Šta je novo?

Internet će biti 50 puta brži

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Uskoro će svaki pojedinac moći da za vreme zimovanja kontaktira svog doktora da mu, recimo, izmeri pritisak. Ili, ako je neophodno, da se momentalno „sastane“ s kolegama dovoljno je samo da uključi kompjuter i uz pomoć brzog i jeftinog interneta vidi i čuje koga treba na monitoru.


– Pravimo senzore za lekarske preglede i radimo na tome da svi mogu da uživaju prednosti brzog interneta i do 100 megabita – tvrdi Masimo Miljuoulo, potpredsednik za tržišta u nastajanju u CISCO-u, koji je prošle nedelje boravio u Beogradu.
„Teleprisustvo“, nova tehnologija koju razvija ova kompanija, omogućiće nam da organizujemo virtuelne poslovne sastanke.
– Znači, umesto velike konferencijske sale biće dovoljna samo jedna manja prostorija, u kojoj će sedeti jedna osoba. Ona će preko monitora moći da vidi i razgovara sa drugim strankama koje će, takođe, koristiti monitor. I obuka za doktore će moći da se obavlja uz pomoć prenosa slike. Lekari će virtuelno obučavati studente, koji neće morati da sede na licu mesta i posmatraju, recimo, obdukciju. Pacijent će moći da dobije mišljenje specijaliste koji uopšte ne mora da bude prisutan na licu mesta - kaže naš sagovornik.
Ovo će sve biti moguće, između ostalog, i zahvaljujući činjenici da je internet sve brži. Mnogo brže ćemo dolaziti do potrebnih podataka i razmenjivati iskustva. Masimo veruje da će u narednih nekoliko godina internet u svakom domu biti 100 megabita brzine, a ne kao sada četiri u Americi ili dva kod nas.

Autor: S. V. |
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.738
Jeste, samo nesto sumnjam da će to uskoro stići kod nas.
Već ko zna koliko dugo ljudi po inostranstvu za istu cenu koju plaćamo mi, imaju po 20 puta brži internet. A mi se i dalje patimo.
 
Top