivanja kaže da taj talas izbeglica još nije stigao u Srbiju, kao i da je danas u Preševu registrovano tek nešto više od hiljadu izbeglica.

Izbeglice sa kojima je ekipa B92 razgovarala kažu da ih pooštravanje zakona ne interesuje i da idu dalje, kao i da se ne boje hapšenja.

Osim toga, navode da su umorni, da beže od rata u Siriji, kao i da ne maštaju da ostanu u Mađarskoj i da samo žele da prođu dalje.

Podsećamo, talas izbeglica je poslednjih nekoliko dana sve veći, jer je Mađarska najavila pooštravanje kazni pa će tako svako ko bude uhvaćen da ilegalno prelazi granicu biti poslat u zatvor.

Tim povodom na granicu sa Srbijom poslat je veliki broj policajaca i vojnika u „hamerima“.

Mađarski premijer Viktor Orban je vojnicima i policajcima na granici poručio da „brane Evropu, Mađarsku i naš način života“.
 
Top