Iz zatvora završio nagrađeni film

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Trijumf Polanskog na dodeli Evropskih filmskih nagrada

Iz zatvora završio nagrađeni film

Izvor: Blic Miona Kovačević | 07. 12. 2010. - 00:02h | Foto: AFP

Politički triler Romana Polanskog „Pisac iz senke” („The Ghost Writer“) trijumfovao je na 23. dodeli nagrada Evropske filmske akademije, osvojivši šest priznanja, uključujući i one za najbolji film i režiju. Sedamdesetsedmogodišnji poljsko-francuski reditelj nije prisustvovao ceremoniji u Talinu (Estonija) zbog sukoba sa zakonom, ali se obratio prisutnima preko „Skajpa”. „Ovo je previše za mene. Hvala mojim kolegama i divnoj, raznolikoj filmskoj ekipi. Nagradili ste jedno istinski evropsko ostvarenje”, kazao je on iz svog doma u Parizu.
97521_kunagrada01-foto-afp_f.jpg

Roman Polanski se zahvalio na nagradi putem „Skajpa“

Zasnovan na bestseleru „The Ghost” („Duh“) Roberta Harisa, film je priča o bivšem britanskom premijeru (igra ga Pirs Brosnan) kome se sudi za ratne zločine i mučenja osumnjičenih za terorizam. On unajmljuje pisca (Juan Mekgregor) da uobliči njegove memoare, ali pisac ubrzo nailazi na smrtonosnu mrežu prekookeanskih intriga. Svetsku premijeru film je imao u februaru na Berlinskom filmskom festivalu, gde je osvojio „Srebrnog medveda”, a kod nas je prikazan na Festu.

Za ulogu pisca iz senke, Škot Juan Mekgregor nagrađen je evropskim „Oskarom” za najboljeg glumca. Ni on nije mogao da prisustvuje dodeli, ali je poslao unapred snimljenu poruku iz Tajlanda, gde trenutno snima, zamolivši nekoga da mu javi ako pobedi. „Ja ću spavati kad nagrade budu dodeljene i bilo bi sjajno da me ujutru sačeka poruka da sam pobedio”, kazao je Mekgregor i dodao: „Uživao sam na snimanju. Više nego ikada osećao sam da reditelj drži u rukama moj lik i Roman je jednako zaslužan za ovu nagradu kao i ja”.

Polanski je nagrađen i za scenario, koji je napisao zajedno sa Robertom Harisom, a „Pisac iz senke” osvojio je još i priznanja za muziku i scenografiju.

Polanski je radio na ovom filmu u vreme kad je, septembra 2009, uhapšen u Švajcarskoj na osnovu poternice Sjedinjenih Država iz 1977. zbog nezakonitog seksa sa 13-godišnjom devojčicom. On je proveo devet meseci u zatvoru (odakle je davao uputstva svom asistentu i montažerima), a potom je bio u kućnom pritvoru u Švajcarskoj. U julu ove godine švajcarske vlasti odlučile su da ga ipak ne izruče Americi. Budući da Estonija ima sporazum sa SAD o ekstradiciji, reditelj je odlučio da ne putuje u Talin.

Nagrade je u ime Polanskog u Talinu primio koproducent filma Timoti Beril. „Oduševljen sam zbog Romana”, izjavio je on za „Bi-Bi-Si njuz“.

„On je za vreme postprodukcije preživljavao veliku traumu, čak je morao da montira iz zatvora.”

Međutim, Beril se ne slaže sa nekim sugestijama da je uspeh „Pisca iz senke” znak solidarnosti filmske zajednice sa Polanskim. „Mislim da ljudi nisu razmišljali na taj način. Njima se, jednostavno, dopao film.” Isto misli i nemački scenograf filma Albreht Korad, koji je rekao da je to „prvo i pre svega film, proizvod jednog zanata”.

Drugi film koji je bio zapažen na gala večeri je izraelska ratna drama „Liban” („Lebanon“), osvajač „Zlatnog lava” u Veneciji 2009. Scenarista i reditelj Samuel Moaz (48) proglašen je otkrićem godine, a film je osvojio nagradu za fotografiju.

„Pomalo je neobično da vas otkriju kad se bližite pedesetoj, ali pretpostavljam da ovo znači da nikad nije kasno”, kazao je Moaz čiji je film zasnovan na bolnim sećanjima iz vremena invazije Izraela na Liban u kome je i sam učestvovao kao tenkista.

Evropske Nagrade
- Francuskinja Silvi Testi je proglašena za najbolju glumicu za film „Lurd” („Lourdes“).

- Nagrade za životno delo dobili su švajcarski glumac Bruno Ganc i libanski kompozitor Gabrijel Jared, poznat po saradnji sa pokojnim rediteljem Entonijem Mingelom.
- Najbolji evropski animirani film je „Iluzionista” („Ilusionist“), britansko-francuska produkcija o francuskom mađioničaru na turneji po Škotskoj.
- Najbolji dokumentarac je „Nostalgija za svetlošću” („Nostalgia de la luz“), francusko-nemačko-čileansko ostvarenje Patrisija Gusmana.

- Evropski ekvivalent „Oskaru” prvi put je dodeljen 1988. Od tada svake godine o nagradama odlučuje 2.300 članova Evropske akademije za film. Dom Akademije, Berlin, smenjuje se sa drugim evropskim prestonicama u domaćinstvu. Godine 2012. nagrade će biti dodeljene na Malti.

Natrag