Šta je novo?

Istraživanje: Novac ne donosi sreću

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.731
Istraživanje: Novac ne donosi sreću

I. Kešanski/Blic online | 01. 07. 2010. - 23:20h | Foto: AP - Ilustracija|


Novac može da doprinese trenutnom osećaju zadovoljstva, ali ne donosi pravu sreću, pokazalo je najnovije istraživanje, prenosi “Dejli mejl”.


53831_osmeh101-ap-vincent-thian_f.jpg


Prema rezultatima ankete u kojoj je učestvovalo preko 136.000 ljudi iz 132 zemlje, novac poboljšava kvalitet života i utiče na povećanje osećanja “zadovoljstva životom”, ali ima mali utiocaj na svakodnevno raspoloženje.


Anketa, koju je sprovela organizacija “Gallup”, pokazala je da je ljudima od novca mnogo važnije da ih drugi poštuju i da osećaju da imaju kontrolu nad svojim životima.  • Podrška porodice i prijatelja, kao i posao koji ispunjava više utiču na sreću od materijalnog bogatstva.
Ispitivanje je sprovedeno putem telefonskih poziva i kućnih poseta anketara i objavljeno je u “Žurnalu o ličnosti i socijalnoj psihologiji”.

Učesnici u anketi su ocenjivali različite oblasti svog života na skali od nule do deset i opisivali pozitivne i negativne emocije koje su doživeli prethodnog dana.


Oni su odgovarali i na pitanja o tome da li se osećaju poštovanima, da li mogu da računaju na porodicu i prijatelje u nekoj kriznoj situaciji i koliko su slobodni da sami biraju svoje dnevne aktivnosti.


Veza između novca i sreće je bila ista kod većine ispitanika, bez obzira na njihov uzrast, pol i socijalnu klasu kojoj pripadaju.


Rezultati su pokazali da je zadovoljstvo životnim standardom raslo sa povećanje ličnog i nacionalnog dohotka, ali su pozitivne emocije bile mnogo povezanije sa drugim faktorima.


“Znali smo iz ranijih istraživanja da je novac donekle povezan sa osećanjem sreće, iako su njegovi efekti slabi. Tako da bi odgovor na pitanje: ’Da li nas novac čini srećnim?’, bio ‘Da, pomalo’”, izjavio je doktor Ed Dajner, koji je vodio istraživanje.


“Veoma je zanimljivo koliko je slaba veza između pozitivnih osećanja i uživanja. Iako je istina da će bogaćenje činiti da budemo zadovoljniji životom, ono neće mnogo uticati na uživanje u životu”, dodao je Dajner.
 
Top