Šta je novo?

Ispravljač za aku bušilicu ne radi

Učlanjen(a)
26.03.2010
Poruka
91
Svaki ispravljač u globalu isporučuje veći izlazni napon od onog propisanog kad nije pod opterećenjem.
Izlazni napon definisan na punjaču je napon pod opterećenjem punjača.
Tih 38V izgleda veliko ali, kao što je joeslav napisao, jedini način da izmjerite stvarnu vrijednost koju taj punjač isporučuje je da ga opteretite nekim potrošačem, najbolje je njegovom baterijom.
Niste napisali koja je marka bušilice u pitanju, koja vrsta baterije je pokreće (Ni-Mh, Ni-Cd, LI-Ion), jer sve to ima svoje zašto i za svaku, posebno za Li-Ion, bateriju je drugačiji punjač, tačnije, način punjenja.
Takođe, postoje brzi punjači koji sami po sebi imaju veći izlazni napon i jačinu struje tako da je svo ovo komentarisanje napamet.
Na kraju krajeva, ukoliko Vam punjač radi kad povežete žice na trafou, priključite bateriju i pratite situaciju.
Sasvim je normalno da se i baterija i punjač griju pri procesu punjenja, kod brzih punjača je to nešto izraženije pa samim tim i baterije traju kraće, ali svakako da temperatura ne smije da bude prevelika.
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
232
Ako punjac neopterecen daje 38 Volti a elektrolitski kondenzator (koji je paralelno na kontaktima za bateriju koja se puni) je za napone do 35 Volti, kao sto vec pisah, onda je vec i time ocigledno da je napon bez opterecenja prevelik. Inace olovni akumulator se puni sa oko 15% vecim naponom a ne sa preko 50% kao u ovom slucaju. Olovni akumulator u kolima koji ima nazivnih 12 Volti se puni pri radu motora na 13.8 Volti. Sve ostale vrste baterija su neznije od olovnih i pune se sa oko 10% vecim naponom od nazivnog. U ovom slucaju to bi bilo oko 26,4 Volti a nikako 38.
 
Top