Šta je novo?

Istopolni parovi diskriminisani

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
ZEKOVIĆ I KOJIČIĆ UPUTILI INICIJATIVU USTAVNOM SUDU ZA OCJENU ODREDBE PORODIČNOG ZAKONA

Istopolni parovi diskriminisaniIzvor: Dan 19-01-2011

~Crnogorski zakon ne dozvoljava istopolnim parovima da uživaju bilo koje pravo koje proističe iz vanbračne zajednice, tvrde Zeković i Kojičić

Istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković i član Evropske komisije za pravo seksualne orijentacije Jovan Kojičić podnijeli su juče Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti Porodičnog zakona Crne Gore koji definiše "vanbračnu kao zajednicu života muškarca i žene koja traje duže". Oni u incijativi tvrde da je taj član zakona "direktno je suprotan ustavnoj odredbi koja zabranjuje svaku neposrednu ili posrednu diskriminaciju po bilo kom osnovu".
Zeković i Kojičić ističu da je "sporni član zakona suprotan relevantnom međunarodnom pravu i praksi koja obavezuje i Crnu Goru".
- Taj član je u suprotnosti sa Ustavom koji garantuje ostvarivanje ljudskih prava i sloboda u skladu sa ustavnim određenjima i potvrđenim međunarodnim sporazumima. Ustav ističe da opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava imaju primat nad crnogorskim pravom i neposredno se primjenjuju - navode Zeković i Kojičić u inicijativi.
Oni ističu da se po toj odredbi zakona "ne dozvoljava istopolnim parovima da uživaju bilo koje pravo koje proističe iz braka, odnosno vanbračne zajednice".
- Vanbračna zajednica između muškarca i žene u pogledu prava na međusobno izdržavanje i drugih imovinsko-pravnih odnosa izjednačena je sa bračnom tradicionalno-heteroseksualnom zajednicom. Na osnovu toga privilegije koje proizilaze iz braka pripadaju samo heteroseksualnim osobama. Istopolni parovi koji žive u istim ili bitno sličnim emocionalnim i ekonomskim zajednicama, stavljeni su u znatno nepovoljniji i pravno nezaštićen položaj, i to bez objektivnog i razumnog opravdanja - kažu Zeković i Kojičić.
Oni smatraju da to jasno ukazuje na postojanje razlike u tretmanu i diskriminatorski odnos prema ljudima zbog njihove seksualne orijentacije.
- U inicijativi smo ukazali na dokaze iz nacionalnog prava i relevantnu
međunarodnu sudsku praksu. Ukazali smo na ukupno 16 pravnih predmeta Evropskog suda za ljudska prava i Komiteta Ujedinjenih nacija za ljudska prava. Kao primjer dobre prakse, uputili smo i na Ustavni sud Mađarske koji je razmatrao identično pitanje - zaključili su Zeković i Kojičić.

T. R.
 
Top