Instalacija web kamera programa

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
guvcview

Postoji dosta programa u linuxu za vasu web kameru.Svakako najpoznatiji je Cheese medjuti postoji jedan mali program sa dosta dobrim performansama po imenu guvcview.Pomocu njega mozete snimati slike, snimati videa (ukljucujuci i audio!), promeniti postavke boje i dodati efekte na slike i video. On koristi oko 12-13MB dok radi, ali kod snimanje videa moze koristiti najvise 40-42MB, ali to je jos uvijek manje od Cheese.Takodje koristi razne video i audio kodeke prilikom snimanja (MJPEG, YUY2, RGB, MPEG-1, FLV, WMV-1, MPEG-2, MPEG-4, PCM-nekomprimirani, MPEG, MP3, AC3, FAAC itd),zatim mozete promeniti rezoluciju, frame rate, bitrate, audio kanala, podrzava AVI i MKV container formate, promena izmedju Webcam uredjaja (ako imate vise od jednog)i jos dosta toga...

j4obp.jpg

Kliknite misem na dugme Dash Home...broj 1,zatim upisite recimo Te.....broj 2a zatim i klikom misa startujte Terminal...broj 3

NGHne.jpg

Posto vam se otvori terminal upisivacete komande......broj 4

BA8we.jpg

Kod:
sudo apt-get install guvcview

U slucaju da nemate sliku sa vase web kamere pokusajte resiti problem tako sto cete u vasem Synaptic manageru instalirati sve sto pronadje ovaj na uvc trazenju......

Posto startovali iz terminala Synaptic manager,upisacete u trazilicu njegovu uvc.....broj 1 te cekirati i instalirati sve sto je pronadjeno a da sadrzi uvc (razne kodeke,drajvere....)...broj 2

nARxx.jpg

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
CAMORAMA

To je stara aplikacija a mozete je koristiti za automatsko slikanje, usnimavanje slika u JPEG i PNG, podrzava odlozeno slikanje, biranje razlicitih slikovnih rezolucije (zavisi od vaseg Webcam hardvera) i omogucuje promene osvetljenja, kontrast, boje ....

YNkjw.jpg

Kliknite misem na dugme Dash Home...broj 1,zatim upisite recimo Te.....broj 2a zatim i klikom misa startujte Terminal...broj 3

NGHne.jpg

BA8we.jpg

Kod:
sudo apt-get install camorama

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
CHEESE

Ako zelite povezati svoju web kameru u Ubuntu,postoji jedan kvalitetan alat koji je potrebno instalirati i to je web aplikacija koja podrzava sliku i video snimanje. Takodje koristi razne video i audio kodeke prilikom snimanja i jedna je od najkvalitetnijih aplikacija u linuxu za svrhu web kamera programa......

Screenshot-Cheese_main.jpg

NGHne.jpg

BA8we.jpg

Kod:
sudo apt-get install cheese

Član
Učlanjen(a)
29.07.2012
Poruka
3
Pozdrav svima. Pošto sam ja taze u linux os i tek sad otkrivam pojedine stvari uz moram priznati svesrdnu pomoć ovog foruma i boki71 tutorijala. Imama problem , linux mi uopšte ne prepoznaje web kameru, kao da nije ni priključena preko USB . Interesuje me da li bi ako instaliram CHEESE , bila prepoznata automatski? kolko ja znam driver za nju je predviđen za Windows xp i 7. I ako proradi dali ću onda na Skype imati mogućnost i video poziva, pošto ga sad nemam i to mi je velika mana za korišćenje Linux-a. Unapred hvala na odgovoru.

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
U PDF.....

[raw]<iframe src="https://skydrive.live.com/embed?cid=37BC32D29066020F&resid=37BC32D29066020F%21370&authkey=ABhnTw7vObTK9Vc" width="98" height="120" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>[/raw]

Natrag