Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.537
Idealan tim


Ekskluzivno za RTS, sa Mundijala piše Vladimir Stanković...

Dan bez utakmica, ali ne i bez fudbala. Od listanja novina, preko susreta sa Dejanom Rambom Petkovićem do šetnje Kopakabanom koju su okupirali kolumbijski i urugvajski navijači. Današnji tekst neće biti jedna ili dve teme, kao dosad, već koktel-vesti koje su mi se učinile zanimljivim.

Rambo.jpg

Svako ima svoj ukus i svoje kriterijume, zato uvek svaki izbor nekog "idealnog tima" treba primiti sa određenom dozom rezerve pa to važi i za ovaj u formaciji 4-4-2:
Enjema (Nigerija) - David Luis, Tijago Silva (Brazil), Van Bujten (Holandija), Mamadu Sako (Francuska) - Džejms (Kolumbija), Perišić (Hrvatska), Šaćiri (Švajcarska), Lam (Nemačka) - Benezma (Francuska), Roben (Holandija).

To je tim prvog kruga po izboru Fife, koja od 2010. ima poseban sistem računanja učinka igrača, što sponzoriše firma "Kastrol". Komplikovanim matematičkim metodama meri se bukvalno svaki potez igrača na terenu, ne samo prost zbir dobrih ili loših dodavanja već i ukupan uticaj na igru timu. Po zadatim parametrima kompjuteri su izračunali da je najbolji igrač prvog kruga Mundijala Kolumbijac Džejms Rodrigez sa prosečnom ocenom 9,79. Drugi je Ivan Perišić sa 9,71, treći David Luiz sa 9,69, Benzema ima 9,65, Roben 9,62, Van Bujten sa 9,58...

Dakle, ni Mesi, ni Nejmar, ni Tomas Miler... Prva dvojica su tek treći i četvrti među napadačima, Nejmarova ocena je 9,52, a Mesijeva 9,45.

Ne sumnjam da matematička analiza može da pomogne, ali nisam sklon da se sve što kaže kompjuter uzima zdravo za gotovo. Statistika ume da bude "tačan zbir pogrešnih činjenica" i ne znam kako će kompjuter objektivno izvagati gol u 93. minutu kojim se osvajaju tri boda ili kako će nečiju solo akciju u kojoj je igrač prešao četiri protivnika razlikovati od ćušnute lopte u praznu mrežu sa pola metra...

Bilo kako bilo, ne očekujem da će više od dva-tri igrača iz tog "idealnog tima" ozbiljno konkurisati za idealnih 11 na kraju šampionata. Videćemo.

Stranci

Organizatori zadovoljno trljaju ruke. Igra se dobar fudbal, stadioni su puni, nema incidenata, protesti su usahli, a prvi bilansi ohrabruju brazilsku ekonomiju. Zvanično je saopšteno da su stranci za prvih 18 dana prvenstva potrošili u "kešu" 365 miliona dolara, ali cifra je mnogo veća jer nije uračunat prihod ostvaren kreditnim karticama pošto se obračunava tek za mesec dana.

Takođe, statistika pokazuje da je 11 odsto Brazilaca manje putovalo ove godine u inostranstvo, a primećen je i rast domaćeg turizma, što je direktna posledica Svetskog prvenstva.
Možda, na kraju, ekonomska računica i neće biti tako loša. A još ako Brazil uzme titulu...

Nepoželjni

Procenjuje se da će tokom Mundijala u Brazilu boraviti više od 600.000 turista, ali ima i onih koji nisu poželjni. Policija je upravo saopštila da je 121 strancu iz 26 zemalja zabranjen ulazak u zemlju. Na čelu liste su Amerikanci (35), slede Argentinci sa 28, potom Nigerijci (19), po trojica su iz Australije, Kolumbije, Senegala, Filipina i Haitija, po dvojica iz Bugarske, Čilea, Angole, Meksika, Portugalije i Crne Gore... Svima je zabranjen ulaz zbog raznih prekršaja u matičnim zemljama. Rezultat tesne saradnje Interpola i Ameripola je odluka brazilskih vlasti o zabrani ulaska.

Među nepoželjnim gostima nema Srba, osim ako nisu u grupi "drugi" u kojoj je još 12 kojima nije dozvoljen ulaz. Sudeći po iznenađujućem broju srpskih turista ovih dana u Riju, sva je pretpostavka da naši ljudi nisu bili na toj crnoj listi.

"Prokletstvo"

Slučajno ili ne, ali na već šest uzastopnih šampionata osvajači Fifine "Zlatne lopte" za godinu koja prethodi svetskom prvenstvu loše prolaze na Mundijalu. Ova neobična tradicija počela je sa Robertom Bađom 1994. (promašio odlučujući penal u finalu), nastavila se 1998. sa Ronaldom (igrao bolestan u finalu), pa sa Figom 2002, zatim sa Ronaldinjom 2006, Mesijem 2010. i sada Kristijanom Ronaldom. Nijedan od njih posle Fifinog trofeja nije uspeo da postane prvak sveta.

Suarez


U Urugvaju se podigla "kuka i motika" na Fifu zbog kazne Luisu Suarezu. Neke novine predlažu napuštanje Mundijala, u odbranu golgetera stao je lično i predsednik države Hoze Muhika, a moji novostečeni prijatelji iz Montevidea pišu mi o "Fifinoj zaveri" i "prljavoj igri da se Urugvaj eliminiše".

Činjenica je da nikada nijedan igrač u istoriji svetskih prvenstava nije kažnjen suspenzijom na devet utakmica (dosadašnji negativni rekorder bio je Italijan Tasoti, koji je 1994, pošto je razbio nos Luisu Enrikeu, dobio osam mečeva), ali takođe nikada niko nije bio "trostruki povratnik". Suarezu je ovo treći ispad te vrste i morao je da snosi konsekvence, a Urugvajcima malo više samokritike i objektivnosti ne bi škodilo.

Rambo

Dan mi je počeo divno, Dejan Rambo Petković, sveže pristigao iz Beograda, došao je u "moj kraj" Gavea da se vidimo i da ga intervjuišem za RTS. Srpska publika je preko sjajnog dokumentarnog filma Darka Bajića "O gringo" mogla da vidi deo onoga šta je sve Dejan Petković uradio u Brazilu kao fudbaler, ali trebalo je doći ovde da bi se shvatile sve dimenzije njegove popularnosti. Ne igra već tri godine, ali i dalje je idol. Dok smo snimali razgovor napravio se red obožavalaca koji su strpljivo čekali kraj intervjua da bi se slikali sa njim, dodirnuli ga... Presrećan je bio i Beograđanin Vladimir, student ekonomije, koji je sebe častio dolaskom u Rio i kaže da mu nije žao nijednog potrošenog evra. Slučajno je sreo ekipu Sport netvorka i kada je čuo da su pošli na intervju sa Rambom Petkovićem molio je da im se pridruži jer mu je, kao velikom zvezdašu, Petković bio idol.

Kada je stao uz Ramba da bi se slikao bio je presrećan:

"Joj, sreo sam Ramba i to u Riju, kakvo zadovoljstvo", rekao je presrećni Vladimir. "To što je Dejan Petković uradio u Brazilu isto je kao da neki Srbin ode u Austriju da uči Austrijance skijanju, da neko naš ode u Kanadu da podučava Kanađane hokeju ili u Indiju i Pakistan da tamošnje ljude uči kriketu... Rambo je došao u zemlju fudbala i trijumfovao, jedan je - uz Bekenbauera i Euzebija - od trojice Evropljana čije je stopalo u 'Kući slavnih', muzeju fudbala, na Marakani.

O svemu tome, kao i o žalu što su ga zaobilazili selektori, Dejan je opširno govorio u tom, slobodan sam da procenim, zanimljivom intervjuu.
 
Top