Navigacije, mape, uređaji, uporedivanje i analiza mapa - here, tom tom, topmap

Član
Učlanjen(a)
27.01.2012
Poruka
46
Pozdrav ljudi... pitanje jedno.. trebalo bi uskoro da se ide za Grcku... zadnje azuriranje mape mi je Q2 2018 Tom Tom i Here.. jel ok to ili bi trebalo da se azurira?

Nista skinuo sam Q4 2018 :) i Here i tomTom pa cemo vidimo :)
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
04.04.2010
Poruka
13
Ја са Here мапама у Грчкој нисам имао никад проблема.

Poslato sa MAR-LX1A uz pomoć Tapatoka
 
Učlanjen(a)
05.12.2015
Poruka
1.258
Da ne bude zabune.
Nikako ne preporucujem da se Here mape izbace iz upotrebe.
Here su mnogo detaljnije u odnosu na TomTom sto se tiče adresa i idealne su za pretragu itd.

Naj bolja je zlatna sredina koristiri oba proizvođaca zato je i napravljen map changer.

Problemi nastaju samo u pojedinim situacijama.
Nece Here da te pogresno navede kad ides auto putem od grada do grada, nego kad krenes lokalnim putevima, još ako ti je podesena naj kraća rura, onda na priner iako je podeseno da te ne vodi makadamima navigacija te odvede neasvaltiranim putem.

Ovu situaciju je na primer imao prijatelj pre par dana u Grčkoj iako je pretpostavljam deo krivice za to i njegov, napomenuto mu je da ne koristi opciju naj kraća ruta ali je on to ignorisao pa je bukvalno par lilometara vozio kroz njive i neki kukuruz.

Možda bi situacija bila bolja da je podesio naj lakšu rutu kao prošle godine kada nije imao ovakvih problema.
Šta je dovelo do ovoga verovatno nikad necemo saznati.
 
Član
Učlanjen(a)
27.01.2012
Poruka
46
nista koristicu onda obe.. posto imam map changer ...

A ovo iskustvo sam i ja doziveo u Madjarskoj.. Here mape su bile u pitanju... izabrao najkracu rutu i vozio sam nekim asfaltiranim uskim starim putem nekih 50km .. i za to vreme je prosao samo jedan vojni kamion iz suprotnog pravca... a bila je noc.. uzas zivi.. usrao sam se dok nismo izasli na normalan put....

Od tada nikad vise nisam koristio opciju najkraci put niti najbrzu rutu ne volim :) samo najlaksa ruta, pa makar isao svo vreme auto putem i placao putarinu :D
 
Učlanjen(a)
13.03.2018
Poruka
494
Zato ja dodajem međutačke kada hoću da izbegnem autoput na nekoj deonici.

Послато са SM-N9005 помоћу Тапатока
 
Učlanjen(a)
12.06.2019
Poruka
20
... Šta je dovelo do ovoga verovatno nikad necemo saznati.
Ostatak tvog posta je odlično sažimanje prednosti i nedostataka Here u odnosu na TomTom mape. To sažimanje se pri tome ne odnosi samo na iGO već i na ostale navigacione ekosisteme jer ne treba zaboraviti da npr. Garmin koristi osnovnu Here kartografiju isto kao što GoogleMaps, Maps, Yahoo... koriste osnovnu TomTom kartografiju.

Jedino što bih dodao tvom postu kako bi on bio što kompletniji jeste odgovor baš na to pitanje šta je skrivilo loše rutiranje kod Here mapa. To sam već više puta pisao ali neka ponovim, nije zgoreg. Naime, Here mape imaju ozbiljan propust u vezi kategorizovanosti saobraćajnica (FRC-Functional Road Classification)! Isti propust imaju i TomTom mape ali taj propust kod njih nije tako ozbiljan - recimo da TomTom raspoznaje barem brzinsku komponentu 3 osnovna tipa saobraćajnica (naselje 50, čistina 80, autoput 130) ali da ni ona ne razlikuje put rezervisan za saobraćaj motornih vozila 100, te spore podloge poput makadama ili zemlje a skoro sigurno ne raspoznaje ni deonice puta na kojima su znacima smanjene dozvoljene brzine kretanja. Dakle verujem da te deonice takođe nisu ubeležene kao deonice koje imaju različita svojstva u odnosu na ostatak istog tog puta što kao rezultantu ima i lošije navođenje i lošije predviđanje trajanja putovanja.

Neki ljudi čak tvrde da na proračun rute utiče čak i komponenta prosečne brzine našeg kretanja koju računa trip computer (u aplikaciji), te da vremenom ruta biva sve bolje nama prilagođena. Logike ima ali ja lično ne verujem u to.

I na kraju, treba i eksperimentisati - ne želiš da te provlači kroz centar grada ili uskim uličicama, pa zašto onda, čak iako voziš Fiću ne bi probao da izabereš kamion pa još sa prikolicom? Zašto u podešavanjima vozila ne bi menjao maksimalno dozvoljenu brzinu? Ako si tokom kreiranja rute, za međuodredišta birao gradove ali u njih ne želiš da svraćaš, zašto ne povećaš radijus za obilaženje međuodredišta na više kilometara?

Ali u svakom, baš svakom scenariju kod Here mapa isključujte makadam i ni pod razno ne uključujte kratku rutu.
 

WOB

Član
Učlanjen(a)
11.08.2009
Poruka
859
Da nastavimo offtopic... Koje mape koristi Waze? Zna li neko?
 
Natrag
Top