Šta je novo?

I profesionalna vojska biće najveća sila regiona

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
U subotu u VS ide poslednja obavezna klasa
I profesionalna vojska biće najveća sila regiona

E. B. | 15. 12. 2010. - 00:02h | Foto: Beta

Poslednja klasa regruta biće upućena na služenje vojne obaveze u subotu nakon što Skupština Srbije najverovatnije danas donese odluku o obustavljanju obaveznog služenja vojnog roka.

2hwfarc.jpg


Još se pouzdano ne zna koliko će služiti poslednja klasa, ali zasigurno posle njih u Vojsci Srbije više neće biti niti jednog regruta na obaveznom služenju vojnog roka. Od marta 2011. godine uvodi se dobrovoljno služenje i očekuje se da će tada VS biti potpuno profesionalizovana, a vojni kontigent činiće 11.000 od ukupno planiranih 16.000 vojnika. Uz profesionalne vojnike, Vojsku Srbije moći će da služe još samo dobrovoljci.

Početak prebacivanja na profesionalnu vojsku i ideja o ukidanju obaveznog služenja vojnog roka bio je kontroverzan potez za Srbiju u kojoj je vojna problematika i dalje osetljiva deceniju i po od građanskih ratova na tlu bivše Jugoslavije. Ali ma kako to pitanje posmatrano sa skepsom, gledano iz perspektive nekadašnje najveće vojne sile ne samo regiona, ono je privedeno kraju. Šta je uopšte bio cilj? Potreba za izmenom strukture vojnih snaga i stvaranje visoko profesionalne, dobro naoružane, fleksibilne, interventne vojske, što je i navedeno u vojnom dokumentu strategija odbrane. Uz takve zahteve i ograničeni budžet teško da ima kapaciteta i za obuku regruta.


Koliko je bilo teško zatvoriti ovo osetljivo i zahtevno pitanje, vidi se i na primeru Nemačke, koja i dalje traži način da učini ono što je Srbija gotovo završila. U Berlinu još u prvom mandatu vlade kancelarke Angele Merkel promovisana je takozvana Bela knjiga, dokument na 130 strana o zadacima Bundesvera prema kojem nemačka vojska, s ozbirom na promenjenu bezbednosnu situaciju u svetu, treba da bude armija za angažmane, a vojska zasnovana na obavenom služenju vojnog roka. Suočena sa finansijskim ograničenjima Nemačka je sada pred ukidanjem služenja vojnog roka i sledi joj put koji je siromašna Srbija već prošla.

Vojska Srbije (VS), planirano je, u martu iduće godine imaće 11.000 profesionalnih vojnika od ukupno planiranih 16.000. Prema proizvoljnim procenama Ministarstva odbrane očekuje se da u njenom sastavu godišnje učestvuje oko 2.000 dobrovoljaca. Sistem Ministarstva odbrane imaće ukupno 40.000 pripadnika.

- Ukoliko isključimo Rumuniju, Vojska Srbije će biti u odnosu na demografski potencijal zemlje i dalje vodeća po broju pripadnika u regionu. A u region računamo zemlje bivše Jugoslavije, minus Slovenija, plus Albanija. Unutar tog formata VS i pre i sada najbrojnija je - kaže Aleksandar Radić, vojni analitičar.
On potvrđuje tvrdnje MInistarstva odbrane da sama profesionalizacija nije uticala toliko na brojno stanje koliko na broj unutar formacijskih mesta i striktan je kada kaže:

- Vojska ne smanjuje broj ljudi.

Naravno, brojčano VS ne može da se poredi sa JNA, ali to je razumljivo s obzirom na manju populaciju i drugačije potreba.

- Mnogo je vremena prošlo od doba JNA da bismo sada mogli da poredimo te veličine - kaže Radić.

Iako je JNA predstavljala glomazni sistem, ono što se pokazalo u vreme raspada Jugoslavije nije nimalo impresivno. Brojčano nadmoćna sila čak i u svetskim razmerama, ona se suočila sa popunom kadra u mobilizaciji. Nakon završetka građanskih ratova Ministarstvo odbrane suočeno je sa gubitkom interesa za služenje vojnog roka koji se graničio sa bojkotom. Nemogućnost stvaranja uvek raspoloživog a ujedno kvalitetnog vojnog kadra dovelo je do jedine moguće odluke - da Srbija prati trend većine zapadnih zemalja i profesionalizacija se činila kao jedino rešenje. Srbija je sada dobila vojni potencijal na koji može uvek da računa, ono što sada predstoji jeste da tu vojsku učini visoko kvalitetnom, obučenom i opremljenom.

Trenutno je u sastavu VS oko 8.000 profesionalnih vojnika, oko 4.000 vojnika i isto toliko njih na služenju civilnog vojnog roka. Oko 70 odsto sastava jedinica VS profesionalizovano je, a konkursi su otvoreni i popuna je i dalje u toku. Oko 1.000 budućih profesionalaca na obuci je i ona traje od četiri do osam nedelja, nakon čega potpisuju ugovor.

Početna plata profesionalnog vojnika je oko 27.000 dinara, a uz to se isplaćuju i putni troškovi za prevoz od jedinice do mesta stanovanja, posebni dodaci za rad u jedinicama posebne namene, kao što su specijalne brigade iz Pančeva i Niša, dodaci za vojnike angažovane na obezbeđenju administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.
Kakvo će biti brojno stanje vojske naredne godine
Projektovana brojna veličina kadra u sistemu odbrane u 2011. godini je oko 37.000 lica. Načelna struktura po kategorijama kadra u projektovanom brojnom stanju je:
oficiri (sa generalima) do 6.000
podoficiri do 7.700
profesionalni vojnici do 11.100
vojni službenici i nameštenici do 9.900
aktivna rezerva do 2.000
*U ovom trenutku VS se priprema za prihvat do 2.000 regruta za dobrovoljno služenje vojnog roka, u dve partije prijema, po hiljadu njih. Taj broj nije ograničen i VS je spremna da primi sve koji se prijave


Za decembarsku klasu plan ispunjen 98 odsto
Prijem poslednje klase regruta koja će služiti vojni rok prema starim zakonskim odredbama završen je 3. decembra ove godine. Decembarska klasa provešće narednih šest meseci u centrima za obuku i u jedinicama VS. Na služenje vojnog roka sa oružjem u decembarskom roku u centre za obuku odazvalo se 1.468 regruta, što je 98 odsto od predviđenog plana - kažu u Ministarstvu odbrane.

Za decembarsku klasu plan ispunjen 98 odsto
Prijem poslednje klase regruta koja će služiti vojni rok prema starim zakonskim odredbama završen je 3. decembra ove godine. Decembarska klasa provešće narednih šest meseci u centrima za obuku i u jedinicama VS. Na služenje vojnog roka sa oružjem u decembarskom roku u centre za obuku odazvalo se 1.468 regruta, što je 98 odsto od predviđenog plana - kažu u Ministarstvu odbrane.

Blic
 
Top