Irak: Bombe u Bagdadu - 23 žrtve

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=1]Irak: Bombe u Bagdadu - 23 žrtve[/h]
B92

Bagdad -- U seriji eksplozija koje su potresle delove Bagdada nastanjene šiitima poginulo je 23 ljudi a više od 60 je ranjeno.

„Krenuo sam na posao kada se dogodila eksplozija. Mislim da se svi bojimo da će ponovo početi nasilje između šiita i sunita“, kaže svedok eksplozije Tarik Anad (52), je zaposlen u vladi. Odnosi šiita i sunita u Iraku ponovo su zategnuti pošto što je premijer Nuri al-Maliki (šiit) optužio potpredsednika Iraka Tarika al-Hašemija (sunita) da je planirao i organizovao ubistva političara i policajaca.

Potpresednik Iraka trenutno se nalazi u poluautonomnoj oblasti na severu Iraka, Iračkom Kurdistanu, i odbija da se vrati u Bagdad gde bi mu bilo suđeno i (v. Irak: Dvanaest bombi - 63 žrtve i Irak: Poternica za vicepremijerom).

Predsednik Iraka Džalal Talabani, koji je i sam kurdskog porekla, pokušava da pomiri zavađene šiite i sunite.

Premijer Nuri al-Maliki 4. januara je zatražio da se njegov zamenik Saleh al-Mutlak (sunit) razreši dužnosti jer je premijera opisao kao „diktatora goreg od Sadama Huseina“.

O zahtevu za smenu Aleha al-Mutlaka još nije raspravljao Madžlis (parlament), čiji rad bojkotuju predstavnici sunitske frakcije iz čijih redova je i sâm vicepremijer.

Do sukoba između sunita i šiita u Iraku došlo je samo nekoliko dana, za Iračane istorijskog, povlačenja američkih vojnika iz Iraka 18. decembra 2011 (v. Američka vojska napustila Irak).

Natrag