Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.691
Razotkrivanje Indokine

10. 02. 2010. Press Online

Vijetnam, Kambodža i Laos - različiti, ali i slični zbog klime, kulture i prirode, sve su privlačniji turistima željnim novih izazova i saznanja

Srebrna-pagoda-Pnom-Pen.jpg


Između dva džina - Indije i Kine - smeštena je zagonetna, raznolika, ali ne i nepovezana oblast severoistočne Azije. Sa svojom turbulentnom istorijom, ali i izuzetnim položajem, bila je viševekovni zatočenik kolonijalnih sila. Poluostrvo Indokina posebno je u posebnosti jugoistočne Azije. Čine je tri zemlje - Kambodža, Laos i Vijetnam - u poslednje vreme sve interesantnije turistima iz celog sveta.


Tajna Angkora

Kambodžu gotovo pola milenijuma prati loša sreća. Još od pada Angkora 1431, Kmersko carstvo je gotovo stalno bilo pod okupacijom. Nezavisnost 1953. godine nije donela ništa dobro i zemlja je upala u horor građanskog rata, Crveni kmeri su ovaj region učinili najbrutalnijim na svetu, a patnje stanovništva su konačno prestale 1993.


Vijetnam
Glavni grad: Hanoj
Državno uređenje: socijalizam
Valuta: dong (1 evro - 24,41 donga)
Stanovništvo: 85.262.356 miliona
Religija: budizam (dominantna)
Jezik: vijetnamski


Iako gotovo neopisivo siromašna, zemlja se polako oporavlja, a njena netaknuta priroda i spomenici su izazov za turiste. Mora se videti: Siem Rep, lokalitet pod zaštitom Uneska i deo svetske kulturne baštine, Angkor hramovi, najveći religiozni spomenici iz perioda kmerske civilizacije, koja je obuhvatala ceo region u vremenu od 900. do 1500. godine nove ere, zatim Angkor Tom, utvrđeni kraljevski grad, Bajon, koji se sastoji od mnogo uzanih hodnika i kula, dekorisanih sa oko 200 likova sa čuvenim „angkorskim" osmehom, arheološki kompleks Angkor, među kojima je najpoznatiji Angkor Vat, monumentalni spomenik kmerske umetnosti, koji simboliše jedinstvo kraljeva sa bogom Višnu. Za Bantei Srei se dugo verovalo da predstavlja najsavršeniji primer kmerske umetnosti. Ta Prom jedna je od najvećih atrakcija u celom kompleksu, jer pokazuje kako su svi hramovi izgledali prekriveni bujnom vegetacijom, sve dok ih evropski istraživači nisu otkrili. Naravno, podrazumeva se obilazak prestonice Pnom Pena, koja se nalazi na ušću tri reke i predstavlja uspešnu mešavinu daleke prošlosti i sadašnjosti. Kraljevska palata i Srebrna pagoda, Nacionalni muzej, hram Ounalom samo su deo onoga što treba videti u Pnom Penu.


Laos

716042.jpg


Dragulj s Mekonga
Stešnjen između značajno većih suseda, za Laos je možda najtačniji opis „zaboravljen". Međutim, jedna od najsiromašnijih zemalja jugoistočne Azije ipak s pravom može da ponese epitet „dragulja s Mekonga" - nekoliko stvarno velikih i značajnih atrakcija iz godine u godinu sve više privlači turiste. Reke u svom zmijolikom toku, bujne džungle, živopisne pijace i mesta, budistički hramovi i, pre svega, izolacija od stranih uticaja, nudi turistima pravi pogled na tradicionalni život u Indokini.


Laos
Glavni grad: Vijentijan
Državno uređenje: komunizam
Valuta: kip (1 evro - 12,81 kipa)
Stanovništvo: 6,5 miliona
Religija: budizam (60 odsto)
Jezik: lao


Od plodnih nizija u dolini reke Mekong do robusnih Anamit planina - Laos je zagonetan i relativno neistražen, možda najpoznatiji po činjenici da je zemlja na koju je palo najviše bombi u svetskoj istoriji. Vijentijan, glavni grad na reci Mekong, po atmosferi je najmirniji od svih gradova Indokine. Treba videti Pa Tat Luang ili Velike stupe, najvažniji nacionalni spomenik Laosa, a istovremeno i simbol budizma zemlje, Patukasiju, impozantni spomenik u stilu Trijumfalne kapije u Parizu, Ho Fa Ke, nekadašnji kraljevski hram iz 16. veka, hram Vat Si Saket, s nekoliko hiljada različitih Budinih statua, čuvenu pijacu Talat Sao. Luang Prabang najstariji je i najočuvaniji lokalitet, nekadašnji grad na reci Mekong. Osnovan je između šestog i sedmog veka i bio je prestonica zemlje između 12. i 14. veka. Zbog svoje umetničke i istorijske vrednosti Unesko ga je svrstao u svetsku kulturnu baštinu. Obilazak uključuje Nacionalni muzej, tj. kraljevsku palatu, hram Ksien Tong, koji se nalazi na reci Mekong, hram Visunalat iz 16. veka, najstariji aktivni hram, poznat po kolekciji pozlaćenih statua Bude, kao i hramove Vat Mai, Vat Tut Luang, Vat Saen.

Pariz istoka


Vijetnam

Ha-Long-Bay-Vietnam.jpg


Istorija Vijetnama je istorija ratova, kolonizacije i pobuna. Konačno, 1954. na Ženevskoj konferenciji zemlja je podeljena na dva dela - severni, komunistički i južni, demokratski Vijetnam. Ekonomska i vojna pomoć SAD Južnom Vijetnamu eskalirala je u jedan od najvećih i najbrutalnijih ratova u novijoj istoriji - vijetnamski rat.


Vijetanam

ThienMu-20Pagoda.jpg


Završen je 1975. porazom Amerikanaca (tri miliona poginulih Vijetnamaca i 50.000 Amerikanaca) i spajanje dva Vijetnama u jedan, socijalistički. Danas je Vijetnam u usponu, a postaje i jedna od najinteresantnijih turističkih destinacija. Šta videti: Sajgon (Ho Ši Min), najveći grad Vijetnama, mrežu tunela Cu Či, koje je izgradio Vijetkong u dužini od 200 km i koji nikada nisu bili otkriveni. U Sajgonu ne treba propustiti ni obilazak katedrale Notr Dam, stare zgrade Glavne pošte, Gradske većnice, zgrade opere, Muzeja rata, pijace Ben Tan, pagode Tien Hau... Poseta Vijetnamu ne može da prođe bez obilaska delte reke Mekong preko grada Maj To. Za glavni grad Hanoj nekada se govorilo da je Pariz istoka. a

Kambodža

Glavni grad: Pnom Pen
Državno uređenje: višepartijska demokratija
Valuta: rijel (1 evro - 6,12 rijela)
Stanovništvo: 13.995.904 miliona
Religija: budizam (95 odsto)
Jezik: kmerski


Obavezno videti pagodu na jednom stubu, hram književnosti iz 11. veka, posvećen Konfučiju, Hoan Kiem, jezero u srcu grada, zgradu čuvene opere iz 1911, katedralu svetog Jozefa, Bao Tang Lih - muzej bogate vijetnamske istorije... Zaliv Halong udaljen je oko tri sata od Hanoja i smatra se za jedno od svetskih čuda prirode i možda najneobičniji i najprivlačniji pejzaž u Vijetnamu. Predstavlja deo svetske prirodne baštine i pod zaštitom je Uneska. U zalivu se nalazi nekoliko hiljada ostrvaca koja ga svojim neobičnim oblicima čine tako lepim i neobičnim. U oblasti suvog zaliva Halong nalaze se i ostaci nekadašnje prestonice Vijetnama - Hoa Lu. Istorijski najinteresantniji grad u Vijetnamu, koji je bio i politički centar zemlje od 1802. do 1945, jeste Hue (Danang). U njemu je vladalo 13 imperatora dinastije Ngujen.
 
Poslednja izmena:
Top