Šta je novo?

Iračani se obučavaju na srpskim avionima

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=2]Iračani se obučavaju na srpskim avionima
[/h]Novosti

Na avionima pančevačke „Utve“ u vojnoj bazi Tikrit počela obuka 200 kadeta. Zadovoljni Iračani planiraju da kupe još 16 naših letelica
Posle četiri meseca probnih letova na našim „lastama“ u iračkoj vojnoj bazi Tikrit, nastavnici Vojne akademije započeli su obuku 200 budućih pilota Ratnog vazduhoplovstva Iraka.

U Avio-industriji „Utva“ u Pančevu, čiji su stručnjaci pune dve i po godine radili na izradi 20 aviona tipa „lasta 95“ za iračku armiju, kažu da su tamošnji instruktori veoma zadovoljni prikazanim i da će, najverovatnije, da kupe još 16 letelica.

- Preneto nam je da se „lasta“, koja je laka, brza i stabilna, pokazala kao idealan školski avion za obuku mladih pilota. Tim pre što je opremljen i za noćno pojedinačno i formacijsko letenje, kao i za avionske akrobacije - kaže direktor fabrike Tomislav Bjelogrlić.

Avione čiju je proizvodnju i finansirao, Iraku je isporučio „Jugoimport - SDPR“ u sedam tura. Po tri „laste“ su rastavljene i složene u transportni avion „iljušin“, a onda su ih na bagdadskom aerodromu sastavljala sedmorica srpskih tehničara i mehaničara.

rep-lasta-MALA.jpg


- Za to im je bilo potrebno po sedam dana - prenosi iskustvo iz Iraka Siniša Stanovčić, vodeći projektant „Utve“. - Naše male „laste“ su u Bagdadu bile smeštene u bazi Al Mutana, gde su bile parkirane pored velikih američkih „herkulesa“. Procedura predaje aviona bila je dosta složena, jer aerodrom drže američke i koalicione snage, pa su mere bezbednosti rigorozne. Uz to, vojni protokol je nalagao da naši opitni piloti obave probne letove 30 kilometara izvan Bagdada, da potom irački piloti lete sa našima i, na kraju, da Iračani samo preuzmu „laste“.

Te letove je, uz to, trebalo usklađivati s planovima i dozvolama letenja na aerodromu u Bagdadu, na temperaturi od 50 stepeni, i ponoviti celu proceduru 70 puta. Pored letelica, Iračanima su u Bagdadu isporučeni kompletna dokumentacija, oprema, alati i rezervni delovi. Uz avione su ostali naši tehničari i mehaničari, da brinu o njihovom održavanju.

- Sada su „laste“ stacionirane u hangarima vojne baze Tikrit, za koje smo čuli da su ih svojevremeno gradili srpski građevinci - kaže Siniša Stanovčić.

SPAS ZA FABRIKU

Za Avio-industriju „Utva“ proizvodnja „laste 95“ je gotovo istorijski poduhvat, jer je fabrika, zahvaljujući strateškom partneru „Jugoimportu - SDPR“, zaustavila bankrotstvo, ušla u proces restrukturiranja, uposlila kapacitete, zaposlila 200 novih radnika i izašla na svetsko tržište.

 
Top