Šta je novo?

Identifikacija maticne ploce

  • Začetnik teme boki71
  • Datum pokretanja
boki71

boki71

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
52.832
Proizvođače većine modernijih, kvalitetnih matičnih ploča je prilično lako identifikovati. Većina pakuje svoje matične ploče u prepoznatljive kutije i isporučuje ih sa korisničkim uputstvom (ili kako se često zovu "knjige matičnih ploča"), koje jasno prikazuju ime proizvođača i model matične ploče a često uključuju i URL web sajta proizvođača. Ako se oni izgube onda obično možete da pronađete ime ili skraćenicu na samoj matičnoj ploči.
Pored toga, tu ćete često naći i broj verzije ploče. To nije uvek bio slučaj. U "starim danima", matične ploče su uglavnom isporučivane kao OEM (Original Equipment Manufacturer - kompanija koja pravi računare) proizvodi u "običnom pakovanju". Neke matične ploče se i danas tako isporučuju. A ni knjige matičnih ploča (uputstva) nisu spominjale proizvođača. Kako ćete u takvoj situaciji saznati ko je napravio vašu matičnu ploču?
Gledajte računar dok se butuje. Ime proizvođača i model matične ploče će možda biti prikazani dok BIOS prolazi kroz svoju rutinu učitavanja. Upotrebite taster Pause da biste zaledili ekran (i bilo koji drugi taster da biste nastavili).
Preuzmite i pokrenite CT BIOS.




:download:
Kod:
    http://www.softpedia.com/get/System/System-Info/CTBIOS.shtml


Ovaj pomoćni program može da izvuče informacije o proizvođaču iz BIOSa.
Posetite Wim's Bios Page za pomoć u identifikaciji ploče pomoću BIOS brojeva.



Kod:
http://www.wimsbios.com/index.jsp

Neke ploče možda imaju FCC ID broj na ploči/slotu, u uputstvu matične ploče, ili negde drugde na računaru ako je isti proizvođač napravio ne samo matičnu ploču nego i neke druge komponente. Taj broj obično može da se poklopi sa imenom proizvođača, pomoću FCC baze podataka na:


Kod:
http://www.fcc.gov/oet/fccid/

Upotrebite datu informaciju da biste pronašli proizvođača pomoću mašina za pretraživanje na Internetu.
Ostale matične ploče možda imaju samo broj modela ploče na sebi. Propustite dati broj kroz mašine za pretraživanje na Internetu.
 
boki71

boki71

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
52.832
U PDF.........



:download:


 
Poslednja izmena:
Top