Šta je novo?

Ispovest majke narkomana: Borim se da otgnem sina iz pakla droge

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Ispovest majke narkomana: Borim se da otgnem sina iz pakla droge

Sila ne pomaže, kad imate dete koje je narkoman. Roditelj mora da proba sve moguće načine da u njemu probudi ono malo ljubavi, nežnosti, osećanja što su mu ostali jer se zna da zavisnici pred sobom imaju samo jedan cilj − kako da uzmu drogu, ispričala nam je majka mladića koji se drogira, pre dva meseca kada je konačno pomislila da je uspela da ga izvuče iz pakla u kom je poslednjih devet godina. A onda, u trenutku kada je njena teška ispovest, za koju smo svi mislili da će se srećno završiti, već bila spremna za objavljivanje na našem portalu, sa nevericom smo primili vest da je dvadesetdevetogodišnji mladić, posle skoro pola godine pauze, ponovo uzeo heroin. Neuzvraćena ljubav, devojka koja ga ostavlja posle saznanja da je imao problem sa drogom, bili su okidač da poklekne.
6009_zabrinuta-majka1-MONTAZA-radno-copy_if.jpg


Što sam dublje ulazila u svet narkomanije, sve više sam osećala strah, kaže ova žena borac, koja i dalje, iako na momente puna ogorčenosti, besa, želje da se odrekne deteta koje joj je nanelo toliku patnju, ima u sebi puno majčinske nežnosti za njega


Majka, koja se bez ičije pomoći bori za život sina, gotovo potpuno poražena, priča nam šta se u međuvremenu dogodilo, kako su se njena energija i optimizam ugasili.

− Istrošila sam se posle svih ovih godina koliko pokušavam da pomognem svom detetu. Kao da se borim bez aduta, i čini mi se da polako gubim snagu. Nekad pomislim da bi bolje bilo da se sve to već jednom kako god završi − samo da se završi. Hiljade njih su pre mene tako izgubile decu, pa zašto ne bih i ja bila među njima! Tada bih možda mogla da nastavim dalje da živim − kaže umornim glasom roditelj koji već godinama vodi bitku protiv neprijatelja za kog danas više nije siguran da je pobediv.

Ova jaka žena (53) je u vreme kad je njen sin bio na pragu zrelosti, otišla u Nemačku, da bi obezbedila bolji život za oboje, a što je najvažnije − novac za njegove studije. Posle razvoda od njegovog oca, za nju je to bio jedini način da mu pruži priliku da iskoristi šansu koju ima − on je zgodan, lep, izuzetno pametan plavooki mladić, kako ga majka opisuje.
− Posle dve godine, silom prilika sam doputovala u Srbiju bez ikakve najave i zatekla sam ga u užasnom stanju. Odmah sam počela da sumnjam, ali me je on razuverio tvrdnjama da ima problem sa alkoholom.


TRAŽILA SAM POMOĆ OD BIVŠIH NARKOMANA

Međutim, ubrzo se ispostavilo da je pre toga uzimao drogu, a da nisam čak ni posumnjala, pune 2 godine! − navodi naša sagovornica, koja je dugo razmišljala da li da je potpišemo punim imenom, ali nas je na kraju, iz želje da još jednom zaštiti svog sina, zamolila da ipak ostane anonimna. − Jedne večeri mi je sam sve priznao telefonom, a ja sam prvim avionom došla u Srbiju. Tada počinje moja, odnosno naša zajednička borba sa drogom − priča.

Narednih sedam godina, jedan za drugim, smenjuju se pokušaji odvikavanja od heroina. Svi bezuspešni. Mladić je dva puta odlazio na Kliniku za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici, godinu i po dana je proveo u Crnoj Reci, lečio se na jednoj privatnoj klinici za detoksikaciju, gde su mu ugrađivani implanti koji uništavaju želju za drogom… Ali, uvek joj se ponovo vraćao. Njihov život se pretvara u stalni strah, u kom majka prati svaki njegov korak, pokret, raspoloženje, svaku promenu u očima, na licu.

− Do tada nisam znala ništa o heroinu. Krenula sam od nule − čitala razne stranice na internetu koje pomažu ljudima sa problemom zavisnosti, sastajala se sa bivšim narkomanima koji su mi takođe pomagali svojim iskustvom i savetima. Naravno, osećala sam se prevarenom, uplašenom. Što sam dublje ulazila u taj svet, sve više sam osećala strah − kaže ova žena borac, koja i dalje, iako na momente puna ogorčenosti, besa, želje da se odrekne deteta koje joj je nanelo toliku patnju, ima u sebi puno nežnosti za njega, koja provejava čak i dok govori o tome koliko ju je razočarao.

POKLONILA SAM SINU JOŠ JEDAN ŽIVOT

Prošli su oni mnogo toga zajedno, ali, iako dugogodišnji zavisnik, ovaj mladić je svestan da je jedino majka sve vreme uz njega. Ona ga je vratila u život kada se pre nekoliko godina predozirao, ona mu je davala veštačko disanje i brojala pokušaje da ga vrati, dok mu je radila masažu srca. Ona je tada uspela da pobedi njegovu smrt, napustila posao da bi stalno bila sa njim, i ona je posle narednog neuspelog pokušaja lečenja razvalila vrata od kupatila da bi mu uzela špric.

− Borili smo se tada i otimali, kao lavovi, ali on me nikada, pa ni tada, nije udario niti je povisio ton na mene − seća se majka teških situacija u kojima je dobijala nadljudsku snagu.

Iako droga uništava sve emotivne veze, čini se da u ovoj porodici nije još sve izgubljeno. Sin je spreman da pokuša još jednom sa lečenjem, a majka se nada da će mu ljubav koju oseća prema njoj pomoći da pobedi zavisnost. Pre nedelju dana se obratio monasima iz manastira Kovilj, ali tamo, kao ni u drugim ustanovama za pomoć zavisnicima, trenutno nema mesta za još jednog. Puno je, kako kažu. Poražavajuće…

IZGUBILA SAM VERU, OSTAJE MI SAMO NADA

Ipak, on trenutno sam uzima blokade, što majci još jednom daje nadu da je odlučan u borbi da ovog puta uspe. Počeo je da trenira, vodi računa o zdravoj ishrani, a ona strepi da li će uspeti i posmatra ga jer jedino to joj preostaje.

− Umem odmah da prepoznam kad uzme heroin. Ten i oči mu posive, zenice se skupe u jednu tačkicu. Kapci mu padnu, smeje se, raspoložen je… Ta sreća je lažna i nadam se da je više nikad neću videti. Odlučila sam da više neću da ga kontrolišem, neka se bori sam, ne verujem mu uopšte. Ako ponovo uzme drogu, rekla sam mu da neću da znam za njega. Bolje je da ga sahranim tad nego da se svakoga dana plašim da ću ostati bez njega, sasvim sama − bori se sa ljubavlju i strahom majka za koju je odricanje od deteta možda poslednji način da ga spasi.

6010_droga-foto-Dreamstime_if.jpg


ZNACI KOJI UKAZUJU NA PROBLEM ZAVISNOSTI

Naša sagovornica ukazuje na to kako roditelj može da prepozna da dete ima problem sa drogom.

− Mnogi roditelji beže od istine, ne žele sebi da priznaju da im se deca drogiraju. Svako od njih može da primeti da mu novac sve češće nestaje, da mu dete dugo spava, uglavnom danju, da je neodgovorno… Zanemarivanje svih obaveza, zapostavljanje lične higijene i nezadovoljstvo su neke od karakteristika koje obeležavaju narkomana. Nadam se da će moje iskustvo pomoći roditeljima koji imaju sličan problem jer mi je to i namera − kaže majka koja ima dugogodišnje iskustvo sa problemom zavisnosti svog sina.Izvor: Blic žena/Olivera Vučetić
 
Top