Šta je novo?

Isidora Žebeljan: Misli li ovde neko o moralu?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.913
Isidora Žebeljan: Misli li ovde neko o moralu?

Oni koji imaju moć nemaju dobru volju da se stvari u kulturi promene nabolje, kaže kompozitorka za „Blic“.

07638821204992339725.jpg

Situacija sa klasičnom muzikom na najnižoj tački otkad postoji pojam klasične muzike u srpskoj svesti

Nakon uspeha kompozicija Isidore Žebeljan na evropskim scenama tokom leta, sutra (17.30) u novoj zgradi Kinoteke biće emitovana njena prva opera „Zora D.“ u okviru festivala Tribina savremenog muzičkog stvaralaštva, i to tačno 10 godina nakon njene premijere na Bemusu 2004.S kojim osećajem idete u susret ovom događaju?


- Tog istog dana, u petak, 19. septembra, izaći će i CD sa studijskim snimkom „Zore D.“ koji izdaje “Mascom records” i koji će moći da se kupi, dakle biće dostupan. Mnogo se radujem ovom događaju, jer sam dugo čekala da se odigra. Inače, „Zora D.“ ima specijalno mesto u istoriji srpske muzike, jer je to prva srpska opera koju su naručili neki strani producenti i koja je svetsku premijeru imala u inostranstvu (Amsterdam, 2003). Opera je nastala kao porudžbina operskog takmičenja „Dženesis opera prajsiz“ iz Londona i doživela je 22 izvođenja u četiri evropske zemlje za samo četiri godine. Pozivam vaše čitaoce da dođu da zajedno proslavimo ovaj lep mali jubilej.


Iza vas je vrlo uspešno leto?


- Ovog proleća i leta bilo je dosta interesantnih koncerata sa mojom muzikom u raznim gradovima sveta. Činjenica da je moja muzika imala tu divnu privilegiju da je sluša puno ljudi nešto je što me čini neizmerno radosnom. Najnovija kompozicija “Zujte strune”, za violinu i klavir koju je naručio Danijel Rouland, fenomenalni prvi violinista „Brodski kvarteta“, ima formu čuvenog muzičkog para - pesme i igre, pri čemu je pesma poprimila obrise nekakve neobične ‘nadrealističke tužbalice’, a igra je brzi, divlji, otkačeni balkanski ples sa Mocartovom „Čarobnom frulom“ u pozadini. Sa druge strane, na operskom gala koncertu povodom otvaranja nove sezone operske kuće u Gelzenkirhenu izvedene su moje „Rukoveti“ za sopran i orkestar. Kuriozitet je bio taj što sam rešila da sama sviram klavir u orkestru, i to se desilo potpuno iznenada i bez probe.Napustili ste Nacionalni savet, članstvo u UO JDP...?


- Postoje dva razloga za to - prvi je moja potreba da se u narednom periodu potpuno posvetim komponovanju, jer me ono čini najsrećnijom, najslobodnijom, najradosnijom, to je moja kuća prave ljubavi (dobijam i dosta novih porudžbina). Sa druge strane, nažalost, nemam sposobnost samokontrole i samozaštite pa da mogu neosetljivo da trpim napade, uvrede i mržnju samo zato što pokušavam nešto da uradim. Ne mogu da gledam kako se sve ruši i nestaje, i ne želim da za to snosim odgovornost, a da pri tome sasvim jasno sagledavam da ne mogu ama baš ništa da učinim, jer sa one druge strane, sa strane koja ima moć i mogućnost, izgleda da nema nimalo dobre volje da se išta promeni nabolje, na dobro, na lepo, na pozitivno.


Situacija u kulturi?


- Postalo je besmisleno govoriti o tome koliko je teška situacija u kulturi. Ipak, ako ikoga to uopšte još zanima, želim da kažem da je situacija sa klasičnom muzikom u Srbiji na najnižoj tački otkad postoji pojam klasične muzike u srpskoj svesti. Dakle, situacija je mnogo gora nego u doba Šlezingera. Ali još tužnija od toga je činjenica da ni to niti bilo šta drugo više nikog ne zanima. Osnovno pitanje za ovu državu i njene vođe jeste to kako oni misle da ponovo uspostave moral. Ja, nažalost, ne vidim da iko o tome uopšte ozbiljno razmišlja - ne računam demagogiju i prazne priče - i zato mi se čini da je jedino pametno što sada mogu da radim da komponujem i podučavam svoje studente.


Muzika Isidore Žebeljan na evropskim podijumima

- Danijel Roulend, prvi violinista čuvenog „Brodski kvarteta“ iz Londona, organizovao je krajem avgusta deseti po redu Stift festival, međunarodni festival kamerne muzike, gde su nastupili vodeći evropski muzičari među kojima i Brodski kvartet. Povodom jubileja svog festivala, Roulend je od Isidore Žebeljan naručio kompoziciju za violinu i klavir, koja je dobila naslov „Zujte strune“, a koju je sa velikim uspehom premijerno izveo 30. avgusta.
- „Brodski kvartet“ i mecosopran Lore Liksenberg izveli su proteklog proleća kompoziciju Isidore Žebeljan “Kad je bog stvarao Dubrovnik” na festivalima i koncertima u Londonu, Deriju, Jerusalimu i Nikoziji.
- Istoga dana, 30. avgusta, u dvorani „Splendor“ u Amsterdamu na tradicionalnom festivalu umetnosti Autmarkt izvedena je njena kompozicija “Čudo u Šarganu”... Dan kasnije, u Gelzenkirhenu u Nemačkoj, na gala koncertu njen ciklus solo pesama za glas i orkestar “Rukoveti”.

Izvor: Blic online
 
Top