Istraga protiv Bakira Hadžiomerovića

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Istraga protiv Bakira Hadžiomerovića

Srna - 05.02.2011 10:53

slitunain.php

SARAJEVO - Zahtjev Ministarstva bezbjednosti BiH upućen agencijama za sprovođenje zakona da ispitaju i provjere sve informacije u medijima odnosi se na sve slučajeve reketiranja uključujući i one u kojima je glavni akter urednik političkog magazina "60 minuta" Federalne televizije (FTV) Bakir Hadžiomerović, potvrdio je ministar bezbjednosti Sadik Ahmetović.
Ahmetović je reagovao nakon što je Hadžiomerović zatražio da se provjere navodi o reketiranju tvrdeći da su dokazi falsifikovani, te negirao da se stavio u Hadžiomerovićevu službu, jer postupa po njegovom zahtjevu.
"On je posalo cirkularno pismo svim nadležnim institucijama da se ispitaju navodi da je uzimao reket, ali u saopštenju koje sam poslao zahtijevam da se ispitaju svi slučajevi reketiranja. Nemam nadležnost da naređujem policijskim agencijama, ali bilo bi dobro da se sve to ispita ne favorizujući, niti optužujući ikoga", rekao je Ahmetović za "Glas Srpske".
Ministar bezbjednosti BiH istakao je da to znači da treba da bude ispitan i slučaj "Obhođaš" koji je posljednji dospio u javnost.
FTV je u "Dnevniku" u utorak naveče objavila da su "emisari vlasnika 'Glasa Srpske' i 'Nezavisnih novina' Željka Kopanje nudili visokom funkcioneru SDA i bivšem federalnom ministru prostornog uređenja Salki Obhođašu da Hadžiomerovića optuži da mu je tražio reket", te da su o svemu upoznati čelnici SDA Sulejman Tihić, Mirsad Kebo i Sadik Ahmetović.

Ahmetović je rekao da je imao informacije da je njegovom stranačkom kolegi Obhođašu neko nudio novac da svjedoči o reketiranju Hadžiomerovića, ali da nikada nije spomenuta umiješanost Kopanje.
Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je za "Glas Srpske" da će razmotriti zahtjev Ministarstva bezbjednosti BiH i da će preduzeti sve što je u njihovoj nadležnosti.
Portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH Željka Kujundžija rekla je da prate šta mediji objavljuju i da često postupaju i pokreću provjere na osnovu objavljenih informacija i tekstova.
Obhođaš je ranije ustvrdio da mu nepoznata osoba nije spominjala nijedno ime osim Hadžiomerovića."Kontaktirala me je nepoznata osoba i nudila mi da svjedočim protiv Hadžiomerovića da je od mene uzimao reket. S obzirom na to da ova zemlja ima kapacitet da se o svemu sazna istina, iz moralnih razloga nisam pristao na to. Tokom tog razgovora nisu spominjana imena bilo kojih osoba osim Bakira Hadžiomerovića", naveo je Obhođaš.
Tihić je rekao da je za ovaj slučaj saznao od Hadžiomerovića, koji ga je pozvao telefonom. "Rekao mi je da je Kopanja navodno nudio mito Obhođašu da optuži Hadžiomerovića da ga je reketirao. Ni po kom drugom osnovu nisam obaviješten o tome. Dakle, znam samo ono što mi je Hadžiomerović ispričao. Ne znam po kom me osnovu Hadžiomerović zvao da mi to kaže, valjda zato jer sam predsjednik SDA", rekao je Tihić i dodao da je zvao Obhođaša da ga pita za to, ali da mu nije odgovarao na pozive.
Ni Kebo, za kojeg je FTV objavila da zna sve o pomenutom slučaju, tvrdi da ne zna ništa. On je ranije za "Glas Srpske" rekao da nije tačno da je na bilo koji način informisan o događaju.
"Glas Srpske" ranije je objavio faksimil dokumenta u kojem direktor "Interine" iz Mostara Franjo Božić obavještava predsjednika Uprave INA u Zagrebu da će Hadžiomeroviću isplatiti 30.000 evra mita kako bi prestao sa napadima na konzorcijum INA-MOL koji je privatizovao sarajevsku kompaniju "Energopetrol".

Natrag