Šta je novo?

I prosvetari u CG bez većih plata

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
I prosvetari u CG bez većih plata

Izvor: Vijesti

Podgorica -- Poput kolega iz Srbije, i prosvetari u Crnoj Gori neće dobiti traženo povećanje plata.

15986791924d81bb71cc4f4774781713_640x360.jpg


Ministarstvo finansija Crne Gore je, naime, odbilo zahtev tamošnjih sindikata o rastu zarada zbog poskupljenja brojnih namirnica.
„Ukoliko bi Vlada izašla u susret zaposlenima u prosveti i ostalim radnicima koji primaju plate iz budžeta i povećala im zarade, to bi predstavljalo korak unazad u sprovođenju politike stabilizacije javnih finansija, za koje dobijamo pohvale od međunarodne zajednice“, kažu u Ministarstvu finansija.
Talas poskupljenja goriva i prehrambenih proizvoda koji je u poslednje vreme zahvatio Crnu Goru razlog je zbog kojeg je Sindikat prosvete tražio od Vlade povećanje zarada.

Oni smatraju da je to jedini način da radnici opstanu i budu u mogućnosti da prate svakodnevna poskupljenja. Međutim, reakcija Ministarstva finansija nije ni malo ohrabrujuća.

"Zahtevi iz pojedinih djelatnosti za povećanjem zarada, koji dolaze u situaciju u kojoj se naša ekonomija postepeno oporavlja od posledica ekonomske i finansijske krize i u kojoj treba stvoriti uslove za što brži oporavak, nemaju ekonomsko opravdanje i njihovo eventualno ispunjavanje izrazito bi negativno uticalo na javne finansije u Crnoj Gori"
, kazali su u Ministarstvu.

Kako smatraju, nestabilne javne finansije znače istovremeno ugrožavanje normalnog funkcionisanja svih servisa za građane, uključujući i dovođenje u pitanje redovne isplate davanja iz budžeta.

"Prilikom razmatranja zahteva za povećanjem zarada treba imati u vidu da je, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2011. godinu, za bruto zarade i ostala lična primanja planirano trošenje 392 miliona evra, dok je ukupna tekuća potrošnja planirana na iznos od 1,17 milijardi evra, što znači da nam zarade čine 33,4 odsto tekuće potrošnje"
, saopšteno je iz Ministarstva.
 
Top